https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Črenšovci: na vidiku višja cena vode in težave s pomurskim vodovodom – sistemom A

Črenšovci, 13.02.2014 ob 7:00  

Na 24. redni seji občinskega sveta v Črenšovcih so odločali o povišanju zneska na položnicah za vodo ter se seznanili s težavami pri izgradnji Pomurskega vodovoda – sistema A.


Znesek na položnicah za vodo bo občutno višji

Na osnovi Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja so v Črenšovcih na novo oblikovali ceno oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Cena te storitve je bila v občini Črenšovci nazadnje oblikovana leta 2007, po sedanjih izračunih pa je občina pripravila novo ceno, ki bi bila za kar 68 odstotkov višja od prejšnje. Sama vodarina na dvig cene ni vplivala, zvišala sta jo omrežnini za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, česar prej v občini niso zaračunavali.

Ker se je večini svetnikov to nenadno povišanje zdelo previsoko, so se lotili iskanja ugodnejše rešitve, ki cene ne bi toliko povišala. Ker boljše rešitve niso našli, je župan predlagal, da občina iz svojega proračuna za eno leto zagotovi sredstva za odvoz in dehidracijo mulja (30.800 evrov), na tak način da subvencijo vsem občanom, in s tem cene vodarine ne poviša za tako visok odstotek. S to ceno se je občinski svet strinjal. Ob tem pa so podali predlog, da se občanom razdeli gradivo z jasno razlago, kaj vse je vplivalo na povišanje cene vodarine, občino pa pozvali, da prične vodarino zaračunavati na mesečni ravni in ne za trimesečno obdobje, kot so to delali doslej.

Na vidiku težave pri  Pomurskem vodovodu – sistemu A

Kot je občinskemu svetu pojasnil župan Anton Törnar, največji problem pri realizaciji projekta predstavlja finančni tok, medtem ko težave, povezane z delovno silo, operativnostjo na terenu, vremenske razmere in podobno predstavljajo zanemarljiv problem. Kot je povedal župan, se je v oktobru na prvi in drugi stopnji zamenjal kontrolor, ki je začel uveljavljati povsem drug princip kontrole, kot pa je to delal predhodnik. Pojavile so se zahteve po spremembah že oddanih zahtevkov, obravnave so bile počasne, zahtevane so bile razne dopolnitve, nekateri zahtevki pa so bili celo zavrnjeni. Zaradi tega so v fazi obravnave še zahtevki iz novembra, čeprav bi plačila morala biti izvedena že v decembru.

Po besedah Törnara pa tudi znotraj sodelovanja županov prihaja do nesoglasij. Sej Sveta županov, ki spremlja celotni sistem investicije, se ne udeležuje lendavski župan, zaradi česar so mnogi sklepi, vezani na izvajanje projekta, zavezujoči dokumenti ter medsebojne relacije v zvezi s potrjevanjem in plačevanjem medsebojnih obveznosti nedorečeni ali pa se izvajajo z velikimi zamudami in individualnimi odločitvami.

Nekategoriziranih poti ne bodo prepustili državi

Občinski svet je na torkovi seji obravnaval tudi predlog pogodbe o prenosu kmetijskih zemljišč in gozdov na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad). Kot je pojasnil župan, je bila občina pozvana k podpisu pogodbe, s katero bi nekategorizirane javne poti prenesli na Sklad. Za te poti je doslej skrbela občina, ob prenosu lastništva pa tega nadzora ne bi imeli več.

Rešitev bi bila po županovih besedah ta, da občina začne postopek za prekategorizacijo teh cest, s čimer prenosa lastništva ne bi bilo treba prenesti na Sklad. Čeprav so ti postopki lahko dolgotrajni, se je občinski svet strinjal, da lastništva ne predajo Skladu, ampak skušajo poti kategorizirati in ohraniti v občinski lasti ter se na tak način izogniti morebitnim nevšečnostim, ki bi jih lahko v prihodnje imeli zaradi predaje teh zemljišč.

Energetska sanacija obeh šol se bo pričela februarja

Župan je občinskemu svetu podal poročilo o poteku projektov energetske sanacije osnovnih šol v Črenšovcih in na Srednji Bistrici. Kot je povedal, so vsi postopki pri izbiri izvajalcev pravnomočno zaključeni, po podpisu izvajalskih pogodb pa naj bi se dela na obeh šolah pričela v času zimskih počitnic in končala konec julija. Energetska sanacija šole v Črenšovcih bo znašala dobrih 406.902 evrov, šole na Bistrici pa 350.980 evrov. 300.000 evrov bo občina zagotovila lastnih sredstev, preostalo bo prispevalo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Občinski svet je dal soglasje, da se pogodbe z izvajalci podpišejo, zato naj bi z deli pričeli 24. februarja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.