https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanec Tanko v Turnišču: »Ključen problem Pomurja in podeželja nasploh je zapuščanje podeželja«

Turnišče, 04.11.2013 ob 14:38  

Ob delovnem obisku poslank in poslancev največje opozacijske stranke SDS v Pomurju so v Turnišču imeli posvet Ukrepi vlade uničujejo slovensko gospodarstvo in podeželje, po njej pa tudi novinarsko konferenco, kjer so predstavili svoje ugotovitve. V SDS menijo, da bo nepremičninski davek bistveno obremenil kmete in podeželsko prebivalstvo.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na novinarski konferenci v Turnišču ob delovnem obisku poslank in poslancev v Pomurski regiji dejal, da vlada Alenke Bratušek sprejema ukrepe, ki so izrazito usmerjeni proti gospodarstvu in podeželju tudi zaradi paradigme, ki si jo je ta vlada postavila, to pa je, da ne bo posegala v javni sektor in da bo ohranila nekatere privilegije. »Ohranjanje te paradigme in tega, da ne bo posegov v javni sektor, je vlada dosegla tako, da je posegla v gospodarstvo oziroma obremenila prebivalstvo,« je dejal Tanko.

Glede obiska v Pomurju je vodja poslancev SDS še dejal, da se bodo poslanke in poslanci danes srečali z gospodarstveniki, lokalnimi prebivalci in predstavniki različnih institucij. »Pogovori na terenu in na srečanjih z ljudmi so zelo sproščeni in prijetni, vedno se pokaže, da imajo ljudje izostren občutek za težave in probleme, velikokrat imajo tudi dobre rešitve in napotke za ukrepanje tako nas poslancev, kot tudi na drugih ravneh,« je dejal Tanko. Povedal je, da se v tem mandatu srečujemo z ukrepi, ki so izrazito usmerjeni proti podeželju in proti nezaščitenim skupinam državljanov. »Glavno breme vseh prestrukturiranj in polnjenja proračuna bo nosilo kmetijstvo,« je dejal Tanko. Poudaril je, da se znižujejo dohodninske olajšave in da se povečujejo obdavčitve kmetijskih subvencij.

Pomurski zakon ne gre v pravo smer, številne Pomurce rešuje bližina Avstrije

Kar zadeva izvajanje Pomurskega zakona, ki je bil sprejet leta 2010, »zadeve po naših ocenah ne tečejo v pravo smer,« je povedal vodja poslancev SDS. Po njegovih besedah je zakon načrtoval ohranitev in razvoj novih delovnih mest, »vidimo pa, da število delovnih mest v Pomurju pada, pada tudi zaposlenost, kar kaže na to, da se celoten problem rešuje z delovnimi migracijami,« je povedal vodja poslancev SDS. Po njegovi oceni ima Pomurje to srečo, da je relativno blizu Avstrije in da sta pravzaprav dve avstrijski deželi prevzeli reševanje problemov Pomurja namesto pomurskega zakona. Po njegovih besedah je bil problem delovnih migrantov in dvojne obdavčitve v času mandata prve Janševe vlade uspešno rešen, z odločbo Ustavnega sodišča pa se je položaj delovnih migrantov ponovno bistveno poslabšal.


»Kar zadeva nepremičninski davek, smo se v SDS, pa tudi v Forumu za podeželje, aktivno vključili, da se zakon v obliki kot je predlagan, ne bi sprejel. V okviru zakonodajnega postopka smo naredili vse procesne aktivnosti in predlagali tudi javno predstavitev mnenj, kjer bi se soočili z vsemi argumenti za in proti temu zakonu, ki je izrazito usmerjen proti podeželju. Ključen problem Pomurja in podeželja nasploh je selitev oziroma zapuščanje podeželja. Dokler ne zaustavimo trendov z ukrepi, ni mogoče pričakovati, da bi podeželje prispevalo k tistemu, kar se od njega pričakuje,« je še dejal vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Glavač: Po vojski, carini, policije z mej, nam umikajo še pošto

Alojz Glavač, državni svetnik in župan občine Moravske Toplice, je povedal, da je obisk priložnost, da tudi sami kot župani povedo, kaj so glavne težave v delovanju in načinu življenja v pokrajini ob Muri in kaj je pomembno, da se otresemo dolgotrajnih učinkov krize. »Dolgoročne sistemske probleme v pokrajini je treba reševati specifično. Ena teh stvari je, da v najmanj razvitih predelih Slovenije manjkajo pokrajine,« je povedal Glavač. »Ocenjujemo, da neka skupnost občin oz. razvojne agencije opravljajo svojo vlogo, vendar ne v smislu, da nadomestijo politični okvir sosednjih primerljivih držav,« je dejal državni svetnik. Poudaril je tudi, da je v mandatu te vlade mogoče opaziti velik pritisk davkov vseh vrst, povečujejo se takse, konkretno pa je »dvig DDV prinesel 2% višje stroške pri vsaki stvari na občini,« je dejal župan Moravskih Toplic. »Ocenjujemo, da bo nepremičninski davek prizadel vse podeželske občine, tudi v Pomurju,« je še dejal Glavač, po njegovi oceni pa bo neto odliv dva do trikratnik sedanjih davkov.

Izpostavil pa je še peticijo županov pomurskih občin in zainteresirane javnosti, povezano z zapiranjem inštitucij v neposredni ali posredni lasti države v regiji, pri čemer je spregovoril o zapiranju poštnih uradov in uprave pošte v Murski Soboti. »Gre za trend. V tej pokrajini je po umiku vojske, carine, policije z mej, pošta zadnja državna institucija, kar pomeni zmanjšanje delovnih mest ter odliv neposredne moči iz regije, učinkov pa od teh ukrepov ni,« je bil jasen Glavač. Po njegovi oceni je namreč pomembna tudi zaposlovalna politika, predvsem pri mladih, kjer bi se zakon o razvojni pomoči Pomurski regiji moral nadgraditi. »Del sredstev v letošnjem proračunu bo šel v nič. Na ta način se bomo spet srečevali z demografskimi trendi, ki niso spodbudni,« je še povedal državni svetnik Glavač.

Šumenjak: Dvojna obdavčitev je težava

Državni svetnik Branko Šumenjak, ki sicer prihaja iz Podravja, a kot državni svetnik pokriva tudi nekaj lokalnih skupnosti, ki spadajo v UE Gornja Radgona in Ljutomer, pa je dejal, da niti ena lokalna skupnost na desnem bregu Mure ne dosega razvojnega povprečja.  »Slabi kazalci so posledica tega, da se ljudje izseljujejo,« je povedal Šumenjak. Poudaril je tudi problem dvojnega obdavčevanja. »Ti, ki dnevno migrirajo, bodo zapustili ta del naše države in se trajno naselili v Avstriji, saj se jim bo to bolj splača. S tem bomo izgubili še dodatno prebivalstvo na tem področju, kar je velik problem.« Ob tem je državni svetnik še postregel s podatkom, da je včasih na območju Pomurja živelo 140.000 ljudi, danes pa jih je 118.000. »Takšni trendi so zaskrbljujoči,« je bil jasen državni svetnik Šumenjak.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.11.2013 ob 14:58 gost jazzy gost

      Jako dosta novoga ,pa aktualnoga nan je Tanko povedo. O ten se guči že dvajset let, pa še duže. Boukše, ka takši nakladači pa brezvezneži se ne odijo nan pamet solit. Sploj ne vej, o čen guči. Čista zguba, tu ga pa gledajo kak da bi prišo rešitelj. Zaplankano Prekmurje s svojimi župani pa politiki vred, dosta vas mamo.

      25 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.11.2013 ob 15:10 llipo gost

      Pozitivna Slovenija tja, kjer je denar........SDS pa tja, kjer so problemi.....!?

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.11.2013 ob 15:34 smrkci gost

      SDS je bila na vladi in če bi oni bili sedaj na vladi bi isto naredili,kot ta vlada,ker jim iz bruslja komandirajo,tako imenovana trojka v ozadju.Vsi prekmurski poslanci že 22 let v parlamentu za prekmurje niso naredili NIČ ČISTO NIČ.Naj več nas je brezposelnih mladih, starejši ne dobijo dela,kaj šele mi delavni invalidi,ker so delodajalci v prekmurju povezani z poslanci je prekmurski delavec isto,kot črnski sužen.Ko do prekmurski delodajalci začeli zaposlovati nas navadne smrtnike potem bo prekmurje začelo gospodarsko rasti.Prekmurski delodajalci pa imajo sedaj zaposlene samo njihovo žlahto in tu jih poslanci podpirajo.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.11.2013 ob 15:34 prekmurka gost

      populizem na kvadrat.Kaj pa pregrevanje gospodarstva ter uničenje vseh gradbenih kooperantov in podizvajalcev v mandatu 2004-2008? Kaj pa je SDS naredila v času vladanja z našo avocesto brez odstavnih pasov. Avtocesta je poleg tega še ožja in bi jo bilo Tanko takrat še možno razširiti. Kaj ste delali z Žerjavom na čelu?.Ne kvasite nebuloz in ne hodite stalno v Prekmurje, saj vam več skoraj nihče ne verjame. Vaša dejanja na čelu z Janšo govorijo sama zase.

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.11.2013 ob 17:10 gost gost

      Prekmurka, koga pa te ti preferiraš, ka si tak pametna za se, predvsem za Janšo.

      3 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.11.2013 ob 17:28 aaa gost

      v največji kriminalci so bili desničarji!!

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. Makarov
      04.11.2013 ob 17:49 Makarov

      Ja seveda, pa glih poslanec Slovenske Domobranske stranke je kompetenten za dajanje ocen...

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.11.2013 ob 18:19 gost gost

      Tanko nakladač, kelko krat so bilij že na oblasti pa se je v Prekmurju nič nej spremenilo. in on de se zdaj nekaj glaso, njegov šef pa zovej pa navija za trojko kera de v primeri kan nas tej inštitucije okupejrajo, naše podeželje vničila do konca. tak bi jih vse za vuja stresko ka bi meli.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.11.2013 ob 18:21 gost gost

      @aaa, največji kriminalci SO desničarji!!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.11.2013 ob 18:31 ivo gost

      Tanko ; zapuščanje Prekmurja je posledica ne dela naših prekmurski poslancov predvsem pa v Ljubljani potisnjeno Prekmurje na rep .Plenijo vsi po Prekmurji .Naj Tankoja vrag zeme čimprle

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.11.2013 ob 19:02 občan gost

      Kaj bi rad Tanko tukaj še tanko boš piskal... Svetnike pa ukinit so samo strošek,naj grejo med aktivne delavce pa tam mudrujejo

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.11.2013 ob 19:28 pes gost

      BANDA LPOVSKA,VSE NA GOLI OTOK,DESNE PA KOMUNISTE PA VSE MAFIJAŠE DRŽAVNE

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.11.2013 ob 20:14 gost gost

      Samo eno veliko nakladanje. Že iščejo glasove na vilitve drugo leto. Naj si pogledne svojega šefa, največjega mafijaša, pa te lahko nekaj naklada. Me zanima, kdo jih je sem sploh privleko?

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.11.2013 ob 21:31 alamut gost

      Na naslednjih volitvah je moj izbor SDS.

      6 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.11.2013 ob 21:51 drakula gost

      alamut podpira lopove torej je tudi sam lopov.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.11.2013 ob 7:24 gost beno gost

      Alamut, budalo. Povej vsaj en tehten razlog zakoj ta lopovska stranka SDS. Sicer pa nej trbej, ka tak ali tak pišeš nekaj ,ka ne vejš za koj se sploj ide. Takši brezvezneži kak tij samo bluzijo, pojma pa nimaqjo o ničem. Škoda dale gučati, eni so pač za ploton.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.11.2013 ob 7:56 gost gost

      najbole čedni panajbole iznajdlivi panajbole goljufivi so sds vodilni nekaj njim napravi pagda je gotovo te več negleda plača gda de mel to pa nede ka se skrivlejo za svojimi sencami privrženci njuvi li njim nasedajte kesni te kda njim gor pridete ka je šlepate brez sajle

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.11.2013 ob 8:16 smrkci gost

      Turnišče in prekmurje nemore več rešiti niti bog,najmanj pa SDS.Če ljudje ne dobijo dela nemorejo plačevati daukov,nam prekmurcem so vsi politiki vzeli delo in nas naredili za sužnje današnjega časa.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.11.2013 ob 8:45 gost gost

      Od vseh slovenskih lopovskih strank, bom na naslednjih volitval volil najmanj lopovsko stranko, in to je SDS.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.11.2013 ob 9:43 x gost

      ha ha ha SDS je stranka katera ima največ članov v zaporih, v sodnih postopkih in stranka kateri je dokazanih največ lopovščin.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.11.2013 ob 12:34 lauraas gost

      Saj pa zdaj nas rešujejo PS in drugi levičarji in vidite kako gre, javni sektor ima naprej lepe plače.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.11.2013 ob 12:41 lauraas gost

      Levičarjem je itak glavno da skrbijo za izbrisane, rome, azilante, tujce, itd., samo za Slovence ne.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.11.2013 ob 12:46 y gost

      seveda da skrbijo, ker so levičarji itak vsi iz bivše juge, ali pa iz mešanih zakonov, normalno, da bodo skrbeli za zgoraj navedene...

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.11.2013 ob 13:17 gost ibi gost

      Goswt y ,boukše, ka so iz mešanih zakonov, kak pa s takšoga kak si ti. Pogledni ka je s tebe gratalo, nika čednoga, sama zguba.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.11.2013 ob 13:25 tonemo gost

      Taki sestanki in bluzenje poslušamo 23 let in počasi bomo potonli. Volitve grejo zraven, treba ljudi nasrkat.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.