https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Obrtno-podjetniška zbornica: Sindikati naj razumejo, da izigravanje več ni mogoče

18.04.2012 ob 6:00  

S stavko v javnem sektorju bo po mnenju upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) nastala velika gospodarska škoda. Takojšnje posledice bodo nekateri člani OZS čutili takoj, vprašanje pa je, kakšno škodo bo stavka povzročila tudi na daljši rok, so danes sporočili iz zbornice.


Upravni odbor OZS je prepričan, da je stavka javnega sektorja neupravičena, nepotrebna in ne bo prinesla nobene dodane vrednosti k izboljšanju gospodarskih razmer in finančnega stanja v državi. “Povzročila bo kvečjemu nezaupanje državljanov glede tega, ali smo se v državi sploh sposobni dogovoriti o ključnih eksistenčnih vprašanjih razvoja in obstoja naše države,” navajajo v zbornici.

OZS, ki jo vodi Štefan Pavlinjek, nasprotuje stavki javnega sektorja.

Ob tem v OZS poudarjajo, da se je krčenje realnega sektorja začelo že leta 2008, v javnem sektorju pa se je število zaposlenih celo povečalo. “Država lahko potroši le toliko, kolikor se v gospodarstvu ustvari in od sindikatov pričakujemo, da to končno razumejo. Sindikati pri svojih zahtevah žal ostajajo nerealni, stavka bo jutri, obrtniki in mali podjetniki se sprašujemo, kaj bo dan potem,” so navedli.

Sindikati, razumite, izigravanje več ni mogoče

Ali je res edina alternativa, da smo vsi državljani ujetniki nekaj sto sindikalnih voditeljev, se sprašujejo v obrtno-podjetniški zbornici, kjer poudarjajo, da mora biti dogovor sklenjen za pogajalsko mizo. “Sindikati morajo razumeti, da smo v zadnjih štirih letih zaigrali vse možnosti pregovarjanja. Izigravanje, ki smo ga bili priča v zadnjih 20 letih, ni več mogoče,” še opozarjajo v OZS.

Danes v Sloveniji poteka druga splošna stavka javnega sektorja, ki naj bi se ji po nekaterih ocenah pridružilo od 80.000 do 90.000 javnih uslužbencev. Sindikati zahtevajo, da vlada umakne nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo, ohrani dosežene standarde kakovosti javnih storitev ter da ne odpušča in znižuje plač javnih uslužbencev. Nasprotovanje stavki javnega sektorja so sicer že izrazili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije.

STA

    Komentarji

    1. elim
      18.04.2012 ob 6:28 elim

      Ni ga večjega cinizma, ko v tej državi šef delodajalske organizacije izusti, "da izigravanje več ni mogoče". In to tisti predsednik, ki ima po zakonu obvezno članstvo, ki mu, za razliko od sindikatov, ne more izstopiti ne glede na to kaj počne ali blebeta. In ko ga predpisi prisilijo, da mora med člani izvesti referendum o tem, če morajo še naprej biti njegovi obvezni člani, jim ta referendum zamolči, upajoč, da vsi tisti, ki so zmeraj bolj nezadovoljni z njim, zanj sploh ne bodo vedeli. Sicer pa gospod Pavlinjek, v tej državi ima za enkrat oblast ljudstvo, dokler politiki, skupaj z hlapčevskimi delodajalci, v njej ne ukinejo referenduma, morda kasneje tudi volitev. In na lanskih referendumih je odločilo ljudstvo, s prepričljivo večino, in ne sindikati.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2012 ob 10:47 CCCP gost

      Samo desničarske objave... Tu je Janša urednik? Ne pozabimo še, da je ista vlada, ki je lani opozarjala, da reforme niso potrebne se zdaj joče, da ni denarja. Nimam nič proti Janševi vladi, ampak lanska opozicija (sedajšnja vlada), ki je namerno rušila reforme in postavljala interes stranke pred interes državljanov se mi zdi nezrelo... Zdaj pa da živimo na luni :)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2012 ob 13:59 obupana prekmurka gost

      Gospod Pavlinjek ravno VI ste nas pripeljali do katastrofe! Kaj je z vašimi nepovratnimi sredstvi in dolgovi, ki jih mi reveži plačujemo! Sramota za vaše izjave, saj vam mi polnimo žepe.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2012 ob 16:59 kodila gost

      Kama se trücan? Te sploj ne nücan! Što de pa küpüval vašo plastiko, ha ? Či nede pejnez? Ha?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2012 ob 20:06 halo gost

      Gospod Pavlinjek vas sem imel priložnost spoznati,ko sem delal pri vas.Zato vaša reakcija ni presenečenje.Prekmurci vas poznamo,drugi pa vas še bodo!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.