https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Vrh SD v Murski Soboti: V Pomurju letos kar 1.100 javnih del

Murska Sobota, 13.02.2014 ob 7:15  

Predsednik SD Igor Lukšič, minister Dejan Židan in ministrica dr. Ana Kopač Mrak so na včerajšnji tiskovni konferenci v Murski Soboti predstavili program SD.

Lukšič je na začetku povedal, kaj so prioritete njihove stranke. V prvem delu obiska so dobili informacije o stanju gospodarstva v Prekmurju, torej kaj gospodarstveniki v Pomurju načrtujejo do leta 2020. Nato so izmenjali mnenja. Lukšič jim je nato pojasnil, kako si v njihovi stranki predstavljajo razvoj Slovenije v bodoče, njihova prioriteta pa je primarno politična stabilnost, potem pa tudi stabilnost v vseh drugih sektorjih. Omenil je še, da so socialni demokrati zadovoljni, kaj je sedanji vladi v prvem letu uspelo. Pred njimi je nova koalicijska pogodba za naslednji dve leti. Njihov namen je motivirat tiste, ki iščejo dolgoročni razvoj slovenskega gospodarstva. Njihov glavni cilj je kvaliteta življenja za vse ljudi, ne zastopajo samo enega dela populacije. Za njih je pomembno, da v Sloveniji dolgo, dobro in zdravo živijo upokojenci in mladi, ljudje, ki živijo od svojega dela in vsi drugi. Slovenija je po njegovem mnenju tudi kvalitetna destinacija za tiste, ki prihajajo iz tujine z dobrimi nameni kot investitorji v nova delovna mesta ali začasno kot turisti. 

Minister Dejan Židan kot gostitelj je pojasnil, da so svoj delovni obisk začeli že zjutraj ob osmi, ko je bil prisoten tudi predsednik DZ. Govor je bil o kmetijstvu v Pomurju in sicer o novi kmetijski politiki do 2020. Ta politika pomeni, da v Sloveniji hočejo več pridelane hrane, kar hkrati pomeni tudi priložnost za Pomurje. Razprava, ki je potekala o Pomurju, je pokazala neke specifične zahteve Pomurja, od tega, da je nujno potrebno v proizvodnjo vključiti krušna žita. Hkrati je pojasnil, da je Pomurje do zdaj izjemno dobro izkoristilo okoljsko kohezijo in tudi v prihodnjem je pomembno, da ni ogrožena ta možnost, saj ta sredstva minister vidi kot izjemno priložnost za to pokrajino.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak je poudarila, da so socialni demokrati prispevali k temu, da socialni trensferji niso bili odvzeti ljudem v lanskem letu. Povedala je še, da na področju socialne zakonodaje izboljšujejo sistem, kar pa seveda v času, v katerem smo, ni najlažje. Sprejetih je bilo veliko zakonodajnih aktov, predvsem pa so trije stebri, ki so bili vodilo v lanskem letu. Prvi steber je bil usmerjen k pravni varnosti delavcev. Predvsem zaradi sive ekonomije v Sloveniji je v DZ v obravnavi Zakon o inšpekcijskih skužbah. Mrakova je pojasnila, da inšpekcijske službe krepijo. Lansko leto je bil sprejet tudi zakon, ki ureja položaj agencijskih delavcev, saj so bile na tem področju velike napravilnosti. V pripravi je tudi Zakon o študentskem delu. Veliko je bilo narejeno na področju socianega varstva, predvsem prejemkov družin.

Kot je še pojasnila, imajo v svojem mandatu namen tudi reorganizirati centre za socialno delo in izdelati informativne račune o socialnih pravicah (podobno kot imamo na področju dohodnine) s ciljem, da se administrativno razbremeni državljane in državljanke oz. prosilce in prosilke ter tudi centre za socialno delo, da bodo lahko opravljali tudi svoje delo na terenu. V DZ je na drugi obravnavi tudi Zakon o starševskem varstvu, kjer so nekaj pravic dodali, med drugim so očetje dobili dodatnih 15 dni očetovskega dopusta. Ministrica je poudarila, da je za slovensko gospodarstvo pomembno razdolževanje podjetij, investiranje v podjetja, predvsem v smislu razvoja, ki je ključen za konkurenčnost Slovenije. Razmišljajo tudi o spremembah pri plačevanju prispevkov, zato da bi zagotovili večjo učinkovitost sistema in tudi socialno varnost. Ministrica je še pojasnila, da bomo letos v Pomurju imeli še enkrat več javnih del kot lansko leto, 44 milijonov več bo namenjenih za aktivno politiko zaposlovanja. 

Na vprašanje o tem, koliko sredstev bodo namenili za javna dela za Pomursko regijo, glede na to, da je nezaposlenost v Pomurju 17,5 %, je Mrakova odgovorila, da bo približno 1100 delavcev vključenih v javna dela, za to bo pa namenjenih 7,8 milijonov evrov. Pojasnila je še, da je bilo lani za celo Slovenijo predvidenih 4300 delovnih mest za javne delavce, letos pa je predvidenih več kot 9000 takih delovnih mest.

Na drugi del vprašanja, ki se je nanašal na reorganizacijo centrov za sociano delo in sicer kako daleč je zadeva glede novih prostorov CSD Murska Sobota, je ministrica odgovorila, da je obiskala soboški CSD in se strinjala, da prostori omenjenega CSD niso najboljši. V teh razmerah bodo zaposleni na CSD morali potrpeti še nekaj časa, saj glede na situacijo, kakršna je, je prioriteta, da se zagotovi izplačevanje socialnih transferjev in na žalost glede na sredstva njihovega ministrstva se jim zamenjava novih prostorov soboškega CSD-ja ne zdi najnujnejša.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki prihaja prav tako iz naše regije, je dejal, da je bil namen današnjega obiska predvsem, da se spoznajo s problemi. Pojasnil je, da se je seznanil s problemom projekta RRA Mura. Zatrdil je tudi, da so SD stranka, ki daje tej vladi največ vsebinskih pripomb.

 

 

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2014 ob 7:44 istina gost

      Kaj si misli ta Lukšič, ne strinja se s koalicijo niti s svojo stranko. Nihče mu ni dober, pljuje in kritizira po vseh. Da bi pa prevzel tudi kakšno odgovornost pa niti ne pomisli. Tako je najlepše, ne vem pa kak dolgo bodo ga v SD in vladi še prenašali ?

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2014 ob 7:52 Del R gost

      Za prevzeti odgovornost moraš "meti" nekaj v hlačah oz. nekše kompetence, najlažje je pa "kvazi teoretično" filozofijo uporabljati .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2014 ob 9:09 365 gost

      Zanima me kaj bo ukrenila dr. Anja Kopač Mrak glede zaposlitve tistih nekoliko starejših katerim manjka do pokojnine še nekaj let in so ostali brez služb, glede tistih težje zaposlivih 3. kat. in 2. kat. invalidnosti, ki ih še pes ne povoha kamoli, da bi ih kdo zaposlil saj imajo na voljo tiste tazdrave. Naj pojasni kako preživet z 180€ mesečno nadomestila za invalidnost. Pohvalno, da skrbijo kako naj mladi dobijo službo. Kot sem že omenil izgleda, da si ne želijo, da bi starejši prišli do pokojnine oz., če pridejo glede na starost naj bo pokojnina čim nižja zaradi nepolne delovne dobe. Sam aktivno iščem službo (tudi po vezah) saj drugače izgubim nadomestilo za invalidnost 3. kate. pa tudi drugače saj je stiska prevelika. Od zavoda za zaposlovanje nisem še ene napotitve dobil o kakem delovnem mestu. Vedo pa vsake 3 mesece spraševat KJE STE SI ISKALI DELO? Da pa bo stvar še bolj smešna tudi, če bi po kakem čudežu službo dobil mi mora prej SPIZ odobrit ali je tako delovno mesto glede na invalidnost sploh primerno drugače adijo nadomestilo za invalidnost. Ja to je realnost z katerimi se srečujemo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2014 ob 9:24 2014 gost

      čista laž.Javna dela dobijo samo tisti,ki imajo poznanstvo na občinah.Mi navadni smrtniki pa nismo v tej družbi,kaj šele pa delavni invalidi in delavci,ki so tik pred penzijo,ko greš vprašat na občino za delo ti enostavno rečejo da jim zavod za zaposlovanje ni odobril denarja za javna dela.LAŽEJO vsi politiki in na občinah.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.02.2014 ob 9:28 2014 gost

      Psi so lajali tajkuni grejo poveč denarja.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.02.2014 ob 10:47 Dalajsalama gost

      Javno delo pomeni prestavitev zaposlitvenega problema za 1 leto. Seveda za takšne, ki jih je že @2014 opisal v drugem stavku. Matjaž Han pa je Savinjčan

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.02.2014 ob 19:49 sobočanec gost

      Ta lukšič je ena "pickica" ki zna drugim solit pamet,sam pa nebi rad prevzel nobene odgovornosti. edino kar sta skupaj z židanom sposobna da lajnata inteligenčno spornim ljudem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.02.2014 ob 22:49 GOST gost

      SPLOH NEVEM KAJ JIH HODIJO POSLUŠAT IN NJIMDOVOLIT DA TUPIJO ,POVEDATI NJIMSVOJE MNENJE I ĆE SE NE STRINJAJO NAJ KAR GREJO BODO PRIŠLI KO BOJO RABILI GLASOVE ZA VOLITVE IN POTEM BI MORALI MI POMURCI POVEDATI SVOJ GLAS NA GLAS KOGA BOMO VSI VOLILI K SEVEDA GDO BO NAM DAL OBLJUBO IN PO TISTO ISPOLNIL. ČE NE PA KOT JE STARI PREGOVOR ODE TI GLAVA , VEČ NE BOŠ NIKOLI POLITIK Z GLASOM IZ PREKMURJA ALI POMURJA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.