https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Žerjav za davčne olajšave, Pavlinjek za kaznovanje »porednih« delodajalcev

Radenci, 09.03.2012 ob 13:27  

Slovenija je v preteklosti premalo pozornosti namenila razvoju malih in srednje velikih podjetij, preveč pa trgovini in drugih panogam brez prave dodane vrednosti, je na 13. posvetu delodajalcev, ki ga je v Radencih pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov, povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.


Kot je minuli petek obrtnikom in podjetnikom sporočil Žerjav, je ena prvih nalog nove vlade predvsem konsolidacija javnih financ, saj bo država le na ta način dala jasen signal mednarodnim finančnim trgom, da je sposobna sama urejati to področje. Le tako bo namreč po njegovem mnenju mogoče ustaviti padanje bonitetnih ocen, kar je ključno za pridobivanje svežega kapitala po kolikor toliko sprejemljivih obrestnih merah.

“Ključno pri sprejemanju rebalansa pa je, da kljub vsem težavam v okviru mogočega poskrbimo za finančno razbremenitev gospodarstva skozi nekatere davčne olajšave. Ob tem je potrebno sistematično preučiti zakonodajo in na tistih področjih, kjer nas ne stane nič, potrebujemo zgolj dobro voljo, spremenimo kakšno zadevo, ki danes gospodarstvu povzroča nepotrebne stroške,” je dejal gospodarski minister.

Foto: Karlo Vratarič (arhiv Pomurec.com)

Med pomembnimi nalogami je Žerjav izpostavil tudi podlago za izvajanje ukrepov v novi finančni perspektivi med letoma 2014 in 2020. Poleg splošnih ukrepov za povečevanje konkurenčnosti bo vlada posebno pozornost namenila tudi “pametni specializaciji” oziroma najbolj naprednim podjetjem in dejavnostim, kjer je v Sloveniji dovolj znanja in kompetenc, ter se da z njimi narediti želeni razvojni preboj.

Žerjav: Pred Slovenijo so težka tri leta

Žerjav je poudaril, da je pred Slovenijo težko obdobje dveh ali treh let, vendar pa sam na to ne gleda povsem črno, saj se je težav vselej potrebno lotiti pozitivno. Kot je še dejal, verjame v slovensko gospodarstvo in njegove kompetence ter se zaveda, da gospodarstveniki od vlade pričakujejo veliko, morda celo preveč v sedanjih razmerah. Zagotovil je, da se bodo trudili zagotoviti vse za nov preboj gospodarstva, vendar je dodal, da so okviri kljub vsemu omejeni.

Foto: Jasmina Muhič (arhiv Pomurec.com)

Da veliko pričakujejo od vlade, je potrdil tudi prvi mož Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek, ki ga veseli, da jim bodo prisluhnili in vzpodbudili razvoj malega gospodarstva. Med najnujnejšimi ukrepi omenja predvsem zajezitev sive ekonomije, zaradi katere gre mimo državne blagajne deset milijard evrov. Z vsaj delno omejitvijo tega pojava se namreč Sloveniji po njegovih besedah sploh ne bi bilo potrebno zadolževati.

Pavlinjek: Slovenija mora postati pravna država

“Predvsem mora Slovenija postati pravna država in kaznovati tiste, ki ne plačujejo prispevkov za svoje zaposlene in tako z dumpingom konkurirajo našim obrtnikom,” je dejal Pavlinjek, ki želi tudi poenostavitev načina poslovanja s pavšalnim davkom. Ob tem poudarja tudi pomembnost ureditve delovno-pravne zakonodaje ter pokojninsko in zdravstveno reformo. Za kaj takega pa bo potreben dogovor med socialnimi partnerji, saj si ne predstavlja normalnega delovanja vlade, če bo ta ves čas pod grožnjo referendumov.

STA 

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2012 ob 15:04 anonimus gost

      g.PAVLINJEK,vi te pa mogli doma na svojen dvorišču napraviti red,pijtajte pri svojen brati,kelko pa komi je dolžen. Sramota

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2012 ob 17:09 pipi gost

      Če bi bila naša država pravna, potem g. Pavlinjeka in kampanje ne bi bilo več na obzorju. Pa potem bodi strpen, če moreš. Da ne govorim o tem, da mi gre na bruh..., ko se grejo rotarijce in laonse in ne vem kaj vse.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. denimb
      12.03.2012 ob 17:13 denimb

      tocno tak doma naj red dela!!!ka cutin na svojoj lastnoj kauži!!!!!!!!!!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2012 ob 17:14 dare gost

      to je naša "elita"

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. vidocq
      12.03.2012 ob 17:30 vidocq

      “Predvsem mora Slovenija postati pravna država in kaznovati tiste, ki ne plačujejo prispevkov za svoje zaposlene in tako z dumpingom konkurirajo našim obrtnikom,”------------ stavek za anale slovenskega obstoja ------------ pa nekako bi z svojimi dejanji bil na vrhu seznama in res -- bo spet prišel Jankovič obirat brajde

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.03.2012 ob 19:26 matjaz 04 gost

      velika svinjarija za Pavlinjeka kaj dela z delavci da jih iskorscuje in bolan Žerjav kako vaju ni sram peta se oba solin nekam

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.03.2012 ob 20:52 hm... gost

      hja, marsikaj se guči o pavlinjeki kelko pa je istine pri ton? prekmurci samo šinfamo-glejte rajši kelko delovnih mest roto davle, tou pa nepomejni ka seveda lejko dela mimo zakona ampak če je kaj narobe, tisti ka znate ga preprosto prijavite pristojnim organom.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.03.2012 ob 22:05 Nobodi gost

      Kkome naj prijaven ka je racun za cca. 1.500 € placuval 3i lejta?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.03.2012 ob 5:10 gost

      pa gli pavlinjek se glasi kak je on pošteni.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.03.2012 ob 15:06 anonimus gost

      hm...TO JE ISTINA-on dela mimo zakona...tudi prijavili so ga že..nišče njemi nika nemre,ka so vsi ena velka banda...zato nej na pamet,pa nej zagučavati takšne....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.03.2012 ob 17:29 Tou ka se tij nej gost

      Če je što poštene je tou žerjav ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.