https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za vpis v srednje šole se je v Pomurju prijavilo 776 kandidatov

11.04.2013 ob 7:30  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj na svoji spletni strani objavilo stanje prijav za vpis v srednje šole. Do 5. aprila, ko se je iztekel rok za prijavo, se je na 22.905 razpisanih mest za vpis novink in novincev prijavilo 18.578 (lani 18.416) kandidatk in kandidatov, so sporočili z omenjenega ministrstva. V pomurski regiji se je na 1130 razpisanih mest prijavilo 776 kandidatov.


Po podatkih ministrstva za izobraževanje se je v programe nižjega poklicnega izobraževanja do 5. aprila prijavilo 353 (lani 323) kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3280 (lani 3147) kandidatov, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 8052 (lani 7554) kandidatov in v programe gimnazij 6893 (lani 7392) kandidatov.

Vsi kandidati, ki so prijavnico oddali v roku, jo lahko najkasneje do 10. maja prenesejo na drugo srednjo šolo ali v drug program na isti šoli, če menijo, da je to za njih ustrezneje, in si bodo na ta način zanesljiveje zagotovili vpis v srednjo šolo.

Prenesene prijavnice bodo šole sprejemale do navedenega datuma ne glede na število prijav, ki jih že imajo. Kandidatom svetujejo, da se o prenosu prijave predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci na osnovni ali srednji šoli.

O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni kandidati seznanjeni najkasneje do 31. maja, so še zapisali na ministrstvu.

Razpis za vpis v srednješolske programe za šolsko leto 2013/2014 je ministrstvo za izobraževanje objavilo 22. januarja. Skupaj je vpisnih mest več kot lani, nekoliko pa je manjše število mest za splošne in strokovne gimnazije. Osnovno šolo letos zaključuje 17.640 učencev.

V pomurskih srednjih šolah le redko omejitev vpisa

V pomurski regiji se je na 1130 razpisanih vpisnih mest prijavilo 776 kandidatov.

Na Ekonomski šoli Murska Sobota je za program ekonomska gimnazija prijavljenih 15 bodočih dijakov, razpisanih je bilo 28 mest. Tako da omejitev vpisa ne bo. Podobna situacija je tudi pri naslednjih programih: ekonomski tehnik (razpisanih 28 prostih mest, prijavljenih 20 kandidatov), logistični tehnik (28 vpisnih mest, prijavljenih 24 kandidatov), prodajalec (26 vpisnih mest, 10 prijavljenih).

Dvojezična srednja šola v Lendavi nudi splošni gimnazijski program, na katerega se je na razpisanih 32 vpisnih mest prijavilo 16 kandidatov. Nudijo še sedem programov, na vsakem je bilo razpisanih 16 prostih mest, prijav pa je na vseh programih manj od prostih mest: avtoserviser (2 prijavljena), ekonomski tehnik (1 prijava), gastronom hotelir (5 prijavljenih), inštalater strojnih inštalacij (2 prijavljena), mehatronik operater (2 prijavljena), prodajalec (3 prijavljeni), strojni tehnik (11 prijavljenih).

Na Gimnaziji Murska Sobota sta letos razpisani 102 vpisni mesti, od tega jih je 18 namenjenih športnemu oddelku. Prijavljenih je 73 kandidatov, na športni oddelek pa se jih je prijavilo 21.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer bo tudi v prihodnjem šolskem letu, tako kot letos, lahko sprejela 112 novih gimnazijcev in 56 dijakov predšolske vzgoje. Na program gimnazije se je prijavilo 120 kandidatov, na program predšolske vzgoje pa jih je vpisanih 55.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci bo izvajala dva programa z enakim številom razpisanih mest kot lani. Na program gastronom hotelir se je lahko vpisalo 26 dijakov, prav toliko so dobili prijav. Na program gastronomsko-turistični tehnik pa se je lahko vpisalo 56 kandidatov, dobili pa so 34 prijav.

Na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota se je bilo mogoče vpisati na tri programe: bolničar-negovalec, kjer je bilo prostih vpisnih mest 26, prijavljenih pa je 10 kandidatov, na programu kozmetični tehnik je bilo na razpolago 28 mest, vpisalo se jih je 25, na programu zdravstvene nege pa je bilo razpisanih 84 prostih mest, prijavilo se jih je 77.

Biotehniška šola Rakičan Murska Sobota je razpisala 16 vpisnih mest za program pomočnik v biotehniki in oskrbi (prijavilo se jih je 6), 26 vpisnih mest za program gospodar na podeželju (prijavilo se jih je 9) ter po 28 vpisnih mest za programa kmetijsko-podjetniški tehnik (prijavilo se jih je 13) in hortikulturni tehnik (prijavili so se 4).

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota je za prihajajoče šolsko leto razpisala deset programov. Program pomočnik v tehnoloških procesih sprejme 16 dijakov (prijavil se je 1 kandidat), na program inštalater strojnih inštalacij se je lahko vpisalo 26 kandidatov (prijavljenih jih je 5), na program avtoserviser se je na razpisanih 26 mest prijavilo 22 kandidatov, na program mizar se jih je na razpisanih 26 prostih mest prijavilo 17, na program elektrikar, kjer je prav tako bilo razpisanih 26 prostih mest, se jih je vpisalo 9. Razpisali so tudi 56 prostih mest za program tehnik računalništva, na katerega se je vpisalo 55 bodočih dijakov, na program okoljevarstveni tehnik so se vpisali trije, na program strojni tehnik 34, na program elektrotehnik je vpisanih 31 kandidatov in na program tehnik oblikovanja 15. Na vseh teh je bilo po 28 prostih vpisnih mest.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2013 ob 19:47 Iceage gost

      55 vpisanih vzgojiteljic, 80 jih je že na zavodu brez službe. Bravo Ljutomer in država!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2013 ob 20:55 migu gost

      kaj je Iceage, si malo fauš...ka je v soboti slab vpis???

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2013 ob 14:36 Iceage gost

      Boli mene za vpis... Itak imate to, da profesorji ostajate v službi. Na račun vseh, ki bodo potem brezposelni vzgojitelji. Upam, da mirno spite!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.