https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanska pobuda mag. Dejana Židana v zvezi z ravnanjem s tekstilnimi odpadki Francu Bogoviču

17.01.2013 ob 8:00  

Poslanec državnega zbora Mag. Dejan Židan je ministru Francu Bogoviču podal pisno pobudo v zvezi z zbiranjem in ravnanjem s tekstilnimi odpadki, v kateri ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) poziva, naj poda zahtevo na podaljšanje odgovornosti za  tekstilne odpadke.


Na evropski ravni poteka široka razprava v zvezi s problemom ravnanja z  tekstilnimi odpadki, ki se dotika hitro naraščajočega masnega toka odpadkov tekstila, uvoženega v našo državo s strani večih uvoznikov in v zvezi s tem nuje po vzpostavitvi enotnih ukrepov ponovne uporabe, recikliranja in termične izrabe na nivoju celotne Slovenije in Evropske Unije. Po mnenju mag. Židana bi Slovenija lahko bila prva glede pobude za ureditev te problematike, v zvezi s tem pa podajamo njegovo izjavo MKO.

»V Sloveniji je področje zbiranja in ravnanja s tekstilnimi odpadki precej neurejeno. Razlog je v tem, da nastali zbrani odpadki povzročajo dodatne stroške ravnanja in zato se jih vsi izogibajo, posledično polnijo odlagališča kot mešani komunalni odpadki. Gre za sorazmerno velike količine vsaj 25.000 - 30.000 ton letno (koliko je dejansko se ne ve, saj se sistematično ne zbira ločeno, kljub prepovedi odlaganja je veliko tekstila med mešanimi odpadki). Nihče pa ni odgovoren za to, da se te količine "odpadkov" potem tudi pravilno usmerijo v ponovno uporabo, reciklažo in termično izrabo. Žal. Raje uvažamo in prodajamo tekstil iz vzhodnega dela sveta po zelo nizkih cenah, ki je ne samo obremenjen s kemijo, pač pa tudi s težkimi socialnimi zgodbami o izkoriščeni delovni sili.

Na evropski ravni o tem že poteka široka razprava, Slovenija pa bi lahko bila prva in podala pobudo za ureditev te problematike. Ministrstvu predlagam, da poda zahtevo za ureditev podaljšane odgovornosti, kot se je to uredilo pri svečah, embalaži, odpadni elektronski opremi, baterijah, akumulatorjih, zdravilih itd. To pomeni, da so npr. za odpadno embalažo od njene proizvodnje do odstranitve po državnih predpisih odgovorni proizvajalci in uvozniki embalaže (zavezanci), čemur pravimo podaljšana odgovornost proizvajalca. Zavezanci lahko sami organizirajo sistem zbiranja in predelave, lahko pa za to pooblastijo družbo, ki učinkovito izvaja to dejavnost.«

V izjavi je mag. Židan ministrstvo še pozval, da zbere podatke in preuči ter javno objavi podatke o danih količinah tekstilnih izdelkov na trg, zbranih količinah tekstilnih odpadkov in načinih ravnanja z njimi ter količinah odloženih tekstilnih odpadkov med mešanimi komunalnimi odpadki ter na podlagi te pobude pripravi sistemsko rešitev področja, na katerem je trenutno stanje po njegovih besedah katastrofalno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2013 ob 9:06 MOTVARJEVSKI gost

      Naj najprej reši našo bioplinarno, pa potem drugo. Zdaj bi vse reševal, sram ga je lahko......

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2013 ob 9:14 bauer gost

      biu je minister....pa?.....nekaj smo čakali od njega, on pa nič.....žal, čijsti populist!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2013 ob 16:25 gost gost

      Nisem ljubitelj stranke SD in Lukšič mi gre strašno na jetra, ampak Židan je eden izmed redkih slovenskih politikov, ki si zaslužijo moje spoštovanje. Več takšnih v naši politiki, v vseh strankah.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2013 ob 19:25 delavec gost

      ZELO SEM VAS CENIL DOKLER SE NI ZGODILA NAZGODA SAJ SAMI VESTE KAKA IN POL PRAZNE OBLJUBE IZ VASE STRAI ZAKAJ TAKO GOSPOD DEJAN???? OBLJUBE SO ENO DEJANJE IZ VASE STRANI PA DRUGO ZELO SEM CENIL JAZ TO DELO IN VAS A ZDAJ PA SEM DOBIL POL JAZ TO OD VAS RES VAS JE LAHKO MALO SRAM IN DOBRO VESTE KAJ MISLIM JAZ POVEDATI HVALA ZA VAS CAS KO STE SI GA VI VZELI ZAME A NIC NISTE NAREDILI DOBOR ZAME AMPAK ZASE IN SE ZA DRUGE HVALA IN NE POZABITE DA VSAK ENKRAT PRIDE NA MINO IN POL JE ZE ZELO PROPOZNO PRIZNATI IN POVEDATI OPROSTI ITD HVALA VAM GOSPOD DEJAN

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.