https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Kako so v letu 2011 poslovali pomurski gospodarski subjekti

29.05.2012 ob 8:10  

AJPES in Pomurska gospodarska zbornica sta pripravila poročilo o poslovanju gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug v Pomurski regiji v letu 2011.


Pomurske družbe so v letu 2011 ugotovile čisto izgubo v višini 715 tisoč evrov, kar je najnižja izguba v zadnjih desetih letih in 8,5-krat manjša izguba kot v letu 2010. To gre pripisati tudi povečani gospodarski aktivnosti družb v regiji. Največ prihodkov so družbe ustvarile s prodajo izdelkov na domačem trgu, najvišji prihodki so bili na področju trgovine in predelovalnih dejavnosti. Visoko rast pa beležijo tudi pri čistih prihodkov iz prodaje na tujem trgu. Najbolj izvozno dejavne so družbe s področja predelovalne dejavnosti, natančneje družbe s področja proizvodnje motornih vozil, prikolic in polprikolic, proizvodnje drugih strojev in naprav ter proizvodnje kovinskih izdelkov.

Najvišji pozitiven rezultat je bil dosežen v občini Odranci 3.296 tisoč evrov, najslabši poslovni rezultat pa so že drugo leto zapored ustvarile družbe z območja Lendave v višini izgube 7.180 tisoč evrov, kar pa je 3,3 – krat nižje kot leto poprej.

Pomurska regija še vedno zaostaja za Slovenijo. Tako v Pomurju zaostajamo pri prihodkih na zaposlenega za 32,8 %, pri neto dodani vrednosti na zaposlenega za 31 % in pri bruto plači na zaposlenega za 19,3 %.

Po produktivnosti so v regiji v ospredju družbe s področja storitvenih dejavnosti. Najvišje plače na zaposlenega so bile izplačane na področju poslovanja z nepremičninami, kjer so družbe dosegle tudi najvišjo neto dodano vrednost na zaposlenega.

Neto dodana vrednost na zaposlenega v pomurskem gospodarstvu je v letu 2011 znašala 25.870 evrov (SLO povprečje 37.512 evrov). Delavcem v gospodarskih družbah so bile izplačane plače v višini 1.143 evrov (SLO povprečje 1.416 evrov).

Družbe so povečale svoj kapital za 13 %, obseg zadolževanja pa za 11 %. Na strani virov financiranja se je povečal delež lastnih virov.

Gledano v državnem merilu so pomurske družbe 2,9 % vseh v Sloveniji v letu 2011 zaposlovale 3,7 % vseh zaposlenih ter ustvarile 2,5 % vseh prihodkov v Sloveniji, na strani virov financiranja se je povečal delež lastnih virov.

Podjetniki edini, ki so poslovali pozitivno

Samostojni podjetniki v Pomurju so v letu 2011 poslovali pozitivno. Ugotovljen je bil neto podjetnikov dohodek v višini 14.438 tisoč evrov, ki je za 11 % višji kakor v letu 2010. V povprečju je delavec, zaposlen pri podjetnikih, mesečno prejel 874 evrov bruto plače (v celi Sloveniji 902 evrov), kar je za 269 evrov manj od zaposlenega v pomurskih gospodarskih družbah.

Največ se je podjetnikom v regiji dohodek povečal pri podjetnikih s področja oskrbe z električno energijo, plinom in paro, medtem ko so najvišji negativni poslovni izid ustvarili podjetniki s področja gostinstva.

Krivca za slabo poslovanje zadrug sta gradbeništvo in kmetijstvo

V pomurskem prostoru je v letu 201 poslovalo 36 zadrug, ki so zaposlovale 134 delavcev. Skupno so ustvarile neto čisto izgubo v višini 48 tisoč evrov (to je 7,5-odstotni delež v Sloveniji). K slabemu poslovanju je prispevalo slabo poslovanje zadrug s področja gradbeništva in kmetijstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.