https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prostovoljno pokojninsko zavarovanje za brezposelne po ugodnejši ceni

13.05.2013 ob 8:30  

Možnost ponovne ureditve prostovoljnega pokojninskega zavarovanja za brezposelne po ugodnejši prispevni stopnji le do 6. junija 2013.  

V Uradnem listu št. 39/2013 so bile objavljene spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2A), ki veljajo od 7. 5. 2013. Novela je pomembna za vse tiste brezposelne osebe, ki so bile prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje do 31. 12. 2012 in so se iz tega zavarovanja odjavile zaradi velikega povišanja prispevkov s 1. januarjem 2013.             

Vsi tisti, ki so bili na dan 31. 12. 2012 vključeni v prostovoljno pokojninsko zavarovanje iz naslova brezposelnosti, se bodo lahko v prijavno odjavni službi oziroma na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v roku 30 dni od uveljavitve te zakonske spremembe ponovno vključili v zavarovanje in si vzpostavili neprekinjeno zavarovanje. Torej vsi tisti, ki si želijo ponovno urediti zavarovanje, se morajo na ZZZS oglasiti do 6. 6. 2013.     

      
Zavarovanci, ki se bodo na podlagi novele ponovno prostovoljno vključili v obvezno zavarovanje, bodo morali v roku 60 dni plačati prispevke za obdobje zavarovanja od 1. 1. 2013 do ponovne vključitve v zavarovanje. Za leto 2013 bodo po novem plačevali prispevek v višini 16 % povprečne plače preteklega leta, kar znaša 59,41 EUR. Vsako leto se bo prispevna stopnja povečevala (v 2014 na 18 %, v 2015 na 25 % itd.).              

Zavarovanci, ki so na podlagi ZPIZ-2 za obdobje od 1. 1. 2013 plačali prispevek, imajo pravico do vračila razlike prispevkov. Preveč plačani znesek bo s strani DURS vrnjen po uradni dolžnosti v roku 90 dni od uveljavitve ZPIZ-2A.      

Opozoriti pa je potrebno, da bodo vsi ti brezposelni, ki bodo za nazaj vključeni v zavarovanje po tej noveli (po starih šifrah vrst vrste prostovoljnega zavarovanja), zavarovani za ožji obseg pravic. Šele od leta 2020 dalje, ko bo zaključeno to prehodno obdobje, bodo začeli plačevati prispevke za širši obseg pravic s prispevno stopnjo 60 % od povprečne plače preteklega leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2013 ob 13:36 žuža gost

      vse to je zaradi tega, ker vsak ki ima pet minut dobro plačanega časa nervira tam,ki je najmanj potrebno. Pomembno je to , da se zakone podaljšuje delovnih mest pa ni ne za mlade ne za starejše, ki bi morali biti že zdavnaj upokojeni, ter predati delovna mesta.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.