https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomoč na domu se v večini občin prenaša na domove starejših

Murska Sobota, 20.12.2012 ob 8:00  

Za uporabnike se ne spreminja nič.


V začetku letošnjega leta je bila s strani Doma za starejših izražena pobuda prenosa storitve pomoči na domu k njim. V skladu s tem predlogom so se nato pričele aktivnosti, saj je Dom starejših Rakičan bil pripravljen v celoti prevzeti storitev, tako vodjo kot socialne oskrbovalke. Nekatere občine pa so se odločile za druge domove ali koncesionarja.

Kot pravi Nataša Meolic, direktorica murskosoboškega centra za socialno delo, bo dom za starejše kakovostno izvajal storitev pomoči na domu še naprej, z nižjimi materialnimi stroški, pa tudi z morebitno nižjo ceno.  Na ta način se bo po njenih besedah lahko vključilo tudi več uporabnikov, ki pomoč potrebujejo. Direktorica murskosoboškega centra za socialno delo dodaja, da se za uporabnike glede prenosa ne bo nič spremenilo, saj bosta obseg storitve in socialna oskrbovalka v posamezni občini ostala nespremenjena.

Izvajalci niso znani le še v občinah Beltinci in Cankova

Center za socialno delo Murska Sobota je v letu 2012 zagotovil storitev pomoči na domu na območju Upravne enote Murska Sobota za enajst občin. Od teh bo po novem storitve pomoči na domu za občine Murska Sobota, Moravske Toplice, Tišina, Gornji Petrovci, Grad in Šalovci prevzel Dom starejših Rakičan. V občini Rogašovci bo za pomoč na domu skrbel Zavod Domania, v občini Kuzma Dom starejših Kuzma, v občini Hodoš Center starejših Hodoš, medtem ko za občini Beltinci in Cankova na murskosoboškem centru za socialno delo še nimajo informacij o izvajalcu storitve pomoči na domu.

V omenjenih občinah je storitev pomoči na domu pod okriljem murskosoboškega centra za socialno delo opravljajo 13,5 socialnih oskrbovalk, cena enourne storitve v murskosoboški občini  je bila 5,80 evrov, v vseh ostalih občinah pa 7,23 evrov.

Čakalne vrste ni bilo

Razvoj in organizacija izvajanja pomoči na domu v Upravni enoti Murska Sobota sicer sega v leto 1991, ko je murskosoboški center za socialno delo začel izvajati javna dela z namenom razreševanja pereče socialne problematike starejših ljudi. S tem so pripomogli k razvoju profesionalizacije pomoči na domu in jo naredili prepoznavno.

Ves čas so svoje delo evalvirali z lastnimi raziskavami in se trudili izboljšati kakovost storitev, v letu 2010 pa so izvedli obsežno raziskavo, katere evalvacija je pokazala, da so socialne oskrbovalke v okolju zelo dobro sprejete. Kot poudarjajo na murskosoboškem centru za socialno delo, pri izvajanju njihove storitve pomoči na domu skoraj ni bilo čakalne vrste, saj so nove uporabnike vključevali takoj.

Izvajanje pomoči na domu sicer otežuje teren, saj socialne oskrbovalke porabijo ogromno časa na poti od enega do drugega uporabnika. Z raziskavo so ugotovili, da se pojavljajo potrebe po pomoči na domu tudi v času vikendov, v popoldanskem času.

Kaj je pomoč na domu

Pomoč družini na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko le ta nadomesti institucionalno varstvo v skladu s standardi in normativi na področju socialnega varstva.

Pokazala se je kot pomembna oblika pomoči v bivalnem okolju, ki bistveno prispeva k višji kakovosti življenja najbolj ranljivih skupin prebivalstva, zlasti starejših in invalidnih oseb. Gre za socialnovarstveno storitev, ki omogoča uporabnikom, da z ustrezno organizirano pomočjo ostanejo doma, v dotedanjem življenjskem okolju. 

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 22:09 GOTOF JE gost

      Ta pa je najboljša, da reče "13,5 socialnih oskrbovalk". Potem so eno očitno na dvoje vsekali. Joj mene, ljudje so samo še številke v statistiki. Človek ni več človek ampak številka. Pa še na polovico ga dajo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.