https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob mednarodnem boju proti zlorabi drog opozarjajo o vse večji uporabi

 

Urad ZN za droge in kriminal je 26. junij razglasil za mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami, posvečen pa je dvigovanju osveščenosti za nevarnosti, ki jih prinašajo nedovoljene droge. V zadnih letih je beležen porast prepovedanih drog, predvsem med mladimi. Pojavljajo pa se tudi nove droge na tržišču, katerih učinki so še neraziskani. 

Po podatkih ZN zlorablja prepovedane droge, kot so kokain, marihuana, halucinogeni in opiati, skoraj 200 milijonov ljudi, vsaj enkrat letno. Zasvojenih z drogo je, gledano svetovno, vsaj 25 milijonov ljudi, letno pa jih umre zaradi bolezni povezanih z drogo približno 200.000 ljudi, kar je zaskrbljajoč podatek, še posebno če upoštevamo, da je uporaba drog med mladimi več kot dva krat višja vprimerjavi z ostalo populacijo, celo tri krat višja pa v primeru konoplje.

Kot poroča STA, so so na Carinski upravi RS v letu 2012 beležili povečan porast odkritih količin poskusa tihotapljenja heroina in kokaina. Tihotapci so skrivali droge predvsem v dvojnih stenah kovčkov, uporabljali pa načine, ki so bili prej neznani. Potrebno je poudariti, da se med zajetjem pojavljao tudi nove droge, katerih učinki so še neraziskani, prav zato pa so še posebej nevarne. Pojavljajo se tudi nove sintetične droge, ki nadomeščajo s prepovedjo izginuli mefadronom.

In kako je v Pomurju?

Pogovarjali smo se z dr. med. Nenadom Petrovičem o stanju konzumiranja prepovedanih drog v Pomurju. Po njegovih besedah ni več takšnega velikega "buma" konzumiranja teh drog, kot je bilo pred leti, ni pa zaznati niti padca, kar je vseeno žalosten podatek. V sorazmerju med prepovedanimi drogami beležijo manjši porast marihuane, kokakina ter tudi dizajnerskih drog, pri čemer konzumirajo heroin starejši odvisniki. 

Izpostavil je, da se odvisniki v spošnem tudi ne oglašajo v njihovem Centru za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, tudi iz slednjega razloga nerad operira s številkami, vendar če upoštevamo nek večleten trend in splošne neuradne informacije, se številke odvisnikov od prepovedanih drog v Pomurju gibljejo okoli 450.

V razmislek je še podal naslednjo misel: "Vemo da se odvisnež ne zaveda in le redko ukrepa. Malo filozofsko bom karikiral, v čem je tudi resnica - odvisni smo tudi od davkov v državi, pa tega ne vidimo in tudi ne ukrepamo." 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.