https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti so se poklonili spominu na Miška Kranjca

Murska Sobota, 12.06.2013 ob 10:30  

Letos mineva 30 let od smrti Miška Kranjca. V spomin na pisatelja, ki je Prekmurje postavil na slovenski literarni zemljevid in s svojim pripovednim opusom sooblikoval podobo slovenskega socialnega realizma, je Društvo slovenskih pisateljev priredilo spominsko slovesnost.

Ob 30-letnici smrti Miška Kranjca so v Pokrajinski in študijski knjižnici pripravili tudi priložnostno razstavo.

Umetnost bo vedno obstajala

Spomin na velikega prekmurskega pisatelja so obudili z recitalom, violino ter nagovori. Slavnostni govornik, predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Šarotar, se je ob tej priložnosti spraševal o tem, kaj pravzaprav je umetnost: »Odgovor na to nam daje pisatelj sam v odlomku iz romana »Strici so mi povedali«. Umetnost je to, kar je lepo. Pri razmišljanju o umetnosti vedno izhajam iz tega, da je umetnost, poezija, nagovor duše.«

Čeprav živimo v nekem depresivnem, na videz brezizhodnem svetu, so Šarotarjeve besede spodbudne: »Lepota nikoli ne izgine. Še vedno nastaja umetnost, ki priča, da tukaj in zdaj še vedno obstaja nek smisel.« Tudi Šarotarju pisanje, ki je precej blizu Kranjčevemu, nudi poseben občutek. Tudi sam skuša v svoji literaturi spomine, ki jih ima sam, obuditi in posredovati naprej – tako, kot je to storil Miško Kranjec.

O razstavi o Mišku Kranjcu je povedala Julijana Vöröš, Slovensko pisateljsko pot, ki se začenja na Kanjčevi domačiji, pa je predstavil Franci Just. Odlomke iz del Miška Kranjca sta interpretirala Miran Korošec in Metka Sraka, na violino pa je zaigrala in zapela Mirjam Mah.

Spominsko slovesnost so zaključili s pokušino Miškovega vina in domačega kruha iz Copekovega mlina. Pogostitev je pripravila Občina Velika Polana.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.