https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pričetek del na izgradnji optike do vasi Verica

20.05.2013 ob 12:00  

Konec tedna so se na Verici v Porabju simbolično pričela dela na izgradnji optike, ki poteka v okviru projekta Mura Raba TV 2.

V petek, 17. maja 2013, je pri Kulturnem domu na Verici potekala slovesnost ob pričetku del vzpostavitve optičnega omrežja v okviru projekta Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro 2 (z akronimom Mura Raba TV 2). Delovni sklop zagotovo sodi med pomembnejše aktivnosti projekta, saj bo prebivalcem obmejnega območja s tem zagotovljen dostop do sodobnih telekomunikacijskih rešitev (internet, telefonija in televizija).

Optično omrežje vzpostavljeno v Gornjem in Doljnem Seniku, Sakalovcih in v vasi Verica

Navzoče sta najprej nagovorila direktorja televizij na obeh straneh meje in partnerja v projektu Mura Raba TV 2, Simon Balažic, direktor Televizije AS iz Murske Sobote in Dékány István, direktor Mestne televizije Monošter. Že v prvem delu projekta je bilo vzpostavljeno optično omrežje v treh krajih v Porabju, in sicer v Gornjem Seniku, Dolnjem Seniku in Sakalovcih. V drugem delu se izgradnja tega omrežja nadaljuje, tako, da se bo vzpostavilo žično in brezžično omrežje (optična vlakna), na katero bo priklopljenih 40 gospodinjstev v vasi Verica.

Investicija v izgradnjo optike je ključnega pomena

Da je investicija v izgradnjo optike ključnega pomena za Porabce, so se strinjali tudi številni ugledni gostje, ki so prisostvovali na slovesnosti, med drugim mag. Dejan Židan, podpredsednik vlade RS in minister za kmetijstvo in okolje RS, Darja Bavdaž Kuret, veleposlanica RS v Budimpešti, Dušan Snoj, generalni konzul RS v Monoštru, Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, Ferenc Marton, podpredsednik Skupščine Železne županije, András Doncsecz, župan Verica-Ritkarovci in Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave.

Projekt Mura Raba TV 2 se zaključi ob koncu leta 2014

Projekt Mura Raba TV 2 se bo zaključil ob koncu leta 2014, Porabskim Slovencem pa bo, na podlagi usmerjenega črpanja evropskih sredstev, ki prispevajo k pospeševanju družbeno-ekonomskega razvoja in zmanjševanju regionalnih razlik, ostala trajna povezanost s svetom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.