https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Pihalni orkester Ljutomer - orkester, ki je osvojil vrh Triglava in dočakal 90 let

Ljutomer, 25.12.2012  

Pihalni orkester Ljutomer, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer, letos praznuje 90-letnico svojega delovanja. Prav ob tem častitljivem jubileju so pred kratkim pripravili koncert, kjer so napolnili ljutomersko dvorano ŠIC.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

V vseh teh letih se je orkester, ki trenutno šteje  53 članov in članic, povezoval s sosednjimi in sorodnimi orkestri. Gostovali so v Mestih Kapfenberg, Fridberg, Fulnek, potovali so tudi na Švedsko, v Francijo ter gostovali na Hrvaškem. Nastopajo ob raznih dogodkih, praznikih, proslavah, revijah in koncertih. Pripravljeni so skozi vse leto, kar zahteva redno vadbo, veliko volje ter tudi odpovedovanja. Pri tem imajo velike zasluge predvsem strokovni in organizacijski vodje.

Osvojili so vrh Triglava ter prejeli Miklošičevo nagrado

Orkester v tem letu praznuje 90 let igranja, medgeneracijskega povezovanja in razveseljevanja domače in tuje publike. Začetki orkestra segajo v leto 1922, ko je Franc Zacherl na seji občinskega odbora predlagal ustanovitev godbe. Predlog se je uresničil, saj je že istega leta glasbeno društvo ustanovilo godbo na pihala. Prvi dirigent oz. kapelnik je bil prav Zacherl, ki je godbo vodil do leta 1940.

Leta 1922

V medvojnem času je godbo vodil Avgust Pevec, leta 1946 pa je vodenje godbe prevzel izšolani vojaški kapelnik Avgust Loparnik. 1951. leta so se udeležili pokrajinskega tekmovanja v Mariboru, kjer so dosegli prvo mesto. Ob 30-letnici delovanja (leta 1952) so dobili prve uniforme in inštrumente, obletnico pa so počastili s samostojnim koncertom.  V tem letu so z inštrumenti osvojili tudi vrh Triglava ter s tem postali prvi orkester v Sloveniji, ki mu je to uspelo.

Med letoma 1973 in 1983 je orkester vodil glasbeni učitelj Janko Škrajnar. V tem času je orkester gostoval na različnih revijah pihalnih orkestrov in tekmovanjih. Ob 60-letnici delovanja so dobili tudi nove uniforme. Strokovno vodenje orkestra je v letu 1983 prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Ob 65-letnici delovanja (leta 1987) je v Ljutomeru potekala revija pihalnih orkestrov.

Leta 1988 je orkester za nekaj časa prenehal delovati zaradi bolezni in smrti dirigenta. Naslednje leto je ponovno strokovno vodenje prevzel Janko Škrajnar, ki ga je v letu 1993 nasledil glasbeni učitelj Ignac Karba. V tem času se je orkester udeležil Evropske revije pihalnih orkestrov v Sarvarju na Madžarskem. Leta 1998 so prejeli Miklošičevo nagrado, kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v občini Ljutomer.

75-letnica delovanja

Leta 2001 izdali prvo zgoščenko

V letu 2001 so izdali svojo prvo zgoščenko, ki so jo poimenovali »V novo tisočletje 1922-2001«. Tega leta se je Pihalni orkester Ljutomeru odzval povabilu Slovenskega društva France Prešeren iz Göteborga na Švedskem. Dve leti kasneje so gostovali tudi v Franciji.

V letu 2004 so se udeležili Tekmovanja slovenskih godb v železnikih, kjer so v četrti težavnostni stopnji osvojili srebrno plaketo.

Z vodenjem orkestra je leta 2004 nadaljeval profesor glasbe Bojan Zelenjak, ki je orkester vodil do leta 2009. V tem času so se udeleževali revij in gostovanj v krajih po Sloveniji. Za njim je dirigentsko palico prevzel profesor glasbe Simon Novak, ki orkester vodi še danes.

Leto 2012: 90-letnica

Letos s koncertom obeležili 90. obletnico

Orkester torej v tem letu praznuje 90 let delovanja. Visoki jubilej so obeležili prejšnji mesec s koncertom v nabito polni dvorani ŠIC v Ljutomeru (o tem si lahko več preberete TUKAJ).

V orkestru imajo 6 profesorjev glasbe, ki so študirali v Ljubljani, Gradcu, Berlinu in drugod po srednji Evropi. V njem pa sodelujejo tudi aktivni člani iz sosednjih občin Križevci pri Ljutomeru, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej, pa tudi iz Poljske.

Kot so pred kratkim povedali na koncertu ob 90-letnici delovanja, se že veselijo praznovanja njihove 100. obletnice.

Simon Novak

Več fotografij  v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.