https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Menedžerji: Stavka javnega sektorja je krivična, Slovenija pluje proti stečaju

Ljubljana, 11.04.2012 ob 19:36  

Napovedana stavka javnega sektorja je krivična do ljudi v gospodarstvu, ki že več let prenašajo težo krize, je po srečanju s premierom Janezom Janšo danes dejal predsednik Združenja Manager Dejan Turk.


Gospodarstveniki so se zavzeli za zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, vlado pa so podprli tudi pri varčevalnih ukrepih.

Napovedano varčevalni ukrepi oziroma ukrepi za racionalizacijo v javnem sektorju so “zgolj kakšnih 10 odstotkov tega, kar je treba narediti v tem mandatu, da bo Slovenija postala za gospodarstvo prijazno okolje, da bomo imeli pozitivno gospodarsko rast in bomo lahko financirali vse tiste potrebe v javnem sektorju in širše, ko gre za zagotavljanje normalnega funkcioniranja družbe”, je po srečanju s člani predsedstva Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in upravnega odbora Združenja Manager dejal Janša.

Foto: Gospodarska zbornica Slovenije

Janša: Slovenija nima alternative

Poudaril je še, da napovedani ukrepi niso rigorozni, sindikalistom pa je svetoval, naj pogledajo ukrepe, ki jih sprejemajo vlade drugod po Evropi, in preverijo tudi ceno, ki jo je v zadnjih letih plačalo gospodarstvo. Za stavko ni “nikakršne potrebe”, je menil in dodal, da je bila stavka napovedana, preden je sploh znano, kakšen bo izid pogajanj med socialnimi partnerji. “Slovenija nima alternative,” je še poudaril.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je izpostavil, da gospodarstvo “absolutno podpira usmeritev v uskladitev obsega javnega financiranja z zmožnostmi gospodarstva”. Gospodarstvo je v zadnjih štirih letih napravilo veliko racionalizacijo in število zaposlenih zmanjšalo za 80.000, medtem ko se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 9000, je poudaril in dodal, da jih veseli, da so varčevalni ukrepi le začetek.

Turk je situacijo v državi primerjal z ladjo Titanik, ki je že zadela ledeno goro, nekateri pa še vedno “plešejo na palubi in ne opazijo, kaj se dogaja”. “Plujemo proti stečaju naše države,” je opozoril in podprl vladne ukrepe, ki so po njegovem mnenju “edina pot”.

STA

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2012 ob 11:47 ges gost

      Glih oni menadžerji do se nekaj slinili, ja što pa je pripelo državo v takšo stanje či nej oni??? Mi pa naj jo zaj rešavlemo, GAMAD LOPOVSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2012 ob 11:50 Joshy gost

      Za njih je prej racionalno, ka je v zadnjih 4 letih 80.000 lidi ostalo brez dela. Kak jih je nej sran tau povedati???!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2012 ob 13:23 alf gost

      Kaj modrujes ges te pa tij otpri firmo pa se iskazi...kaj senjas sigurno delas v muri...kjer se ve kak se dela...kavice

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.04.2012 ob 13:23 alf gost

      Kaj modrujes ges te pa tij otpri firmo pa se iskazi...kaj senjas sigurno delas v muri...kjer se ve kak se dela...kavice

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.