https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Mladi trobilci iz Beltincev in Ptuja na Dunaju obiskali Hišo glasbe

26.04.2012 ob 8:47  

Učenci trobil iz Glasbene šole Beltinci in Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju so se v okviru izobraževalnega procesa odpravili na dvodnevni izlet na Dunaj, kjer so si med drugim ogledali znamenito Hišo glasbe in spoznali izdelovalca trobil, Karla Schagerla.

Mladi glasbeni upi iz Beltincev in Ptuja so s svojimi starši in učitelji imeli možnost instrumente, ki jih igrajo sami, spoznati še bolj podrobno. Pot na Dunaj jih je namreč najprej vodila v Spodnjo Avstrijo v kraj Mank, kjer so si ogledali delavnico trobil Schagerl, eno najuspešnejših tovrstnih delavnic na svetu.

Delavnica trobil Schagerl (Foto: Glasbena šola Beltinci)

Hiša glasbe - od nastanka zvoka do glasbe v prihodnosti

Po prvem postanku jih je pot vodila naprej do končnega cilja, Dunaja. Vožnja po centru mesta in ogled znamenitih stavb, obisk zabaviščnega parka Prater-ja, najstarejšega živalskega vrta v Evropi, Schönbrunna ter navsezadnje Hiše glasbe, ki so se je izletniki še najbolj veselili. Hiša glasbe (Haus der Musik) na Dunaju je namreč edinstvena kulturna ustanova, kjer si obiskovalci skozi sodoben tehnični prikaz lahko ogledajo in hkrati turi preizkusijo, kako nastane zvok, kako le-ta potuje skozi naša ušesa ter kaj nas na področju tehnike in glasbe čaka v prihodnosti.

Skupinska fotografija pred palačo Schönbrunn (Foto: Glasbena šola Beltinci)

"Lahko smo si ogledali delo velikih avstrijskih glasbenikov, spoznali največje delujoče dirigente v Avstriji in eksperimentirali z glasbo," je obkoncu izleta povedal Bojan Bezjak, učitelj Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju in nadaljeval, da je izlet vsekakor dosegel svoj cilj: spoznati izdelovanje instrumentov, spoznati skrivnost glasbe skozi eksperiment v Hiši glasbe in si z izletom v zibelko klasične glasbe razširiti pogled na umetnost.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.