https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Waldorfski vrtec v Murski Soboti – z vzgojo do izboljšanja otrokove domišljije in kreativnosti

Murska Sobota, 07.12.2012 ob 9:30  

V prostorih Dijaškega doma Murska Sobota gostuje Waldorfski vrtec Pomurje, kjer prakticirajo otrokovim potrebam prilagojen način vzgoje otrok. Ta temelji na spodbujanju otrokove domišljije in na harmoničnem razvoju otrokovih fizičnih, duševnih in duhovnih sil.


Waldorfski vrtec v Murski Soboti je svoja vrata odprl leta 2010. Trenutno je v vrtcu enajst otrok, ki prihajajo iz celotnega Prekmurja. Starši se za ta vrtec odločajo, ker želijo nekoliko drugačen način vzgoje za svojega otroka, kot pa jo nudijo običajni vrtci.

Po čem se ta vrtec razlikuje od drugih vrtcev?

Waldorfska  pedagogika izvira iz leta 1922 iz Stuttgarta iz filozofije Rudolfa Steinerja. Kot je povedala vodja Waldorfskega vrtca v Murski Soboti Maja Rauch, pri tej pedagogiki otroka gledajo celostno, ni toliko pomembno, kaj družba trenutno potrebuje, ampak kaj za svoj razvoj potrebuje otrok.

Vodja waldorfskega vrtca v Murski Soboti Maja Rauch

Kot pravi Maja, je pri tem pomembno, da otroku ob samem učenju nudijo predvsem razvoj domišljije. Ker se otrok v predšolskem obdobju uči s posnemanjem, vzgojitelj v waldorfskem vrtcu opravlja smiselno delo, ki ga otrok lahko razume in posnema. Vzgojiteljica tako med varstvom otrok opravljajo različna gospodinjska in ročna dela: šiva, kuha, peče, zaliva rože, rezbari, otroci pa se ji lahko pri opravilih tudi pridružijo. Otroci so združeni v eno skupino, med prosto igro pa se razdelijo v dve starostni skupini.

Igrače iz naravnih materialov in za razvijanje domišljije

Ker waldorfski vrtec ustvarja vzdušje domačnosti, so vse igrače v vrtcu izdelane iz naravnih materialov. Poleg tega pa so enostavne, nedodelane, s čimer skušajo spodbuditi razvoj otrokove domišljije. Otroci se igrajo tudi z različnimi materiali, ki jih najdejo v naravi: kosi lesa, storži, kostanji, kamni in drugimi naravnimi materiali.

Tudi les je lahko otroku zanimiva igrača, saj spodbuja njegovo domišljijo.

Hrana je brezmesna

Od ostalih vrtcev pa se waldorfski razlikuje tudi po načinu prehrane. Tu otrokom nudijo uravnoteženo brezmesno prehrano. Kot je povedala vodja vrtca Maja, jutranji obrok ponavadi predstavljajo raznovrstne kaše in žitarice, kosilo pa ob zelenjavnih juhah dopolnijo s testeninami ali rižem z zelenjavo, palačinkami, polento in podobnim. Hrano za otroke pripravljajo v kuhinji dijaškega doma, kjer vrtec tudi deluje.

Letni, tedenski in dnevni ritem

Dejavnosti v vrtcu so razporejene v posebni ritem, ki otroku daje občutek varnosti. V waldorfskem vrtcu se tako ravnajo po treh ritmih: letnem, tedenskem in dnevnem. V letnem ritmu se prilagajajo ritmu narave, njenim letnim časom in praznikom. Tedenski ritem pomeni, da je vsak dan v tednu določen za eno od umetniških ali praktičnih dejavnosti (slikanje, risanje z voščenkami, oblikovanje voska, ustvarjanje risb iz nepredene volne ali peka kruha).

Kako izgleda dan v waldorfskem vrtcu

Upoštevanje dnevnega  ritma pa pomeni, da se vsi dnevi odvijajo po ustaljenem urniku. Dan v waldorfskem vrtcu se prične s prosto igro otrok, sledi ji jutranji pozdrav in rajalna igra, kjer otroci z gibanjem spremljajo pesem ali recitacijo. Po malici se otroci znova prosto igrajo, nato pa z vzgojiteljicami izvajajo dejavnost, ki je določena za tisti dan v tednu. Po zaključeni dejavnosti se mali nadobudneži z vzgojiteljicami odpravijo na prosto, kjer se igrajo, nato pa se znova vrnejo v učilnico, kjer jim vzgojiteljice pripovedujejo pravljico ali zaigrajo lutkovno predstavo. Po kosilu se odpravijo počivat, počitku pa sledita igra in odhod otrok domov.

Vse igrače so iz naravnih materialov.

Za enajst otrok, ki so trenutno vključeni v waldorfski vrtec, skrbita dve redno zaposleni vzgojiteljici, tretja pa pri vzgoji pomaga nekaj ur na dan. Težave, s katerimi se soočajo v waldorfskem vrtcu, so, kot pravi vodja Maja, predvsem finančne narave. Waldorfski vrtci so s strani države in občin financirani le 85 odstotkov v primerjavi z običajnimi vrtci, ob tem pa morajo za razliko od ostalih vrtcev plačevati tudi najemnino za svoje prostore.

Za večjo prepoznavnost pripravljajo božični bazar

Se pa murskosoboški waldorfski vrtec sooča s slabo prepoznavnostjo. Kljub temu, da se število waldorfskih vrtcev po Sloveniji in po svetu hitro širi in da  se vanj lahko vključijo vsi otroci, je v pomurskem okolju ta oblika pedagogike le malo poznana. Tudi v ta namen pripravljajo v vrtcu zdaj že drugič zapored božični bazar. Bazar se bo odvijal to soboto, 8. decembra, na njem pa bodo predstavili svoja ročna dela, hrano in pijačo. Ob tem bodo ustvarjali na različnih delavnicah, si ogledali lutkovno predstavo, otroke pa bo v čarobni votlini pričakala vila, ki bo uresničevala želje.

Pri pripravi bazarja, na katerem želijo ob promociji pridobiti tudi nekaj sredstev za svoje delovanje, bodo veliko vlogo odigrali starši otrok, ki so tudi sicer vrtcu v veliko pomoč. Ker so finančno omejeni, pravi vodja vrtca Maja, da brez pomoči staršev skorajda ne bi zmogli izvesti vseh dejavnosti. Starši so bili v veliko pomoč tudi pri ustanovitvi vrtca, saj so pomagali pri pleskanju in ureditvi prostorov. Starši skrbijo tudi za delovanje vrtčeve Facebook in spletne strani, pomagajo pa tudi pri pripravi materialov za igro, sedaj pa tudi pri pripravi hrane in mnogih drugih stvareh, povezanih s prihajajočim bazarjem. Bazar se bo pričel to soboto ob 10. uri, spored dejavnosti pa si lahko ogledate tukaj

 

Foto: Simona Roudi in Facebook (Waldorfski vrtec Pomurje)

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.12.2012 ob 13:46 Lucija Radmila gost

      Z navdušenjem gledam posnetke in želim čestitati vsem, ki ste tvorno sodelovali, da so se vaše želje tudi udejanile. Mislim na otvoritev vrtca in na vse aktivnosti, ki jih organizirate skupaj s starši otrok in z njihovimi sorodniki, predvsem s starimi starši. Bila sem že pri vas, upam, da še kdaj pridem med vas in da bomo spet plesali in peli, se imeli lepo. Predlagam, da se predstavite izven prostorov vašega vrtca. Morda bi lahko potrkali na vrata "HIša sadeži družbe" in vodstvu ponudili svoj program za eno od predavanj na temo "Kako mi je uspelo". Prepričana sem, da bi vas bili veseli. Sodelovanje bi lahko obrodilo želen sad- spoznali bi vas mnogi, ki že prihajajo v "Hišo sadeži družbe" in povedali še drugim, kako zanimiv in kvaliteten je vaš vzgojno-varstveni in hkrati tudi izobraževalni program otrok v predšolskem obdobju.Vedite, da ste vi vsi skupaj dober sad na "drevesu družbe" in prav zato vas spodbujam, da potrkate na vrata hiše, ki je v ulici Štefana Kovača. " Hiša sadeži družbe" je verjetno tudi vam znana-za boljše spoznavanje pa ej potrebno tudi medsebojno sodelovanje. Včerajšnji sejem ni bil tako prodajno uspešen, ker mnogi ljudje niso mogli priti k vam tudi zaradi nenadnih, obilnih snežnih padavin. Poskusite še v tem letu narediti stojnico v enem od trgovskih centrov - s poudarkom na dobrodejnosti. Dobra dela, dobro denejo vsem :) Kdor vam bo brezplačno omogočil predsatvitev izdelkov in prodajo v svojih prostorih bo dobrodej. Sodelovanje pa naj prinese vsem radost in zaupanje v dobro-to. Dobrodfeju naj prinese topel nasmeh mnogih ljdi, ki bodo občudoavli vašo stojnico, Vam pa naj prinese mošnjiček poln denarja od prodaje vaših izdelkov, iz vaše vrteške "domače obrti". Vse dobro želim malčkom in vzgojiteljicam pa tudi staršem, ki se trudijo živeti tako, kot da so del velike družine, kjer njihovi otroci preživijo pretežni del dneva. Veselo slovo od leta 2012 vam privoščim. Samozavestni, veseli, razigrani stopajte Novemu letu 2013 naproti. Lucija-Radmila iz Ptuja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.