https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Stavka delavcev Nafte Petrochem: Če ne bo plače, ne bomo delali

Lendava, 10.04.2014 ob 12:40  

V lendavski družbi Nafta Petrochem  je danes zjutraj ob 6 uri 111 zaposlenih pričelo z opozorilno stavko, ki bo trajala do 14 ure. V stavki zaposleni zahtevajo izplačilo februarske plače s prispevki ter plačilo prispevkov za mesec december in januar.


Plače zahtevajo takoj

Ladislav Šabjan – vodja stavkovnega odbora ter predsednik sindikata delavcev Nafte Petrochem je ob stavki delavcev povedal sledeče: »Ponudili so nam, da bi plačo za februar dobili izplačano predvidoma 18. tega meseca. Gre za prvi obrok 600 evrov neto, drugi obrok plače pa bi naj dobili do konca meseca aprila. Marčevsko plačo pa bi dobili potem drugi mesec (maja) predvidoma 18., drugi del pa do konca maja. Prispevke pa bi dobili plačane, ko bi se prodala čistilna naprava, saj bi s tem denarjem pokrili prispevke. Ampak to je minimalno 2-3 mesece. Naš odgovor je ne. Tega ne bomo sprejeli, februarsko plačo zahtevamo takoj.«

Če ne bo plače, smo za nič lahko tudi doma

Jutri se dobijo z vodstvom sindikata, ki bo prišel z odvetnikom in takrat bodo videli, kakšne pravice imajo, določili bodo datum in šli v redno stavko. V primeru, da dobijo plače takoj, pa so se pripravljeni pogajati: »Tukaj se nimamo česa oprijeti. Težko preživimo svoje družine na tak način. Jaz in moji sodelavci pravimo, da je težko, vendar, če ne bo druge poti smo tudi za stečaj, vendar ne bomo dali 6 mesecev ali 10 mesecev svojega življenja za nič. Če ne bo plače, ne bomo delali. Za nič smo lahko doma.«

Šabjan je na predsednico nadzornega sveta Gabrijelo Drvarič, naslovil sledeče vprašanje:   »Kaj je tako nujnega, da se ne more pojaviti na zboru delavcev, ko se tu gre za več kot sto družin?« To zanima vse delavce, je dejal.

Stavkajoči: "Bili so tudi slabi trenutki, a plača je do sedaj bila vedno."

Eden od stavkajočih delavcev, v Nafti zaposlen že 32 let, je povedal: »Ko sem začel delati pred tremi desetletji, nas je bilo 1300, sedaj nas je okoli 100 zaposlenih. Bili so tudi slabi trenutki, vendar tako dolgo nismo nikdar čakali na plače. Položnice pa hodijo in jih je treba poravnati. Sedaj moramo druge prositi, da nam finančno pomagajo, da poravnamo svoje finančne obveznosti. Upam, da se bodo stvari hitro rešile in bomo dobili plačo, ki nam pripada. Prav tako nam dolgujejo plačilo prispevkov za štiri pretekle mesece. Denar za surovine se najde, saj le-te vozijo k nam vsak dan, za delavce pa ni denarja.«

Vodstvo išče rešitve za poplačilo obveznosti do zaposlenih

Vodstvo družbe je stavkajočim v pisnem sporočilu zapisalo, da so za zagotavljanje likvidnostnih sredstev za poplačilo obveznosti izvršili naslednje aktivnosti: o razmerah so ponovno obvestili Slovensko odškodninsko družbo (Sod), prav tako so se z NLB pogovarjali o prodaji nepremičnin pod hipoteko, z družbama iCommodities in Petrol so se pogajali o potrebi do dostopa do železniških tirov, z družbami Ascent, Petrol in iCommodities za zagotovitev plina za tovarno metanola, začeli pa so tudi postopek prodaje čistilne naprave.

Podporo stavkajočim so izrekli na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, sindikat poklicnega gasilstva Slovenije in sindikat poklicnega gasilstva Nafte Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2014 ob 16:12 lujzek gost

      ne bi se čudil, ka so direktorji dobili plačo...

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2014 ob 17:49 pepek gost

      Vse nam propada v tel lepi državici. Nekdo bo moral odgovarjati za takšno stanje v državi, ker tako več dalje ne gre. Pa kakšni direktorji nam vodijo firme, ko vsaki dan vidiš iste zgodbe po vsej državi.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2014 ob 12:02 smrkci gost

      Hej naftaši tej tajkuni vas tak ukoli ubrniju kak nas muraše vej su pa vsi na istu kupito delani,ne vervlite jim ka lažeju kak vsi politiki pa tajkuni v tej izropani državici.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.