https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Budimpešta - mesto burne zgodovine in tradicije

5.4.2012  

Prestolnica Madžarske Budimpešta je zelo raznoliko mesto, zato bo vsak našel nekaj zase. Od mostov, lepih zgradb, toplic do številnih parkov in čudovitega pogleda z gradu na reko Donavo.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Dvomilijonsko mesto, kot ga poznamo danes, je nastajalo na obeh bregovih Donave, dva tisoč let. Severnobudimski predel Obuda je najstarejši, star dva tisoč let, Pešta je nastala nekako pred tisoč leti, Budim pa je postal mesto pred kakimi 750 leti. Kot glavno mesto Madžarske, pa so vse tri dele združili šele leta 1872. Od takrat, še posebaj pa na prelomu med 19. in 20. stoletjem, se je Budimpešta razvila v pravo evropsko metropolo. Po združitvi je predvsem Pešta, na levem bregu Donave, postala središče poslovnega življenja celotne Madžarske.

Nočni pogled z gradu na reko Donavo in Pešto

Budim in Pešto povezujejo tudi številni mostovi prek Donave. Széchenyjev verižni most (Szécheny lánchíd) je najstarejši most čez Donavo, ter pravi simbol Budimpešte. Zgradili so ga leta 1849, po načrtih Angležev Tierneyja Williama in Adama Clarka. Proti koncu 2. svetovne vojne ga je nemška vojska ob umiku razstrelila, novega, en meter širšega od starega, pa so odprli leta 1949, natanko 100 let po prvi otvoritvi. Elizabetin most (Erzsébet híd) je bil zgrajen med leti 1897 in 1903, imenuje se po kraljici Elizabeti, ženi Franca Jožefa. Margaretin most (‘Margit híd) (iz let 1872-1876) ima še odcep na južni konec Margaretinega otoka. Árpádov most (Árpád híd) ima tudi odcep na severni konec Margaretinega otoka, prečka pa tudi južni konec Starobudimskega otoka, vendar z njim nima povezave.

Széchenyjev verižni most

Mesto Budim s svojimi znamentostmi in mogočnimi stavbami preprosto impresionira vsakega obiskovalca. Grajski hrib (Várhegy), kjer se nahajajo glavne mestne znamenitosti je bil leta 1987 vpisan na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Na hribu so med drugim Narodna galerija, Matijeva cerkev (Mátyás templom) in Ribiška trdnjava (Halászbástya). V tem delu velja omeniti še Citadelo, ki stoji na Gellértovem hribu (Gellérthegy), na njej pa je spomenik neodvisnosti.

Pogled na mogočni grad

Tudi Pešta nobenega obiskovalca ne pusti ravnodušnega. Ob sprehodi po mestu in ob pogledih na prelepe fasade iz novejšega obdobja bo vsak obiskovalec neizmerno užival. Vredni ogleda so parlament (Országház), državna opera (Állami Operaház), cerkev sv. Štefana (Szent István templom), trg junakov (Hősök tere), velika pokrita tržnica in bleščeča ulica Váci.

tržnica

Cerkev sv. Štefana

parlament

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.