https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Šalovci: Zadolženost občine se je v treh letih zmanjšala za dober milijon evrov

25.07.2013 ob 12:00  

V seriji intervjujev pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Šalovci Iztok Fartek, ki od 5.11.2010 opravlja svoj prvi mandat.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Okvirno sem s storjenim v tem mandatu zadovoljen. Posebej zato, ker sem prevzel funkcijo župana, ko je bila občina v zelo nezavidljivem finančnem položaju, kar nam je oteževalo samo delovanje in ker nismo rešili problematike glede Sklepa o sofinanciranju izgradnje vodovodnega omrežja v Šalovcih. Slednje nam povzroča veliko dodatnih problemov, predvsem do dobaviteljev in bank, saj od tukaj izvira večina dolga in sicer 1.050.000 EUR. Vodovod je namreč bil zgrajen, ampak ni bilo sofinanciranja s strani države. Dolg do večine dobaviteljev opreme je kljub temu poravnan, največji dolg pa imamo še do našega javnega komunalnega podjetja, ki je bil izvajalec.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

V preteklosti smo asfaltirali določene ceste, nato pa smo obnovili dva vaška domova v Dolencih in Budincih. V letošnjem letu pa je vsekakor največja investicija izgradnja kanalizacijskega omrežja v Šalovcih v naselju Breg, ki je še brez kanalizacije. Približna vrednost investicije je nekje 600.000 EUR, tako da bo zaradi zagotavljanja lastnega deleža en del zgrajen letos, dokončano pa bo drugo leto. Poleg tega bomo asfaltirali oziroma obnovili približno 2 kilometra cest in uredili vaško središče v Čepincih. Skoraj z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo prišlo tudi do izgradnje vodovodnega omrežja sistema B, ki bo pri nas zajemalo naselje Dolenci, Budinci in zaselek Mali Šalovci.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Mi vedno optimistično zastavljamo proračun, ker upamo, da bomo uspeli na kakšnem razpisu. Med drugimi v tem mandatu pričakujemo javni razpis za ureditev vaškega središča v Šalovcih. V veliki meri pa bi nam delo olajšalo, če bi se uspeli dogovoriti z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo za izplačilo prej omenjenega milijona evrov, saj se še vedno dogovarjamo za izvensodno poravnavo. Sedaj upam, da se bomo s sedanjim ministrom uspeli dogovoriti, kajti vedno ko smo seznanili določenega ministra z zadevo se je zamenjala vlada in s tem minister, tako da smo vedno nekje obtičali.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

Do konca mandata se ne mislimo dodatno zadolževati, ker se niti ne moremo, saj je občina že sedaj prezadolžena. Zelo se trudimo, da dolg zmanjšujemo in upam trditi da dokaj uspešno. Čeprav, kot sem že prej omenil, tudi nekaj gradimo in moramo zagotavljati lastni delež. Zadolženost občine se je v treh letih zmanjšala za dober milijon evrov in upam, da se bo do konca mandata še nekoliko zmanjšala. Trenutno imamo največje probleme z našima največjima upnikoma Cestnim podjetjem Murska Sobota in našim javno komunalnim podjetjem.

Katerih projektov (reševanja katere problematike) bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti (nujno) še potrebno lotiti?

Določenih problemov smo se že lotili in to dokaj uspešno. Kot veste, je pred časom televizija šla na mobilni signal in tako veliko občanov ni moglo gledati televizije, prav tako ni interneta in mobilnega signala. Lansko jesen smo se dogovorili s Telekomom in naredili širokopasovno omrežje v Domanjševcih, prejšnji teden pa so postavili antene za mobilno omrežje, tako da bo v bližnji prihodnosti celotno območje Domanjševcev in bližjih Križevec pokrito z mobilnim omrežjem. Te dni pa končujemo polaganje kablov oziroma širokopasovnega omrežja do Markovec in Čepincev, tako da bomo tudi tam zagotovili internetno povezavo. Prav tako se dogovarjamo s Telekomom, da bi tudi tukaj, kot v Domanjševcih postavili anteno, saj tudi tam ni mobilnega signala.

V strateškem cilju pa tudi predvidevamo ureditev vaških središč, da bi s tem olepšali izgled občine in samih krajev ter s tem pritegnili turiste. Poleg tega je ena izmed prioritet, da bi zagotovili določene nastanitvene kapacitete in v ta namen uredili objekt v Markovcih, kjer je bila predlani ukinjena podružnična šola.

Kako poteka delo v občinskem svetu – je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Sodelovanje v občinskem svetu poteka korektno, saj smo tukaj zaradi ljudi in vsi delamo za dobro ljudi. Dejstvo pa je, da ne moremo vsem ugoditi, vendar poskušamo delovati tako, da se vsako leto v določeni vasi nekaj naredi.

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave sta nam zaupala simpatizer SLS Anton Ivanič in predstavnik madžarske narodne skupnosti Vendel Škaper.

Ivanič ocenjuje, da je za njimi polovica mandata, v času, ki ni prav posebej naklonjen investicijam, saj se vsepovsod in na vseh področjih zategujejo pasovi. Delajo v okviru svojih zmožnosti, kar se tiče financ pa se trudijo napraviti čim več. Škaper dodaja, da je s storjenim v tem mandatu zadovoljen, vendar bi lahko storili več, če bi država poravnala svoje obveznosti.

Škaper je priznal, da so v letošnjem letu malce zategnili pasove, saj je finančno stanje občine precej slabo zaradi dolga države pri projektu izgradnje vodovoda v višini 1.050.000 EUR. Ivanič pa dodaja, da se prilagajajo trenutni situaciji in poskušajo čim bolj racionalizirati delo na vseh področjih.

Škaper meni, da bi v letošnjem proračunu moglo biti načrtovano asfaltiranje ceste v Domanjševcih do katoliške cerkve Svetega Martina, ki je že zdavnaj odplačana s strani občanov. Simpatizer SLS pa glede investicij pravi, da želje in vizije so, ampak zaradi že omenjene državne neresnosti, mora marsikatera investicija in želja počakati.

Ivanič pravi, da delo v občinskem svetu in z županom poteka normalno in korektno. Čeprav so včasih različnega mnenja, vseeno najdejo kompromis. Predstavnik madžarske skupnosti pa je dodal, da do sedaj ni bilo kakšnega posebnega problema, katerega se ne bi dalo rešiti v krajši ali malo daljši razpravi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2013 ob 17:38 varasanec gost

      Ukiniti občine, popolna ssds bedarija so male občine, krimič janša drugače neje dobo podpore pa napravo male občine.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2013 ob 21:46 varas gost

      tebi se Janša še v senjaj prikazuvle, hepan......kake mlateš! male občine so marsikome pasale....pa tudi napravile veliko....skoraj vse, tak da so bile in so še potrebne!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2013 ob 17:52 gost - goričko gost

      Male občine so postale preveč požrešne (beri za plače funkcionarjev, svetnikov gre preveč denarja).Tako kot v Šalovcih tudi drugod ne morejo za kakšno večjo investicijo zagotoviti lastnega deleža.Kapelice, mrliške vežice,kanalete, asfaltiranje krajših odsekov cest so mimo-občine prezadolžene-kaj pa zdaj. Bodo same sebi namen. Nikjer pa nobenih novih delovnih mest, mladi brez služb. Na goričkem bi lahko bile največ dve občini.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2013 ob 17:52 gorecanec gost

      obcine z manj kot 8000 tisoc treba ukinuti zakaj ker zivijo na ramenah davkoplacevalcev in kot vemo kako obcine zivijo na tuji racun mi kot davkoplacevalci z tako placo in penzijo nemoremo zdrzevati lopovscino in korupcijo navadno se zaposlijo na obcini zupanovi sorodniki in prijatelji (znanci) in kot obcine pobirajo davek za vodo kot si lasti drzava da je vse slovensko in koliko denarja se zbralo na ta racun ogromno in polovica prekmurcev nima vodovoda kam je odsel ta denar pokral se je prosim da nebom nasteval koliko nas obcine oropajo za svoje ideje glasoval bom proti malim obcinam

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.