https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Radenska prevzela vodstvo GIZ-a

16.09.2013 ob 10:09  

Na skupščini GIZ-a so med drugim imenovali tudi novo vodstvo Združenja, GIZ Združenja polnilcev embaliranih vod Slovenije od začetka meseca septembra vodi sodelavka Raziskovalne enote Radenske, raziskovalka mag. Lea Žbontar Zver.

Za smelejši razvoj panoge novo vodstvo združenja

Radenska je takoj v začetkih nove države Slovenije bila skupaj z Rogaškimi vrelci pobudnik ustanovitve GIZ proizvajalcev mineralnih vod Slovenije, ki so se jim pozneje pridružili še drugi proizvajalci naravnih mineralnih voda pri nas. Med pomembnimi dosežki združenja je takoj v začetku dela posebej pripisati sprejemu Pravilnika o mineralnih in pitnih vodah v Sloveniji, Združenje tudi ves čas skrbi za pretok znanja ter prenos primerljivih dobrih praks iz evropskega združenja EFBW - Evropske zveze embaliranih vod.
Panoga se v Sloveniji širi z novimi ponudniki, predvsem izvirskih voda, na domačem trgu je tudi precejšnja ponudba naravnih mineralnih voda iz sveta, uvajajo se vedno nove oblike embalaž, trg se navkljub krizi vse bolj razvija, konkurenčna borba postaja vse bolj zanimiva, tudi trda. V Združenju si prizadevajo urediti predvsem še neopredeljene koncesijske odločbe s strani države, Združenje je v sedanjih postopkih argumentirano in pismeno pripravilo pripombe na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah, vključno s primeri prakse v državah Evropske Unije.

Italija, Nemčija, Francija, Švica največje porabnice embaliranih vod

Potrošnja embaliranih vod po prebivalcu je največja v Italiji, Nemčiji, Franciji in Švici (poraba več kot 100 litrov na prebivalca na letni ravni), zelo blizu jim s svojimi količinami sledi Španija. Slovenija se v porabi po prebivalcu uvršča v sredino s cca 60 litri na prebivalca.
Radenska je na slovenskem trgu največji ponudnik naravnih mineralnih voda, med vsemi članicami (Radenska d.d. Radenci, Rogaška Droga Kolinska d.d., Pivovarna Union d.d., Dana d.d. Mirna na Dolenjskem, Pivovarna Laško d.d. in Uskok d.d. Kostel) ima največji delež na domačem trgu, kot tudi v izvozu v druge dežele Evrope in sveta. Na skupščini GIZ-a so med drugim imenovali tudi novo vodstvo Združenja, GIZ Združenja polnilcev embaliranih vod Slovenije od začetka meseca septembra vodi sodelavka Raziskovalne enote Radenske, raziskovalka mag. Lea Žbontar Zver.

»Primarna naloga bo aktivno sodelovanje pri priravi ter spremembah predpisov oz. zakonodaje s področja embaliranih vod«
»Radenska je kot vodilni polnilec embaliranih vod dolgo imela pomembno vlogo in aktivno sodelovala v dosedanjih oblikah združenja, tudi v obdobju bivše Jugoslavije, k čemur so veliko prispevale izkušnje in znanje na podlagi več kot 140 let tradicije polnjenja naravnih mineralnih vod iz Radenske. Tudi tokratno predsedovanje združenju predstavlja nam ter celotni panogi poseben izziv. Primarna naloga združenja bo še naprej aktivno sodelovanje pri pripravi ter spremembah predpisov oz. zakonodaje s področja embaliranih vod (koncesije za črpanje, varovanje vodnih virov, kakovost embaliranih vod...) tako na nacionalnem nivoju, kot tudi na evropskem nivoju v okviru Evropskega združenja polnilcev voda EFBW. V medsebojnem sodelovanju vseh članic združenja na različnih področjih si bomo še naprej prizadevali dosegati večjo konkurenčnost in razvoj. V obdobju zadnjih dveh desetletij embalirane vode pridobivajo na pomenu, vendar je njihova potrošnja na prebivalca v Sloveniji še vedno sorazmerno majhna v primerjavi z ostalimi evropskimi državami. Enega izmed večjih izzivov tako predstavlja osveščanje slovenskega potrošnika o kakovosti ter lastnostih različnih tipov embaliranih vod,« je ob začetku vodenja Združenja povedala predsednica mag. Lea Žbontar Zver.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.