https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali nas bo prihajajoča zima presenetila s pravo idilo?

22.10.2024 ob 14:00  

Letošnja zima v Sloveniji bi lahko bila precej drugačna od prejšnjih, saj napovedi kažejo na dolge in mrzle zimske razmere. Meteorologi pričakujejo, da bo zima prinesla več snega in mrzlega vremena, kar je v nasprotju z milimi zimami, ki smo jih doživeli v zadnjih letih.


Glavni dejavniki, ki vplivajo na te napovedi, so:

  • Severnoatlantska oscilacija (NAO): Letos se pričakuje negativna faza NAO, kar pomeni, da bo zrak iz severa bolj mrzel. To je povezano z višjim zračnim pritiskom nad Grenlandijo, kar lahko vodi do mrzlega vremena v Evropi.
  • La Niña: Ta pojav vpliva na vremenske razmere globalno in letos se razvija v šibko fazo La Niña, kar prav tako lahko prinese hladnejše zime.
  • Topla voda v Atlantskem oceanu: Kljub toplejši vodi v Atlantiku, kar običajno pomeni milejše zime, so letos napovedi še vedno v skladu s pričakovanjem hladnejših zimskih mesecev.
  • Veter: Spremembe v vetrovih visoko nad ekvatorjem bodo prav tako vplivale na to, kako bo hladen zrak z Arktike prodiral proti jugu, kar bi lahko povečalo možnosti za sneg.

Zaradi vseh teh dejavnikov meteorologi napovedujejo, da se lahko v Sloveniji pripravimo na pravo zimsko idilo, z obiljem snega in hladnimi temperaturami. Seveda pa obstaja tudi določena negotovost glede specifičnih vremenskih vzorcev, ki se lahko pojavijo na manjših območjih.

Kakšno vreme se nam obeta v prihodnjih dneh?

Danes, 22. oktobra 2024, se bo popoldne v Sloveniji pretežno jasno vreme, na Primorskem pa občasno zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 18 in 23 °C.

Ponoči pa se bo povsod pooblačilo, poroča ARSO.

 

Jutri lahko pričakujemo oblačno vreme, ko bo rahel dež iz zahoda zajel večji del Slovenije. Jutranje temperature bodo od 7 do 12 °C, ob morju pa 14 °C. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18 °C, na Primorskem pa lahko ob šibki burji dosežejo do 22 °C.

Tudi v četrtek in petek bo večinoma oblačno, z občasnim rahlim dežjem. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.