https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tina Topolnik: »Slovenci smo kot delavci v Avstriji znani kot delavni in zato tudi zelo cenjeni.«

Murska Sobota, 26.10.2013 ob 17:32  

V POM-KLEPETU v živo smo v sklopu projekta »Zaposli me, sosed!« gostili Pomurko Tino Topolnik, zaposleno kot razvojno inženirko pri SinusPro GmbH v Grazu.


Tini ste lahko zastavljali vprašanja s področja njene zaposlitve na tej firmi, z njo ste lahko klepetali o pravicah in obveznostih, ki jih ima kot zaposlena ter o vsem, kar vas je zanimalo v zvezi z delom in zaposlitvijo v Grazu v Avstriji.

Zanimalo vas je s čim se podjetje, kjer je zaposlena, dejansko ukvarja in kakšna je njena izobrazba ter narava njenega dela. Povedala nam je, da se ukvarja z numeričnimi simulacijami. V podjetju, kjer je zaposlena, razvijajo sestavne komponente avtomobilov, vlakov, letal, ...Sama je študirala fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko. Vprašali ste jo, kakšno vrsto pogodbe o zaposlitvi ima sklenjeno in ali je sistem socialnega zavarovanja urejen podobno kot pri nas, torej ali delodajalec v celoti plačuje prispevke zanjo ali mora določene prispevke plačevati sama. Sklenjeno ima zaposlitev za nedoločen čas, delodajalec plačuje vse, ni ji potrebno ničesar urejati oziroma plačevati, po določenem času je zaposleni celo upravičen do določenega zneska, ki ti ga delodajalec vplačuje. Dvigne ga lahko po izgubi oziroma ob menjavi službe.

Našim bralcem je sporočila, da vedno iščejo delovne ljudi in da prošnjo lahko pošljejo na Office@sinuspro.at, na spletnem naslovu www.sinuspro.at pa so razpisana prosta delovna mesta. Vsem, ki iščejo zaposlitev v tujini, je svetovala: »čimveč internetnega brskanja in pisanja prošenj... in s polno paro, veliko optimizma, dobre volje, delovnimi navadami, pa bo nikoli obupati, Slovenci smo kot delavci v Avstriji znani kot pridni/delavni in zato tudi zelo cenjeni :)«.

 

CELOTEN KLEPET SI LAHKO OGLEDATE - TUKAJ!

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.