https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Zveza Romov na srečanju s stranko SD: Vlada sili rome, da živijo iz kante

Murska Sobota, 13.02.2014 ob 16:00  

Včeraj je v hotelu Zvezda potekalo srečanje predstavnikov Zveze Romov Slovenije s predsednikom SD Igorjem Lukšičem, vodjem poslanske skupine SD Matjažem Hanom in ministrom Dejanom Židanom.


Predstavniki Zveze Romov so na srečanju predstavili romsko problematiko. V skrbeh so, ker se država do njih obnaša, kot da v času krize vprašanje romov ni potrebno reševati.

Romi se počutijo zapostavljeni s strani vlade

Finančne potrebe Zveze Romov so večje, kot jih zagotavlja država. Zaprosili so za 30.000 evrov dodatnih sredstev za honorarno zaposlene romske novinarje, vendar se bojijo, da iz tega ne bo nič. Postavljajo si vprašanje, ali so za nastale probleme krivi sami ali država, sami menijo, da je glavni krivec država, saj ima država mehanizme, s katerimi lahko nadzoruje porabo evropskih sredstev. Največji romski problem je ta, “da je vse več romskih organizacij in aktivistov pod vplivom različnih političnih, civilnih in drugih iniciativ ali posameznikov neromskih inštitucij, ki diktirajo kako naj se kroji romska politika,” je pojasnil Jožek Horvat Muc.

Vztrajajo pri tem, da je potrebno romsko skupnost upoštevati in mnenja romske skupnosti vzeti kot resne predloge, ampak na žalost se ta vlada noče s tem ukvarjati in se zato počutijo zapostavljeni ter na robu propada.

Igor Lukšič se zaveda slabega položaja romov v državi

Lukšič je na omenjeni problem povedal, da ni zavzetega človeka, ki bi pomagal, da grejo stvari naprej. Ker se s predstavnico vlade za rome v vladnem kabinetu ne morejo dogovoriti, predlaga, da se obrnejo na predsednico vlade. “Vi ne morete biti nosilci projektov, ker niste avansno sposobni. Položaj romske skupnosti v Sloveniji je v resnici izkaz humanosti države. Romi v tej državi živijo najslabše kot kategorija in kot posameznik,” je mnenja Lukšič.

Romi so prisiljeni živeti iz “kante”

Zveza Romov trdi, da bi romska skupnost morala biti sistemsko financirana. Aparat Zveze Romov je inštitucija, to je radio, informativni center, inštitut za naravoslovne študije, muzej. Poudarjajo, da so to stvari, ki jih v Evropi nihšče od romov nima, vendar se kljub temu počutijo zapostavljeni. Če to sistemsko ne bo financirano, bodo izgubili to, kar so izšolali.

Menijo, da Tamara Vonta ne upošteva nacionalni program Zveze Romov in dobesedno sili Prekmurje, da bi živeli iz “kante”. Zveza Romov prosi za svoje delovanje 130.000 evrov, vendar ga ne more dobiti. Trdijo, da javnost ne prikazuje realnega stanja romov v šolstvu, saj so v resnici diskriminirani in zato trpijo otroci ter njihovi starši.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2014 ob 16:42 zu gost

      ... če je Lukšič takšega mnenja ka Romi živijo najslabše te jih naj odseli k sebi domov .

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2014 ob 16:55 2014 gost

      Nemam nič prouti ciganom, ali za nas navadne smrtnike tudi naj puglidneju tej pulitiki.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2014 ob 19:44 Stewen gost

      JAZ PA SEM CIGAN BARON - Vsota, ki jo prosijo predstavniki Romov od države, je drobiž v primerjavi z drugimi nepotrebnimi odhodki iz državnega proračuna, zato bi ta denar morali dobiti. V redu je, ker našim Romom (in ne ciganom, kot je žaljivo zapisal gost 2014, ni treba beračiti in - bog ne daj krasti - ampak vsi prejemajo socialno pomoč, otroci - Bog jih blagoslovi - pa prejemajo otroški dodatek. Ko pridejo ti prejemki, so v BTC-ju dolge vrste z nadvse polnimi vozički. Pametno je kupiti tolikooo, predvsem živila, saj evri hitrom poidejo,jesti, piti in oblačiti pa se moramo, šelepotem lahko filozofiramo. Sicer pa so naši pajdaši fest dečki (no, ja, malo obilni), dikline pa so še lepše. Škoda, da so hitro zavzete in - noseče. To pa je dobro, saj je ja boljše, da za naraščaj Slovencev poskrbijo/poskrbimo doma. Vsekor pa je boljše kot pa, če bi nas spodrinila rumena rasa (Kitajčki). - Bi pa romski organizaciji priporočal, da naredi analizo (ne)zaposlenosti Romov in njihovo (ne)mobilnostjo. Vem,gorički Romi, ki so blizu Avstrije, delajo "čez" in zato ne smemo biti nevoščljivi, ko vidimo kakeka Roma z mercedesom. Ne bi me motilo, ko bi jih imeli vsi, saj bi slutil, da sojih kupili s prihranki. - Pa še beseda - dve o socialnih podporah! Nekoč so jih dobivali samo Romi,zdaj, ko so nekateri "pavri" ostali brez dela, so že starejši in jim manjka še par let do penzije, prejemajo tudi ti določene prejemke. Mislim, da smo še vedno socialna država, ki pa taka dolgo ne bo delovala: vsi - tudi penzionisti - črpamo od države več,kot pa (še) zaposleni prispevajo v skald PIZS. Včasih se mi zdi, da smo vsi "Cigan baron ..."

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2014 ob 22:24 krkrkrkrrkrk gost

      To sploh ni problem če romi živijo iz kante večji problem je ker DELAVCI ŽIVIJO IZ KANTE. KAJ PA 100 000 KATERI SO BREZPOSELNI IN NE DOBIJO POMOČ KOT ROMI

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.02.2014 ob 22:35 gost gost

      Steewen prav si povedal ,se strinjam tudi jas sem cigan bom tak povedal,če prav se nebi zamenja z nobenim pavrom ali ne romom lahko samo to povem, če bi naši predniki tolko imeli kot zdaj mi imamo romi ,bi potem bili cigani slovenci,oprostite ne romi,imeli si Traktorje Njive ,Štale ,Krave , ZDAJ SAMO IMAJO GORICE IN VINO in to na črno prodajajo gdo je potem Cigan, in ka je naj bol pomembno zdaj cigani DELAJO V AVSTRIJI PAVRI SO PA NA SOCIJALNI SAJ JE NJIVA MURA ODIŠLA K VRAGU ŠKODA ,ZA TE NAŠE POLITIKE KO PRIDEJO NA PUŠČO IN VANČA VAS BOREJCI PO ROMSKIH NASELJ PA FEKTARIJO KOT CIGANI ZA GLASOVE JIH BOMO IZDALI, NE DA ZMAGUJEJO KER OBLJUBLJAJO DENAR,ZDAJ JE PA POLICIJA ZDRAVEN KORITE IN JE TEŠKO UKRASTI ,LE ZA SEBE IMAJO, LUKŠIČ JE PA ITAK SAMO LUTKA ,KI PLEŠE KAKOR DRUGI IGRAJO

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.02.2014 ob 22:53 gost gost

      Praviš ka večina ciganov zdaj dela v avstriji. Super je to, ali nej mi je jasno zakoj se te ne odselite v avstrijo s celimi familijami in se vsi tam zaposlite, če je tan tak lepo v sloveniji pa tak slabo. Aha, točno tan nega takšnoga bajckanja kak v sloveniji. Tan nega življenja na račun države. To je samo pri nas možno, ka eden iz družine dela v avstriji, žena z deco pa doma več dokladov pa ostalih bonitet potegne kak of tan v avstriji zasluži. Če je pa mati samohranilka je pa itak zlata jama.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.02.2014 ob 6:54 Max gost

      gost@ Idi tij se odsele ce bi tij npr tan delo bi se odselo ka motas nekaj.Vejpa če nebi blo ROMOV,HRVATOV,SRBOV ITD SLOVENIJE NEBI KA V SLO ZIVI DVA MILJONA ROMOV ;)

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2014 ob 7:06 2014 gost

      Glede vse kaj je zgoraj napisano,cigani morejo tudi živeti, ampak sem pa zato da jih država obdavči za zbiranje železa in podobno ter vse tiste,ki delajo v tujini, saj pa živijo v sloveniji.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.02.2014 ob 7:21 Prekmurec gost

      Lepo prosim, kateri na skupinski sliki je Lukšič? Hvala že naprej.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.02.2014 ob 8:29 2011 gost

      V romskem naselju Vanča vas-Borejci je bil podeljen projekt mislim da z 850,000 euri imenoval se je RAK naj mi nekdo pokaže enega otroka kateri je na osnovni šoli Tišina imel v dveh letih ko se je nudila pomoč boljši uspeh in kaj se je zgodilo z nogometno šolo tisti NE ROMI ki smo sodelovali z tem kubom smo odšli zaradi nepravilnosti.Otroci katerim je bil projekt namenjen da se iz njih kaj naredi od tega niso odnesli nič.Zaposleni pa so uživali na delavnih mestah nikoli niso bili mogoče je ena oseba bila vedno v pisarni ostali so pa na črno delali v Avstriji oziroma se potepali po raznih pomurskih lokalih in se hvalili kakšo delo imajo in da nič ne delajo.Ne vem zakaj bi to država mogla podpirat,naj pokažejo uspeh v tej vasi v dveh leti pod minimumom otroški nogomet in tudi učni uspehi so celo slabši ko so bili pred projektom kar se lahko preveri na osnovni šoli Tišina.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.02.2014 ob 8:49 bejli gost

      hja deca draga odišla je baba s kolačami, nede več nika za šenki talano

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.02.2014 ob 12:43 LAJKA gost

      Tele vrage je potrebno celi život krmiti , pa poglejte , kak so majhni od naših ministrov in posrancev . Vsi projekti na račun Romanije , je vstran metan denar , kajti njim ni interes za prestruktuiranje , ampak samo da neposredno dobijo denar , da ga lahko na lahek način trošijo !!!! Tole je njim cilj !!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.02.2014 ob 14:44 gost gost

      Stewen, praviš ka je izraz cigan žaljivi za vas cigane. Točno v ton momenti poslušan Murski Val in to vašo oddajo Romskih 60 minut. Znaš kera pesem se zdaj vrti? Ova od Saške Lendero v keroj ljubi CIGANA Jana. To je nej za vas žaljivo? Tak ste haklavi za tej izraz cigan, v svoji oddaji pa sami vrtite takšne pesmi. Loleki eni. Cigani ste cigani pa te cigani ostali. Ges v ton ne vidin nikše žalitve, tou samo vi vidite. Ime romi ste si sami zmislili ka bi bole frajersko izpadnoli. Po cejlon sveti se v sakšon jeziki cigan parvi cigan - gypsy, zigeuner, cigan, cikan, gitan, zingaro, cigany, cygan, tigan, gitano, cingene. Vse je tou cigna po naše. Pravi cigani itak sami sebi pravijo cigani, samo loleki ciganski si pravijo romi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.02.2014 ob 7:26 stanka - človek gost

      Ljudje se pač radi slikajo. Volitve se tu. Bogi Romi, kak nasedate.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      15.02.2014 ob 9:57 gost gost

      Siromaki Romi. Vsilili so vam ime Romi za vaše "ponosno "ljudstvo, ker se cigan sliši slabšalno. Kdo vam pa je naredil zgodovinsko ime za slabšalno. Mi "pavri " ne. Če bi imeli zavest, bi šli v akcijo za spremembo imena. Po moje vas ime Rom žali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.02.2014 ob 15:19 lauraas gost

      A je vsaj en rom prostovoljno pomogel Sloveniji v tem žledolomu in ujmi ali prispeval en sam euro? Niti zdaj vas ni sram prositi, ko je sranja čez glavo, gamad jedna zahrbtna, kako vas ni sram.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.02.2014 ob 15:37 gost gost

      lauraas, kelko je že tvoj IQ? 1,2 ali 3? "gamad jedna..." - srbščine nebi pričakoval od zarukane slovenske desničarke. 1,2 ali 3 lauraas?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      16.02.2014 ob 16:22 gost gost

      ges van malo obudin spomin na rudija cestara iz vanča vesi te je še nej bilo zaselka -bog njemi dobro daj-voštariji je po šanki vdaro pa pravo ges san cigan rudi če de štoj koga pito pa nej rom - romi so tej ka neščejo delati ka samo smrdijo-zaj se pa vij romi pijtajte zakoj ste nej cigani od toga je že 30 let ka ste ništerni te tudi v oštariji bili ka je istina ka je pokojni rudi pravo pa gnes je bila na radii ženska ka je pravla ka jo je nej sran ka je ciganka vsaka njima čast-kapo doj - vas pa je lejko sran ka se sramujete toga ka ste-rudiji lejko spomenik napravite ka ne pozabite ka ste.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      16.02.2014 ob 17:08 lauraas gost

      Romi- ponosno ljudstvo-,kje vam je pa ponos, ko prosite in vzamete miloščino?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      16.02.2014 ob 19:27 gost gost

      vidi vidi ka veter fuda tak sen naši romi obračajo po vetru, san gledao kakšo leto nazaj da je imel SDS fešto so vsi tej isti "naši" sedeli v prvih vrstah SDS fešte, zdaj da pa se je veter obrno pa so menjali barve za rdeče.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      16.02.2014 ob 21:50 Marinka gost

      Lauraas - Če bi bila tako pametna in razgledano, kot misliš, da si, bi očitno prebrala in videla tudi na tv,da so med prostovoljnimi gasilci,ki so šli pomagat na prizadeta območja Notranjske šli tudi gasilci PGD Pušča.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      16.02.2014 ob 22:12 gost gost

      lauraas ne misli ka je pametna in razgledana, lauraas sploj ne misli.... ka nema s ken!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      22.02.2014 ob 10:19 delat kot zamorc gost

      Pred zakonom smo vsi enaki beli, crni alii rdeci in enake moznosti bi moglo meti za delo. Samo pred mnogo, mnogo leti so romi iskoristili moznost, ki jim je drzava dala. Glede tega so se razvadili danes pa bo treba delat, ce zelis preziveti .Nobenih olajsevalnih okolscin vec ..........

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      22.02.2014 ob 10:54 lauraas gost

      Daj Lukšić, ti samo dajaj romom na veliko, mi vsi neromi pa bomo zaradi tega volili za tebe. Sanjaj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      22.02.2014 ob 11:18 vinko megla gost

      Ka do pa cigani z lukšičon ma tej nucajo peneze saj so pa oni delaven naror zato imajo vsaki 10 otrok po 200 evra otroških pa računajte ljudi boži.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      22.05.2014 ob 11:11 vladimirparos gost

      ti cigani so vsi isti, samo denar črpajo od države, vse bi jih blo treba nekaj zapret pa izgnat

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.