https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljubljani zopet zadišalo po Prekmurju

Ljubljana, 27.05.2012 ob 11:33  

V Ljubljani je zadnjo soboto v maju zopet zadišalo po Prekmurju, saj se je na glavni ljubljanski tržnici odvijala že tradicionalna etnološko-kulinarična predstavitev "Diši po Prekmurju". Lepo vreme v prestolnico ni privabilo le številne Prekmurce, temveč tudi turiste, ki so z budnim očesom spremljali kuhanje bograča, prav tako pa so tržnico preplavili domačini, ki so se lahko posladkali tudi s pravo domačo gibanico.

Sredi tržnice so organizatorji na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, ob tem pa ponujali visoko kakovostna vina najboljših vinarjev, prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti ter prekmursko šunko z zaščiteno označbo porekla. Sočasno s tem pa je potekalo tudi tekmovanje v kuhanju bograča na prostem, ki ga je vsaka ekipa pripravila po svojih skrivnostnih receptih.

 Na približno 50-ih stojnicah so Prekmurci ponujali avtohtone prekmurske, vzdušje na tržnici pa so popestrili glasbeniki z značilnimi prekmurskimi melodijami. Ob tem je nastopila folklorna skupina, obiskovalce pa je zabaval tudi "pozvačin".

Kot pravijo organizatorji predstavitve "Diši po Prekmurju", se na tržnici zbere iz leta v leto več obiskovalcev, ki z veseljem okusijo domače dobrote. Tako letos ni bilo opaziti le domačinov, temveč tudi številne turiste - med njimi najbolj izstopajoči so bili seveda Kitajci, ki se niso mogli načuditi etnološkemu in kulinaričnemu fenomenu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.