https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Rotunda v Selu – letno privabi več tisoč turistov in vedno več ženitnih parov

Selo, 27.09.2013 ob 10:00  

V nedotaknjenem naravnem okolju sredi travnikov zagledamo nenavadno okroglo in osamljeno cerkvico. To je rotunda sv. Nikolaja in Device Marije, ki stoji v severnem delu vasi Selo in je izjemen spomenik okrogle romanske arhitekture ter gotskega slikarstva, ki je nastala v sredini 13. stoletja.

 

Legenda pravi, da naj bi cerkev na začetku pripadala templjarjem. Poleg izjemne omanske arhitekturne pričevalnosti se je v okrogli cerkvici ohranilo dvoje plasti stenskih slikarij, kar ji daje nadregionalni pomen. Rotunda je nastala med leti od 1205 do 1235. Okroglo svetišče je zaradi svojih značilnosti gradnje, preostanek domnevno obsežnejšega srednjeveškega stavbnega kompleksa. Od prve poslikave se je ohranila kompozicija Pohoda in poklona treh kraljev, ki naj bi nastala v prvi tretjini 14. stoletja. Umetnostni značaj sporoča tudi likovna upodobitev Kristusovega pasijona v fresko tehniki, ki je nastala okrog leta 1400. Zanimivost za vse obiskovalce – vstop v rotundo simbolično označuje Kristusov prihod v Jeruzalem, zakaj, izveste, če obiščete rotundo.

Ogledi možni med aprilom in novembrom

Arhitekturno in umetnostnozgodovinsko vrednost rotunde Občina Moravske Toplice in TIC Moravske Toplice poudarjata tako, da sta leta 2002 ustanovila TIC Selo - leseno brunarico v neposredni bližini rotunde z namenom informiranja obiskovalcev. Podružnica TIC Selo obratuje med aprilom in novembrom, ko nudi vodene oglede po romanski rotundi, kar pomeni, da je v tem obdobju na voljo oseba za vodenje. Ostalo obdobje se vodeni ogledi izvajajo po predhodni najavi. 

Vse več parov se odloča za poroko v tej cerkvici

Rotunda v Selu je biser romanske arhitekture in gotskih slikarij. Zaradi tega ji skrbnik, lastnik oziroma upravljavec Župnija Kančevci namenja posebno pozornost tudi tako, da se ravno v tej cerkvici iz leta v leto poroči vedno več parov, so nam povedali v Turističnem informativnem centru Moravske Toplice.

Obiskovalci rotunde se raznovrstni. Vsako leto obisk vračajo osnovnošolci in srednješolci iz Slovenije in predvsem Madžarske. Razna društva in upokojenci oziroma zaključene skupine, ki se potepajo po Prekmurju in so v svoj repertoar vključili ogled rotunde v Selu. Med obiskovalci prevladujejo Slovenci, sledijo jim Madžari. Slednji si še pogostoma ogledajo cerkvico v Veleméru, kjer so poslikave Janeza Akvile. Pogosto okroglo cerkvico obiščejo tudi nemško govoreči turisti.

Zelo radi si cerkvico ogledajo še individualni obiskovalci, družine in kolesarji (slednji predvsem v pomladnem in poletnem času), ki odkrivanje rotunde združijo še z drugimi vsebinami, kot so rekreacija in podobno. Skupin, ki se najavijo, je veliko. Zadnje štiri mesece so zabeležili skoraj dva tisoč obiskovalcev. V tem letu so načrtno delali na povečanju obiska, saj so v petih jezikih objavili gradivo značilnosti o rotundi, na največjem turističnem portalu www.slovenia.info. Njihov cilj je število obiskovalcev še povečati in cerkvico še bolj prikazovati kot zares edinstveno zapuščino romanske arhitekture. 

Ob svetovnem dnevu turizma prost vstop za vse obiskovalce

V okviru projektnih aktivnostih so pred časom izvajali dogodke na temo rotunde, kot so okrogla miza, primer dobre prakse turističnega vodenja v rotundi ipd.

V rotundi pogosto ob svetovnem dnevu turizma (27. september) priredijo dan odprtih vrat oziroma ta dogodek izvajajo v okviru vsakoletnih DEKD – Dnevov evropske kulturne dediščine. Zato vas danes med 12. in 16. uro vabijo na brezplačen ogled rotunde.

 Foto: TIC Moravske Toplice

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2013 ob 11:26 goričanec gost

      Še vedno premalo obiskana. Še je veliko rezerv samo, da se nikomu nič ne da.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.09.2013 ob 19:22 gost gost

      Da bi se dala Rotunda na kolesa bi bilo fajn, bi jo odpelali v center občine, v Moravske toplice, ka ovači je za TIC pa občino M. Toplice nepomembna, bole pomembno je vse drugo, turiste rajši odganjajo, kak jim svetujejo ogled Rotunde. Pa še pot do Rotunde je bila zaraščena kak đungla, me je bilo strah na tisti poti iti, ka je vse trnje raslo , ker so baje tam kače.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.08.2020 ob 21:35 Bob Balaton gost

      Mogoče bi nam pa Madžari v znak prijateljstva vrnili originalni krilni oltar iz Rotunde.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.