https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Pikado klub Friend's Team - pikado ni le igra ob 'hladnem špricarju'

Sveti Jurij, 15.1.2013  

Pikado klub Friend's Team je nastal v krogu prijateljev - ljubiteljev pikada. Čeprav klub šteje komaj devet let, se lahko pohvali z različnimi nagradami v svetovnem merilu. 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Damir Hajdinjak, Andrej Bagari, Ernest Mešič, Franc Krpič, Uroš Recek in Leo Tušek je šest prijateljev, ki so radi skupaj igrali pikado. Svoj hobi so kronali tako, da so se leta 2004 odločili in ustanovili tudi klub. Pri imenu kluba niso predolgo zgubljali časa, nekoliko so se poigrali s tujim jezikom in nastala je ekipa prijateljev oziroma Friend's Team.

Ustanovitelji

Kot klub so potrebovali tudi prostore. Ker je vsak prihajal iz svojega kraja, so se odločili za neko sredino. Svoje prostore so si uredili v gostišču Kuzmič pri Svetem Juriju, kjer ima klub še vedno sedež in urejeno pikado sobo.

Tudi ženske igrajo pikado

Klub raste in se širi, tako ima trenutno 30 članov, od tega je 16 članov aktivnih pri igranju pikada. V svojih vrstah imajo tudi štiri članice, kar je za pikado klube na tej strani Mure bolj redko.

Zmagoslavna zgodovina

V kratkem času svojega delovanja se že lahko pohvalijo z bogato zgodovino. Kot vsako pikado društvo na Goričkem, so začeli igrati v Goričko pikado ligi in takoj zmagali na zaključnem turnirju lige. Do leta 2007 so na Goričkem osvojili vse, kar se je osvojiti dalo. Nato pa je za klub nastopil velik preskok naprej. Ekipi so se pridružili novi igralci: Ciril Flegar, Norbert Kuhar, Milan Maček in Benjamin Mencigar, ki so nastopali v Slovenski ligi. V letu 2007 so se uvrstili na državno prvenstvo, ki je potekalo v Velenju, kjer so dosegli 3. mesto v disciplini 501MO.

Prav na tem prvenstvu se je pokazalo, da so sposobni velikih dosežkov. Takrat so pridobili enega največjih talentov v pikadu v Sloveniji, Saša Vütka (Kapca). Sašo je bil evropski in državni mladinski prvak. Ekipa je rasla iz leta v leto. Pridobili so »B« ekipo, žensko ekipo in mladinsko ekipo do 21 let. Klub je zahteval vse več organizacijskih delovanj, zato so svoj klub tudi uradno prijavili, saj so pred tem bili le sekcija v Športno rekreativnem društvu Gornji Slaveči. V letu 2008 so postali prvaki Pikado zveze Pomurja in na državnem prvenstvu dosegli 5. mesto ter si s tem priigrali karto za svetovno prvenstvo, ki je potekalo leto kasneje v Zadru. V priprave so vložili veliko časa, energije in volje, kar se jim je na koncu obrestovalo, saj so osvojili končno 7. mesto v disciplini 501MO.

Ekipa na evropskem prvenstvu v Švici 2010

V letu 2010 so se spet udeležili državnega prvenstva, ki je takrat potekalo v Ljutomeru. Takrat so tako člani kot tudi mladinci U21 postali državni prvaki, ženska ekipa pa je dosegla 2. mesto. Po zmagi na državnem prvenstvu so člani odpotovali na evropsko prvenstvo v Švici (Leukerbad). Dosegli so 12. mesto, a kot pravijo sami, z njim niso bili zadovoljni. Po neuspehu, kot mu sami pravijo, so se spet pobrali in 2011 na državnem prvenstvu dosegli 5. mesto. Lansko leto (2012) so se spet udeležili evropskega prvenstva, ki je takrat potekalo na slovenskih tleh v Termah Olimie in tam dosegli 10. mesto. Še isto leto so na državnem prvenstvu dosegli 6. mesto.

Sašo Vütek

Ni le igra, ampak je šport!

Ob vprašanju, ali ni pikado le za krajšanje časa v gostilni in druženje s prijatelji, so člani kluba pogledali nekoliko postrani in zatrdili, da je pikado uradno priznan šport v Sloveniji ter da je Pikado zveza Slovenije članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Da igra ni namenjena le krajšanju časa, priča tudi ta podatek, da sta v Pomurju dve regijski ligi, Pomurska liga in Pikado liga Križevci. Vsaki ligi nastopa povprečno 8 ekip in s tem dobiva pikado drugačno luč. V Sloveniji je sicer čez 100 klubov in 600 članov Pikado zveze Slovenije, sem pa niso šteti klubi, ki nastopajo v regijskih ligah.

Svetovno prvenstvo v Zadru 2009

Razlik med klasičnim in elektronskim pikadom skorajda ni

Razlika je le v tem, da se pri klasičnem uporablja jeklena konica, teži pušice, ki dovoljuje do 32g in si mora igralec sam izračunati zaključke, kar zahteva še dodatno zbranost. V elektronskem pikadu je konica plastična, teža puščice je do 18g in vsak met izračuna aparat.

Da jih v vrstah pikada spoštujejo, dokazuje visoka udeležba njihovega vsakoletnega novoletnega turnirja, ki se ga udeleži okoli 70 igralcev. Rekordni obisk beležijo leta 2008, ko se je turnirja udeležilo 104 igralcev in igralk.

FOTO: Damir Hajdinjak

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.