https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lani manj prometni nesreč, a več smrtnih žrtev, v porastu so tatvine in preprodaja prepovedanih drog

Murska Sobota, 12.04.2013 ob 11:00  

Včeraj je na Policijski upravi Murska Sobota potekala novinarska konferenca, kjer so nam, direktor PU Damir Ivančič, tiskovni predstavnik Jožef Prša, vodja sektorja uniformirane policije Slavko Škerlak in Bojan Rous iz sektorja kriminalistične policije, predstavili rezultate dela Policijske uprave Murska Sobota v preteklem letu.


Policijska uprava Murska Sobota je bila v lanskem letu uspešna pri preprečevanju in preiskovanju kriminalitete. Policisti  so z lastno dejavnostjo odkrili več kaznivih dejanj, skupna preiskanost pa je na enako visokem nivoju kot leto poprej. Prisotnost in tranzit tujcev, kakor tudi drugih oseb z območja Republike Slovenije je v povečevanju. Enako velja za število potencialnih in identificiranih storilcev oziroma osumljencev kaznivih dejanj z navedene populacije. Na področju splošne kriminalitete so izstopajoča kazniva dejanja zoper premoženje, predvsem kazniva dejanja tatvine in velike tatvine. V porastu so kazniva dejanja s poglavja zoper življenje in telo ter s poglavja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. 

Obseg gospodarske kriminalitete je v upadu, a je odstotek še vedno visok

Obseg gospodarske kriminalitete je v upadu, kakor tudi njen delež celotne kriminalitete, ki pa je še vedno visok v primerjavi s prejšnjimi leti. Na področju organizirane kriminalitete so izstopajoča kazniva dejanja povezana s prepovedano drogo. Ocenjena škoda, ki je nastala s storitvijo kaznivih dejanj je v porastu za 43,5 % in sicer 13.2 milijona evrov (v letu 2011 9.2 milijona evrov), od tega storjena z gospodarskimi kaznivimi dejanji za 11.6 milijonov evrov.

Sodelovanje z notranjimi, kot zunanjimi partnerji je potekalo strokovno in na visokem nivoju. S slednjimi jim je tudi uspelo izpeljati projekt »varne sobe«, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Murska Sobota. Delovni skupini za načrtno preiskovanje kaznivih dejanj povezanimi s čezmejno kriminaliteto in s preprodajo prepovedanih drog in za področje kriminalistično obveščevalne dejavnosti sta bile učinkoviti in uspešni. Delo kriminalistične policije so zaznamovali tudi dogodki povezanimi z demonstracijami.


Kar tretjino več ukrepov prepovedi približevanja določenemu kraju oz. osebi kot v 2011

Varnostne razmere na področju javnega reda in zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja so bile ugodne, saj so obravnavali primerljivo število kršitev zakona o javnem redu in miru kot leta 2011. Manj ugodno je stanje pri obravnavi nasilja v družini, kjer so izrekli za 30,4 % več ukrepov prepovedi približevanja določenemu kraju oz. osebi, kar kaže na večjo učinkovitost in uspešnost dela na tem področju.

Posebno pozornost so namenjali zagotavljanju varnosti na javnih prireditvah, kjer so uspešno varovali nogometne tekme 1. slovenske nogometne lige in kvalifikacijske tekme Lige Evropa. Posebno skrb pa so namenili protestnim shodom, katerih varovanje so opravili brez uporabe množičnih prisilnih sredstev, čeprav je prišlo do provokacij skupine protestnikov. Veliko pozornosti so namenili pravočasni zaznavi varnostnih pojavov z elementi nestrpnosti, vandalizma in nasilja. Policisti so veliko energije vložili v učinkovito delo na območjih z Romsko populacijo. Aktivno so sodelovali v regijski koordinaciji inšpekcij za Pomurje.

V skupnost usmerjeno policijsko delo

Prav tako so sodelovali z lokalnimi skupnostnimi, zasebno-varnostnimi subjekti, občinskimi redarstvi, centri za socialno delo, vzgojno-izobraževalnimi institucijami, društvi in institucijami, za zagotavljanje varnosti ter s sodišči za prekrške. Policijska uprava Murska Sobota je za krepitev sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in njihovimi institucijami pri reševanju varnostne problematike izvajala naloge iz projekta »Nazaj k ljudem«, ki se je že kot pretekla leta pokazal kot učinkovit pristop pri povezovanju z lokalno skupnostjo in skupnem zagotavljanju ugodnih varnostnih razmer.

Odgovornejša PP

V letu 2012 so se na Policijski upravi Murska Sobota izvajale tudi naloge po projektu »Odgovornejša PP«, katerega cilj je bil večja samostojnost policijskih enot pri odrejanju nalog in hkrati dvig njihove odgovornosti za varnostne razmere. Ocenjujejo, da so policijske enote z izvedbo nalog iz projekta dosegle večje samostojnost pri odrejanju in načrtovanju nalog za obvladovanje varnostnih problemov na svojem območju ali področju dela. Prevzemanje odgovornosti in pravočasno odzivanje na nastale varnostne probleme, pa so eden izmed ključev za obvladovanje varnostne problematike, kar je bil tudi cilj projekta.

Manj prometnih nesreč, a več smrtnih žrtev

Stanje prometne varnosti na območju Pomurja kljub temu, da so policisti na pomurskih cestah obravnavali nekaj manj prometnih nesreč, kot v  lanskem letu, ni bilo ugodno. V letu 2011 so namreč v prometnih nesrečah umrli le trije ljudje, kar je bilo najmanjše število umrlih v zadnjih 10 letih, v letu 2012 pa je v nesrečah umrlo 9 ljudi. Na delo policistov na tem področju je močno vplivala tudi sprememba Zakona o pravilih cestnega prometa 1. septembra 2012.

Sprememba se je odrazila predvsem v velikem upadu števila pridržanih voznikov in števila zaseženih vozil. Sprememba je imela za posledico tudi zmanjšanje števila obravnavanih prometnih nesreč, saj policisti lahko ponovno odstopajo od ogleda nesreče. Za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu je na Postaji prometne policije Murska Sobota z delom nadaljevala posebna skupina policistov, ki je obravnavala predvsem hujše kršitve in/ali večkratne kršitelje hujših cestnoprometnih predpisov.


Projekt CPO

V letu 2012 so nadaljevali s projektom -  Centralni prekrškovni organ, s katerim so uspeli izboljšati učinkovitost in strokovnost dela policistov na področju prekrškovnega prava. Glede na več kot tri letne izkušnje in analize dela CPO ter nadaljevanja vpeljane prakse so podali predlog za sistematizacijo prekrškovnih inšpektorjev na SUP Policijske uprave Murska Sobota.

Nadzor državne meje in izvajanje predpisov o tujcih

Ocenjujejo, da je bilo stanje nedovoljenih migracij v letu 2012 ugodno. Število tujcev obravnavanih zaradi nedovoljenih vstopov na zunanji meji je najmanjše v primerjalnem petletnem  obdobju, tudi ukrepi na področju nedovoljenega prebivanja in notranjih meja so bili izvedeni v cilju odkrivanja in preprečevanja nedovoljenih migracij in preprečevanja vseh oblik čezmejne kriminalitete. V mesecu oktobru so jim avstrijski varnostni organi posredovali informacijo o porastu ilegalnih migracij na območju Avstrije in o morebitnem tihotapljenju tujcev iz Madžarske, preko Slovenije (območje PU Murska Sobota) v smeri Republike Avstrije. Zaradi tega so se, v koordinaciji z avstrijskimi varnostnimi organi, izvedle določene aktivnosti, katere niso potrdile navedb avstrijskih organov.

Varovanje določenih oseb in objektov

Naloge s področja varovanja določenih oseb in objektov je vodil in usklajeval Center za varnost in zaščito Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave. Policisti so na podlagi usmeritev Centra za varovanje in zaščito izvajali naloge varovanja obiska varovanih oseb na območju Pomurja. Na območju Policijske uprave Murska Sobota je imela stalno prebivališče ena varovana oseba. Pri zbiranju podatkov za izdelavo ocen ogroženosti za varovane osebe policisti niso zaznali pojavov, ki bi vplivali na varnost varovanih oseb.

Projekt »Kaskada«

Konec leta 2012 je bil realiziran projekt »Kaskada« s katerim se je konec leta sistemizacija Policijske uprave Murska Sobota zmanjšala iz 655 na 650 delovnih mest. Iz policijske uprave je bilo na policijske enote prenesenih 6 strokovno-tehničnih delovnih mest in eno uradniško delovno mesto. Dve strokovno tehnični delovni mesti pa sta bili presistemizirani v uradniški delovni mesti. Eno uradniško delovno mesto je bilo preneseno na PU Maribor. Zaradi zmanjševanja kadra in nezaposlovanja se na PU Murska Sobota srečujejo s kadrovskim problemom na delovnih mestih čistilk ter pomanjkanjem kadra na PMP Petišovci, PP Murska Sobota in PPP M. Sobota.

V letu 2012 so zelo veliko truda vložili v dosledno izvajanje varčevalnih ukrepov vlade in s tem pripomogli k maksimalno racionalni porabi in tako tudi zmanjšanju porabe finančnih sredstev. V letu 2012 so se srečevali s težavami na področju vozil, predvsem popravil dotrajanih vozil in pri pogojih dela v stavbi policijske uprave, kjer bo potrebna celovita sanacija objekta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.