https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V Nafti spet težave, vodstvo ostro zoper banke

Lendava, 29.05.2012 ob 15:32  

V lendavski Nafti so nezadovoljni z ravnanjem in pogoji poslovanja bank.


Z načrtom prestrukturiranja največje družbe v skupini Nafta, Nafte Petrochem je bil sprejet tudi reprogram kreditov za enoletno obdobje, da bi se zagotovilo nemoteno tekoče poslovanje te družbe. Konec leta 2010 je imela Nafta Petrochem skupaj 14,8 milijonov obveznosti pri bankah: Hypo Banka, Gorenjska Banka, NKBM, Probanka in Nova Ljubljanska banka. V tem času so banke z velikim časovnim zamikom potrdile reprograme kreditov, zaradi zamika pa je bilo poslovanje še naprej pod hudim likvidnostnim pritiskom in družba ni bila zmožna delovati v optimalnih proizvodnih kapacitetah v skladu s sanacijskim programom, so danes sporočili z lendavskega podjetja.

Likvidnostna situacija se bo poslabšala

"Danes ugotavljamo, da banke zaostrujejo situacijo tudi v ostalih družbah v skupini (Nafta Lendava, Nafta Geoterm), ki so doslej poslovale normalno in v roku odplačevale svoje obveznosti," dodajajo v lendavski Nafti. Banke namreč po njihovem mnenju  zahtevajo nemogoče pogoje poslovanja in vračila kreditov, zato obstaja bojazen, da se bo likvidnostna situacija izredno poslabšala tudi v teh družbah.

Cveto Žalik, prvi mož lendavske Nafte

Kot so še sporočili z lendavske Nafte, v taki situaciji družbe ne morejo normalno konkurirati poslovnim priložnostim, ki so na trgu, saj jim ni zagotovljena normalna finančna spremljava z zagotovljenimi finančnimi garancijami bank.  

"Družbe prihajajo v situacijo, ko ne bodo mogle konkurirati na trgu in se bodo zaradi zaostrenih pogojev soočile z dejstvom, da jih banke prav zdaj, ko je potrebno največje poslovno razumevanje za njihovo delovanje, ne bodo finančno spremljale. Tu ne govorimo o bančnem krču, ampak o normalnih poslovnih relacijah bank, ki so v dobrih časih dajale storitve z veliko željo Naftinim družbam, danes pa je slika povsem drugačna. Zaradi gospodarskih težav, ko je potrebno največje razumevanje gospodarskim družbam, tega ni več," so pesimistično sklenili v današnji izjavi za javnost v lendavski družbi.

Črn scenarij?

V kolikor se bo taka situacija nadaljevala, bodo zaradi zaostrenih pogojev poslovanja s strani bank, kot tudi drugih problemov, ki so jih reševali s sanacijskim programom, soočeni z glavnim in edinim vprašanjem, t.j. obstoj skupine Nafta in njenih hčerinskih družb. 

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2012 ob 21:54 ˝¸ gost

      Zapreti dokončno takšno firmo, ki že 20 let ceca državo, delavcov so se že itak rešili, dela jih še peščica, tajkuni pa bi hoteli še naprej dobivati denar od krave muzare..če je lahko Mura končala svojo pot, jo lahko tudi Nafta.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.05.2012 ob 22:12 ˇ3 gost

      končno so bankirji prišli k pameti,prav je tako!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2012 ob 11:33 leni gost

      Spet težave saj je normalno že Spet bi Kradli

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2012 ob 11:48 Pika gost

      Že zdavnaj bi morale banke premislit komu dajejo denar, prav tako država, ki radodarno daje nepovratna sredstva, tajkuni pa si delijo poleg velikih plač še marsikaj. Celo Nafta, namesto, da bi iz teh sredstev sanirala podjetje je odpuščala delavce in radodarno delila odpravnine - delavcem po cca 17.000 EUR, da o ostalih ne govorim. Na zavod in v zapor z nesposobneži in kradljivci, socialne tako ne rabijo, ker so si nagrabili, da bodo še na onem svetu lahko trošili!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.