https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mineva že 33 let od smrti maršala Tita

04.05.2013 ob 14:06  

Danes je obletnica smrti Josipa Broza - Tita, jugoslavanskega predsednika. Tito je umrl 4. maja 1980 ob 15.05 v Kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene. Na njegov pogreb je prišlo 123 državnih delegacij iz vsega sveta.


Tito je umrl na nedeljo, 4. maja, pred 33. leti. Po nekaterih vesteh je bil klinično mrtev že prej, a vesti niso sporočili v javnost, dokler ni bilo vse do potankosti pripravljeno za pogreb, ki je bil po oceni svetovnega tiska eden najveličastnejših v povojnem obdobju. Udeležilo se ga je preko sto najvidnejših državnikov vsega sveta, kar je bil nedvomno odraz ugleda, ki si ga je v svetu pod Titovim vodstvom pridobila Jugoslavija kot ustanoviteljica in voditeljica gibanja neuvrščenih držav.

Za mlajše: Kdo je bil Tito?

Ker je od smrti Tita minilo že precej časa, ga mlajši rodovi niti ne poznajo kaj dosti, zato je prav, da se napiše nekaj bistvenih podatkov o njem. Tito se je rodil leta 1892 v Kumrovcu na Hrvaškem. Ob kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije je organiziral odpor proti okupatorju, med narodnoosvobodilnim bojem pa je bil poveljnik partizanskih sil. Leta 1945 je postal prvi, in z ustavo, sprejeto 1974, tudi dosmrtni predsednik Jugoslavije. Pokopan je v beograjski Hiši cvetja.

Video: Obisk Tita po SV delu Slovenije leta 1966

Zanimivosti o Titu

Ste vedeli, da je bil sin slovenske matere?
Marija Javeršek, mati maršala Tita, je bila iz Podsrede na Kozjanskem, oče Franjo Broz pa je bil iz zagorskega Kumrovca, kjer se je Tito tudi rodil.

Ste vedeli, da je je v svojem življenju obiskal kar 71 držav?
Bil je na vseh celinah, samo v Avstralijo ni nikoli odpotoval. Največkrat je obiskal Egipt.

Ste vedeli, da je bil v znamenju številke 7?
Rojen kot sedmi otrok, sedmega maja, imel je sedem bratov in sester, ki so preživeli otroštvo.

Ste vedeli, da je bil ljubitelj psov?
Tito je imel vedno ob sebi psa. Njegov prvi pes je bil Polak, Luks pa mu je rešil življenje na Sutjeski, vam pa ta podatek lahko prinese 10 milijonov v milijonarju.

Ste vedeli, da je bilo po njem v vsaki republiki in avtonomni pokrajini poimenovano vsaj eno mesto?
Titovo Velenje (Slovenija), Titova Korenica (Hrvaška), Titov Drvar (Bosna in Hercegovina), Titograd (Črna gora), Titovo Užice (Srbija), Titov Veles (Makedonija), Titova Mitrovica (Kosovo), Titov Vrbas (Vojvodina).

Ste vedeli, da je bil Tito maršal in Marshall?
Vsaj tako so dojeli varuhi reda in miru izjavo člana legendarne skupine Zabranjeno pušenje – Neleta, ki je na koncertu v Reki, po Titovi smrti, ko je odpovedal ojačevalec, izjavil: " Crko nam maršal (imeli so ojačevalec znamke Marshall)!"

Ste vedeli, da je bil ustanovitelj gibanja neuvrščenih?
Skupaj z voditeljema Indije in Egipta, Naserjem in Nehrujem, je leta 1958 ustanovil 3. svetovni blok, kot odgovor bipolarnosti med ZDA in SSSR, poimenovan "Gibanje neuvrščenih".

Ste vedeli, da kdo je izrekel besede: "Proglašavam druga Josipa Broza Tita za predsjednika republike bez ograničenja trajanja mandata"?
Kiro Gligorov, kasneje predsednik Makedonije, na partijskem kongresu leta 1974. S temi besedami se začne tudi priredba pesmi "Računajte na nas" v izvedbi skupine Zaklonišče prepeva.

Vir: wikipedia, marsaltito.com

Starejši, kakšen je vaš spomin na Tita. Delite z nami vaše spomine ...

    Fotogalerija