https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Komac o romski problematiki: Če življenje začneš s socialno pomočjo, z njo tudi končaš

Murska Sobota, 17.02.2014 ob 10:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je potekala okrogla miza na temo "Kaj lahko Romi sami prispevamo za izboljšanje položaja romske skupnosti", kjer je bilo veliko povedanega na temo diskriminacije, sovražnega govora in zaničevanja Romov. Na okroglo mizo so bili povabljeni tudi evropski poslanci, med drugim tudi Jelko Kacin.

Udeležence in goste okrogle mize sta najprej nagovorila predsednik Zveze Romov Jožek Horvat Muc in predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer. Rošerjeva meni, da morajo romi za izboljšanje romskega položaja postati bolj enotni ter se morajo sami zavedati, da je njihov položaj odvisen od njih samih. 

Muc se je strinjal z Rošerjevo in povedal, da rezultati romske skupnosti ne smejo biti zanemarljivi, saj so Romi v 20-ih letih že veliko naredili. Pravi, da so Romi ranljiva družbena skupina, deležna diskriminacije in sovražnega govora v šolah, medijih in v javnem življenju. Odnos državnih organov in lokalne skupnosti do Romov se slabša, zmanjšujejo pa se tudi proračunska sredstva za potrebe romov. Romska skupnost si bo v bodoče prizadevala za uspešno šolanje romskih otrok, izboljšanje gospodarskega položaja romov, skušali bodo dokazati, da niso moteči dejavnik ter se zavzeto borili za svoje pravice, ki jih zagotavlja država in zakon.

Tudi evropski poslanci proti diskriminaciji romov

Preko video pogovora se je okrogli mizi pridružila evropska poslanka Tanja Fajon, ki je povedala, da romi potrebujejo dodatne vzpodbude, saj so kot ranljiva skupina huje prizadeti. Med drugim je omenila tudi slab položaj romskih žensk, ki je bistveno slabši od položaja romskih moških. Meni, da je ključ do uspeha izobraževanje, osveščanje in vzpodbujanje k vztrajnosti.

Tudi Jelko Kacin se je strinjal s Fajonovo, da so romi ogrožena in diskriminirana skupina. Pojasnil je, da je v 7-letnem proračunu Evropske Unije bilo za rome namenjenih 26,5 milijard evrov. Glavni problem vidi v tem, da na strani romske skupnosti nimajo kvalificiranih sogovornikov. Meni, da se morajo poenotiti in govoriti z enim glasom. "Zborovsko petje je najbolj spoštovano petje. Stvari se morajo premakniti na vaši strani, drugače ne bo sprememb," je bil odločen Kacin.

Romi se vrtijo v začaranem krogu revščine 

Profesor Miran Komac je prav tako bil mnenja, da le Romi sami lahko prispevajo k spreminjanju ter se morajo obnašati kot avtohtona narodna manjšina, ko skušajo storiti nekaj zase. Trdil je, da so Romi na slovenski vrednostni lestvici narodnih manjšin na dnu slovenske družbe in tukaj bodo večno ostali, dokler ne bomo slovenci našli še nekega imigranta, ki bo še nižje na družbeni lestvici. Navedel je podatke Ministrstva za šolstvo, ki kažejo, da se je število romskih učencev po šolah povečalo in se še povečuje, vendar pa je pogosto povezano s prejemanjem denarne socialne pomoči, v smislu, če otrok ne bo obiskoval pouka, bo družini odtegnjena socialna podpora.

Povedal je, da si Romi z izobrazbo pravzaprav nimajo kaj začeti, če si reven in neizobražen pa nimaš v lonec kaj dati. Problem je tudi ta, da nimamo programa izobraževanja odraslih Romov. Ne podpira spuščanje romskih otrok v višje razrede brez znanja, da imajo potem učitelji mir pred romi in državo. "Življenje začneš na Centru za socialno delo, kjer dobiš denarno podporo, otroški dodatek in socialno zavarovanje. Če imaš srečo si kakšno leto, dve v vrtcu, nekaj let v osnovni šoli, ki jo po nekaj letih zapustiš. Osnovno šolo dokončaš v eni izmed ljudskih univerz, znanje ki si ga pridobil pa je kilavo. Ker nimaš nobenih možnosti, da bi opravil srednjo šolo, si brez poklica in dohodkov in zopet pristaneš na CSD. To je začaran krog, ki ustreza vsem, razen Romom, ki postanejo odvisni od socialne pomoči," je razložil Komac.

V reševanje romske problematike pa se je vključila tudi policija. Brane Novak iz policijske akademije je kot zadnji govornik okrogle mize povedal nekaj o izboljšanju splošne varnosti na območjih z multikulturno skupnostjo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.02.2014 ob 10:35 2014 gost

      Za vse te probleme je kriva politika in zakonodaja,zgrešena v p.m.Na socijalnem nemoreš kar tako dobiti denar,kot si negdo misli,rabiš več papirjev,kot bi gradil hišo.Sem 100%če bi imeli delo nebi potrebovali socijalne pomoči,ker pa imamo butaste politike,ki neznajo ljudem dati dela in službe za nedoloče čas da bi si gradili in ustvarjali naj bolj za mlade,verjamem da nas bo še več na tej socijali.Saj pa veste naši politiki so isti,kot butonglavci,ki so sejali sol.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.02.2014 ob 10:56 ms gost

      Ampak toliko brige in govorjenja o Romih .Vse se vrtij okrog njih za kaj se toliko ne pijše in sestankuje o bejlih ljudeh ?Tudi med bejlimi je revščina še večja kak med Romi .Za koj vedno ma nikak prednost ?Bejli si morejo iskati delo do čim Rome ne tirajo ker pravijo ka jih bejli nočejo zaposliti .Zdaj njim je teško ka so se zakoni na CSD spremejnili ovači so pa non stop dogijli državo . Dati njin delo kak bejli morejo delati .

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.02.2014 ob 12:10 gost gost

      problemi so svetniki romski in čupani v občini Dobrovnik je Svetnica NEPISMENA NE ZNA BRAT NE PISAT, Odrancah je svetnik nepismen , na primorskem so romi iz bivše yugoslavije , ne znajo pisat slovensko ,ne poznajo slovensko kulturo ,se nočejo prilagajat slovenskemu sistemu ,

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.02.2014 ob 12:19 gost gost

      ni čudno da romi imajo probleme saj so pa njihovi svetniki v Občini DOBROVNIK SVETNICA JE NEPISMENA NE ZNA BRAT NE ŠISAT, V ODRANCI SVETNIK NEPISMEN ,NA DOLENSKEM SVETNIKI NE RAZUMENJO SLOVENSKO , PROBLEM JE V ROMI SAMO NIČ DRUGO

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.02.2014 ob 12:22 skatina gost

      MS beli majo celi cas delo romi pa nemoremo dobiti ker smo crni KAPIS...

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.02.2014 ob 13:19 Del R gost

      Tu je zdaj napisano, kak če bi samo Romom krivice dogajale in nvn kakšna diskriminacija, pa ka je država kriva za večino njihovih stisk. Trbej malo širšo perspektivo oz. sliko poglednoti, pa de se najšlo še dosta drugih (posrednih) vzrokov. Ne pravi pregovor: Brez muje se še čevelj ne obuje? Zato morajo tudi konkretno tej osebe poskrbeti za svoj boljši jutri. Saj večina ljudi nas more isto. Nika, oz. bore malo, ne pride samo od sebe.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.02.2014 ob 13:47 lauraas gost

      Zakaj se ti pametni iz LJ in Evrope ne vprašajo, zakaj roma nihče noče zaposliti, zakaj jih nkjer ne marajo, zakaj so vedno konflikti z romi,... Ko bodo to vedeli, potem naj govorijo in ščitijo "uboge" rome.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.02.2014 ob 14:38 skatina gost

      ne pametujte dajte romam sluzbo da ne bodo sedeli na zavodi ker z tem denarjem itak nemorejo prezivet ...

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.02.2014 ob 16:42 šegere gost

      Romi se bunijo ker se je spremenilo ne kontrolirano dajanje denarja iz CSD zdaj se pa nemrejo sprijazniti z dejstvom .Jes bi tudi bil čemeren če bi cejlo življenje dobival LOJ (€ ) te pa bi pipo zaprli seveda bi se gor proso pa jamral .Čudno vsi Romi se hvalijo ka delajo v Avstriji zdaj pa se pa bunijo pa nekaj zahtevlejo .Drnovšek se je vtegno in on je največ krijv za vse tou ka se dogaja .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.02.2014 ob 16:45 lang pro gost

      skatina....... tij in ostali si delo iščite nišče drijgi ti nede isko đes san si tidi mogo iskati za buti nišče me nej dal .Oj vij na Pijšči ste vsi doktorge ka ne bi delali kaj koli .Boukše ka ste halgatin

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.02.2014 ob 17:17 istina gost

      Ka bi sploh radi tej cigani ? Delati neščejo , te jih pa za direktore pa poslance dajte. Včasih je samo Muc politizero pa hodo po sestankaj, zdaj pa že pol pušče drugo ne dela. Poleg toga pa se vozijo v dosti bolših avtojaj, kak beli. Najboljše stranke taksistom so cigani, obvladujejo večino kriminala, policija in inšpekcija pa se jih na daleč ogiba. Na žalost je to tak "ponidiš mu prst, pa ti roko ven vtrgne".

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.02.2014 ob 17:30 katina gost

      ISTINA MAMU TI JEBEM CIGAN TE JE GOR NAREDO

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.02.2014 ob 17:31 gost gost

      Če pogledneš toga Rudaša, kak naduto hodi po Soboti ti je vse jasno. Največji delomrznež v Pomurskon tisku je bil, te je pa hitro skočo v romsko problematiko, ka se to očitno zelo splača.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.02.2014 ob 17:32 lauraas gost

      Res, če se plicija in inšpekcija ne bi bali romov, bi bili romi dosti bolj pridni.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.02.2014 ob 17:41 Stewen gost

      Ne bom "nakladal", le novinarko in "komentatorje" bi rad opozoril, da ime narodnosti, o kater je govora, pišemo v veliko začetnico, torej niso romi, ampak: Rom (ednina), Roma (dvojina) Romi (množina). Jasno?

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.02.2014 ob 18:55 lauraas gost

      Ali je vsaj en RRROM pomagal Sloveniji v tem žledolomu, poplavah, ujmah, plazovih, ali prispeval vsaj en euro? Kako jih ni sram v tej vsesplošni krizi prositi to isto državo za denar, gamad jedna pokvarjena, kako vas ni sram.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.02.2014 ob 19:15 lauraas gost

      Kacin, Rošer, Baluh, T. Vonta,...za vsakega invalida ali težkega bolnika tu zbiramo zamaške, vi (država) pa predebelim romom gradite hiše in jih lepo futrate v restavracijah, saj jim več niti ni treba doma kuhati.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.02.2014 ob 19:32 b gost

      Ka so pa delali politiki v toj katastrofi sds je predlago referendum tak ka suti pou pejnez pa itak drigi koristijo nej romi

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      17.02.2014 ob 19:49 GOST gost

      Vse te cigane ka so državo na nikoj spravili v zatvor strpati šteri je malo vkradno , šteri so pa dosta pa je v korejo poslati naj je KIM zrikta vse rome pa zaposliti ka mo vidli v kelkon časi nas vrag zeme do amena samo SDS njim naj komande nedržij ka tej za seuf nikoga nemajo pred sebov pa vse kolejo te so pa najebali .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      17.02.2014 ob 20:50 Konrad gost

      KVA PA DELA TAN KARDINAR????IŽA JE ŽE KONČANA,ON GELI TUDI KAJ NUCAAAA???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      17.02.2014 ob 20:51 2014 gost

      JAZ BI JIM DAL SREDSTVA VENDAR BIL RAD ČE BI RAČUNSKO SODIŠČE TEMELJITO PREVERILO VSE RAČUNE IN PREVERILO KAM SO TOČNO ŠLA VSA SREDSTVA,NAJ OPOZORIM PROJEKT RAK V VANČA VAS-BOREJCI 850.000 EUROV VREDEN PROJEKT KAR JE RAZVIDNO TUDI NA SUPERVIZORJU.ENI SE S TEGA SMEJEJO VENDAR SO VODILNI PRECEJ PROFITIRALI POGLEJTE SAMO NJIHOVO INFRA STRUKTURO IN PREMOŽENJSKA STANJA.PA NE OVINKARIT.!!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      17.02.2014 ob 22:21 hm gost

      Čestitke,vsaj en komentar sem lahko prebral v slovenskem jeziku!!!! Sramota....Lp

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      18.02.2014 ob 0:57 gost gost

      gost - hm, lolek eden ... koga boli tu gor za slovenski jezik, Prekmurščina je bila jezik pred kak so ostali slovenci sploj začnoli kak načik kak nemški gučati. Sramota si ti san sebi.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.02.2014 ob 8:18 prekmurec gost

      Spet so o Romih največ znali povedati tisti, ki z njimi ne živijo in nemajo pojma kako Romi živijo, tisti iz ta bele Ljubljane. Ne poznajo njihovih navad, kulture, sposobnosti,

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      18.02.2014 ob 14:24 skatina gost

      vsi ste glasni ko pa vidite rome pa pogledate dol sran vas bilo

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      18.02.2014 ob 22:05 šinjek gost

      ..kak se Rudaš dela pred drugimi in bori za svoje ljudi a nišče nr pride gor ka za sebe največ napravi .Vrtec na Pušči se še ne imenuje po Rudaši ?ali pa kera ulica ? Rudaš pa svetnik

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      19.02.2014 ob 4:11 2014 gost

      ZA NASLOV TEGA DOPISA JE KRIVA DRŽAVA KER JE DO ZDAJ PODPIRALA ROME.ZDAJ V KRIZI PA JE NASTAL PROBLEM.....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      19.02.2014 ob 12:05 lauraas gost

      Predebele in zdrave rome treba krmiti in podpirati, evo, eno tako plemenito društvo, kot je hospic, pa mora delovati na prostovoljstv. Pa kdaj boste v LJ videli, da tja mečete denar, saj iz romov nikoli nič ne bo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      19.02.2014 ob 15:08 fokovci gost

      skatina 14:24. vij ste samo močni da vas je 10 --15 te bi se bili ovači pa eden po eden ste nule .Ednouk san gledal kak je trij purdije eden metal tak ka so nej folgali gor stanjuvati eden se celo poscal v hlače od batin

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      20.02.2014 ob 10:42 lll gost

      evo se oglašam kor rom ali kak vi rečete cigani.. glejte 1 naj mi kdo dokaže ke se delajo zastonj hiše?? druga stvar kdo je tak glasen gleda dela pa socijalne pomoči.. oprosti mam dost kolegov belih in dobi 90 procentov belih tudi socijalno pomoč.. za zaposlitev??? vidim da mate čas komentirat pa kritizirat da vas vidim 12 ur delat v industriji pa pol bojte glasni ...zkj ni tema kok je belih na zavodu ??ko beli kradejo ko se beli tepejo ubijajo ??? ko vas politika jebe in vam dqa 500 eu plače pa davke nabijajo zkj pol niste glasni pa negreste na ulice .. a cigan ko kaj nardi je pomurec zaseden .lp pozdrav lahk mi date 1000 minusov .. lp...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      20.02.2014 ob 11:24 gonza gost

      III @@@ 10:42......... vido si ka ne dobijš več pomočij pa si mogo iti delat .Od 12 ur dela mi ne govori ker sem od 35 lejt delovne dobe preživel na terenu in dosta krat sem delal tudi 15--16 ur za to tij ne telovadi z 12 urami .Tam v Boxmarkti na koužaj ste dobri .

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      20.02.2014 ob 11:40 ll gost

      prijatelj gonza..oprosti nikoli san nej dovbo podpore pa je je nucan ka san človek zaslužit z svojimi rokami dnar..oprosti ne delam v kožni .?glej itak če bi bil v kožni in??? delo je delo dnar je dnar pa nema veze ge delaš... zkj delajo v kožni a ka so v sloveniji nezaželeni .. bil san na parih razgovorih v sloveniji.. in prvi pogled je bil v mene namenjen zkj? ker sem cigan.. in od 15 prošenj je blo kaj nič..in prosim ne govori za kožne pa za podpore san že prej omeno ne dobijo samo cigani podporo malo se pozanimaj kok jih je brezaposlenih belih ppa pol govori za podpore..jst sem vesel da še dobijo to in beli in črni da lahko preživijo.. lp

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      21.02.2014 ob 8:12 muki gost

      Poglente si oddajo naMadžarski televiziji, kak so Mađari zriktali Cigane, če ga nega delat, nega pomoči, en mejsec, če ga nega dvakrat pa za 6 mesecov, za trikrat se pa večno ukine soc. pomoč. Pucajo kre cest, rek, po gozdaj, tudi tej naši "debeli" bi lejko drevje žagali, te naj dobijo pomoč, nej ka so vsi v Soboti, pa ne delajo nika, zdaj naj muc pa rudaš vzemeta motorno žago, pa tresti cigojov pa ideta delat da je nevola, nej ka ta na toplon ciganske knige pijsala. Da se tou zgodi, te mo mij ostali tiho, in pravli naj dobijo pomoč, pa gda do na nogometnih tekmaj meli malo kulture, nej ka se more vse podrediti njin, ka se jih vsi morejo bojati

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      21.02.2014 ob 9:55 hahahahah gost

      KAK STE SIGURNI KA SO ROMI NEJ POMAGALI PRVI DOKAZ JE KA SO ŠE ROMSKI GASILCI ŠLI POMAGAT PA TUDI SAMA SAN PRISPEVALA MARSIKAJ KA JE SPLOJ NEM OMEMBE VREDNO SAMO SAN PA ZDAJ MOGLA SVOJE POVEDATI NAJPRLEJ VIJ BEJLI O SEBI MALO RAZČISTITE PA TE O ROMIH RAZPRAVLJAJTE KA VAS JE DOSTA VEČ NA SOCIALNOJ KAK MI DRUJGOGA DELA TAK NEMATE KAK O ROMIH RAZPRAVLJATI BRIGAJTE SE ZASEBEJ...................

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      21.02.2014 ob 11:34 brezposelni gost

      V Sloveniji je 120, 000 ljudi brezposelnih, kar pomeni 120, 000 denarnih pomoči. Število Romov v Sloveniji je 10.000.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      21.02.2014 ob 11:38 lauraas gost

      Morate gledati koliko procentov je katerih od katerih na podpori, no pa naj mi zdaj en primitiven rom nazaj napiše, kako mi bo jebal mater, saj itak ne ve kaj je to procent.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      21.02.2014 ob 12:56 gost gost

      brez brige lauraas, nedo ti jebeli mater, jebali do tejbe. laurass, kelko procentov od 4 je tvoj IQ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      21.02.2014 ob 13:22 brezposelni gost

      Ja, ni samo črnih denarnih pomoči, tudi bele denarne pomoči imamo - seveda kar ni nič narobe. Če pa bi po barvi las prejemali denarno pomoč, pa bi se itak cela Slovenija na črno pobarvala.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      21.02.2014 ob 14:14 evrebady gost

      lauraas...... če je keri Rom pomago kda so ble tej razmere tan doli. Na srečo so naši prostovoljni gasilci Pušča z veseljem šli dol pomagat. Malo se pozanimaj pa te takše piši

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.