https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Skupini Panvita prašičereja še vedno prinaša veliko izgubo

Murska Sobota, 13.03.2012 ob 14:42  

Skupina Panvita je danes predstavila poslovne rezultate za preteklo leto. Čeprav so dosegli 8-odstotno rast poslovanja s poslovnim rezultatom, to je 2,7 milijona evrov čiste izgube, niso zadovoljni. Med dejavniki, ki so najbolj vplivali na poslovanje Skupine v preteklem letu, so izpostavili predvsem prašičerejo.


Poslovanje Skupine Panvita je v lanskem poslovnem letu doseglo skupno vrednost prodaje v vrednosti 122.406.312,00 evrov. Ta vrednost je na ravni iz leta 2010. Skupni dobiček Skupine Panvite brez vključitve obresti, davkov in amortizacije za leto 2011 znaša 4.880.444,00 evrov. Celotni čisti rezultat Skupine Panvita je v primerjavi z lanskim letom nižji, saj znaša 2.717.278,00 evrov čiste izgube.

mag. Peter Polanič

"Za leto 2011 so bile značilne visoke cene surovin, ki nam determinirajo, kakšno bo naše poslovanje, na izhodon trgu relativno močna konkurenca tujih mesnih industrij, relativno nestabilne razmer na prašičerejskem trgu, in zadnja značilnost, ki pa ni značilna samo pri nas, ampak v celotnem slovenskem gospodarstvu, pomanjkanje likvidnosti in finančnih sredstev za namene investicij," je povedal predsednik uprave Skupine Panvite mag. Peter Polanič.

Po tri družbe z izgubo in dobičkom

Največji delež k izgubi je prispevala družba Panvita Prašičereja z negativnim rezultatom 3,4 milijona evrov. Negativni rezultat sta zabeležili tudi Panvita Agromerkur in Panvita MIR, medtem ko so z dobičkom poslovale družbe Panvita, Panvita Kmetijstvo in Panvita Ekoteh.

Pri predstavitvi ključnih dejavnikov, ki bodo vplivali na poslovanje družbe v letu 2012 je bila, posebej izpostavljena problematika slovenske prašičereje. Polanič je izpostavil, da je samooskrba s svinjskim mesom v Sloveniji v zadnjem letu padla pod 35 %, nadaljnji upad pa je napovedan tudi za leto 2012. Nekoč uspešna panoga na nacionalni ravni sedaj ustvarja 10 milijonov evrov letne izgube.

Panvita več ne bo sama vzrejala lastne reprodukcijske črede

Zaradi kritičnih razmer na področju prašičereje je Skupina Panvita sprejela ukrep ukinitve lastne prireje plemenskih svinj, ki bo pričel veljati aprila letos. Ta ukrep pomeni, da bo Skupina Panvita svinje kupovala na trgu in izvajala zgolj proces pitanja, brez vzreje lastne reprodukcijske črede. V boju za izboljšanje stanja v prašičereji sta se tako Panvita kot tudi Farma Ihan kot največja rejca prašičev pri nas pridružila konzorciju »Ohranimo prašičerejo Slovenije«, Panvita pa predlaga za letošnje in prihodnje leto državi subvencije in sicer 460 evrov za plemenskega prašiča in 23 evrov za pitanca, za obdobje 2014-20 pa uvedbo nadstandardov.

mag. Simon Ravnič

Panvita širi poslovno partnersko mrežo

Član uprave, mag. Simon Ravnič, je izpostavil vidik poslovnega sodelovanja Skupine Panvita: "Kljub zaostrenim razmeram še vedno prisegamo na naš poslovni model vertikalno integrirane pridelave in predelave. Verjamemo, da je v današnjih razmerah to pravi model za podporo slovenske samooskrbe, od katerega imajo največje koristi tudi potrošniki. Poleg partnerstva z lokalnimi rejci smo v zadnjem letu okrepili poslovno partnerstvo z drugimi pomembnimi podjetji v slovenski živilski industriji. Denimo, z Žitom sodelujemo na področju eko pridelave. Farmam Ihan dobavljamo krmila, oni pa nas oskrbujejo s pujski, s Pomursko mlekarsko zadrugo sodelujemo na področju celostne mlečne pridelave. Verjamem, da močno medsebojno sodelovanje in partnerstvo slovenskih podjetij pomembno prispeva h krepitvi prehranske varnosti in samooskrbe v Sloveniji na področju hrane."

Želijo okrepiti izvoz na obstoječe tuje trge in odsvojiti nove

Skupina Panvita je lani 93 odstotkov vsega prometa dosegla v Sloveniji. Preostali del pa je bil vezan na izvoz na tuje trge. Med temi so najpomembnejši Hrvaška, Madžarska in Danska. Skupina Panvita na tuje trga izvaža samo mesne izdelke, ta izvoz pa je v preteklem letu predstavljal petino vseh njihovih mesnih izdelkov.

Aljaž Podlogar

Novinec v Skupini Panvita Aljaž Podlogar, izvršni direktor za komercialo, ki je prišel v letošnjem letu iz Ete Kamnik, je izpostavil trženjske cilje Skupine Panvita: "Naš cilj za leto 2012 je dvigniti skupno vrednost prodaje na 124 milijonov evrov. Tega se bomo lotili tako, da bomo okrepili že sedaj uspešne dele družbe in poskrbeli hkrati za reorganizacijo delov, ki v letu 2011 niso pripomogli k dosegu skupnega cilja. Skupina Panvita si bo prizadevala za še večjo prisotnost na trgu, tudi s krepitvijo izvoza. V letu 2012 želimo okrepiti izvoz na obstoječe tuje trge ter osvojiti tudi nekatere nove, kot so Avstrija, Albanija in Romunija."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vidocq
      13.03.2012 ob 16:01 vidocq

      Od prvega pa do zadnjega mislijo da VSE VEJO , zelo daleč od tega , @@@@ in nič drugega

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2012 ob 23:07 vidocq2 gost

      Če ti znaš idi na panvito pa jin povej ka naj delajo - mislin ka bi ti z veseljon plačali tvoje ekspertne nasvete!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. vidocq
      14.03.2012 ob 20:26 vidocq

      Izrazil sem lastno mišljenje in morda še koga , ki v eni izmed panog stvar poznamo , V i pa kar , da bi nas poznali in o nekih exspertnih nasvetih . Hvala ! " Mislim " ne pride v poštev , obstaja v tem primeru vse ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. vidocq
      20.03.2012 ob 12:25 vidocq

      točno to , kaj sem pričakoval in to je uničenje , kar je slovelo po kvalitetnih produktov ,ter tu je dokaz zahojenih kapit. exspertov

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.03.2012 ob 15:31 kodila gost

      Vidocq, rejsan idi na Panvito, sigurno te zemejo, samo ne ven, či du nucali takše pametnjakoviče. Či si pa ger blujzi, pa rajši delaj. Šče tou ka mamo, bi radi nešterni vničili. Ne boj zahojeni bumbar.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.03.2012 ob 23:12 šved----- belgija gost

      Gost - kodila ; podpiram vidocq-a , ti "kodila" pa malo drugače bolj bodi pazljiv glede komentiranja, saj se nikjer ni dotaknil Panvite , omenjaš jo ti , pa tudi delček mojga mišljenja , ker si seveda zrasel ob LEGO kockah , jih še malo porasortiraj za avtogeni trening

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.