https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Puconcih bo stala plinska elektrarna

Vaneča, 23.04.2014 ob 12:30  

Ob Dnevu Zemlje je v Zelenem rudniku Pomurja, podjetju CEROP na Vaneči, potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili rezultate poslovanja preteklega leta, razvojne cilje in pa načrtovane investicije za leto 2014.


Ob tej priložnosti je potekal tudi slavnostni podpis pogodbe o izgradnji male plinske elektrarne na odlagališču nenevarnih odpadkov Puconci. Ta investicija predstavlja izjemno pomembno ekonomsko in okoljsko koristno naložbo, tako z vidika zmanjšanja emisij toplogrednih plinov kot z vidika zmanjšanja stroškov ogrevanja in elektrike.

Direktor Franc Cipot je podal informacije o ekonomiki podjetja. Tako npr. kljub visokim stroškom javne infrastrukture, ki predstavljajo več kot 70% cene storitev javne službe, podjetje posluje ves čas pozitivno, pri čemer se vse večji del stroškov pokriva iz komercialne dejavnosti. Na področju varstva okolja je podjetju uspelo v postopkih obdelave odpadkov zmanjšati količine odloženih odpadkov iz 85% v letu 2010 na približno 27% v letu 2013, prav tako si prizadevajo, da bi iz odpadkov pridobili čim več koristnih materialov za ponovno uporabo, reciklažo in sežig v obliki visokokaloričnega goriva iz odpadkov. Na področju zaposlovanja predvidevajo v naslednjih letih dodatne zaposlitve s trenutno 58 delavcev na skupaj 75 v letu 2015.

Na področju doseganja okoljskih ciljev si bodo že v tem letu prizadevali, da bi dosegli načrt, da vsako leto v naslednjih sedmih letih zmanjšajo količine odloženih odpadkov za približno 3% na leto, tako da do leta 2020 ne bi več odlagali nobenih komunalnih odpadkov, ustvarjenih na področju regije (razen inertnih odpadkov). Prav tako želijo iz komunalnih odpadkov pridobiti kvalitetno gorivo, ki ga bo možno uporabiti za kurjenje v večjih energetskih napravah, tako v letu 2014 želijo ob sodelovanju z razvojnimi inštituti priti do prvih poskusnih količin goriva in do dovoljenj za proizvodnjo teh goriv, saj sedaj to frakcijo, ki nastaja ob mehanski obdelavi komunalnih odpadkov, oddajajo proti plačilo v tujino na sežig.

Direktor Cipot je predstavil tudi projekt postavitve objektov plinske elektrarne, ki je že v fazi podpisa z izvajalcem po uspešno končanem javnem razpisu. Gre za izgradnjo objektov in opreme za proizvodnjo odlagališčnega plina iz zaprtega dela obstoječega odlagališča. Zagon predvidevajo oktobra 2014, s tem bi se bistveno zmanjšal strošek električne energije in strošek ogrevanja, da razpolago pa bo tudi del toplotne energije.

V podjetju želijo postaviti tudi objekt za predelavo blata iz čistilnih naprav, da bi pridobili kompozit, ki je uporaben za zapiranje odlagalnih polj, za ureditev brežin vodotokov in kot tampon pri asfaltiranju cest oziroma za ureditev gozdnih cest. V tem trenutku se pripravljajo na izvedbo postavitve te linije, hkrati pa pripravljajo tudi vlogo za dopolnitev okoljevarstvenega dovoljenja za izvajanje te predelave.

Na vprašanje, ali načrtujejo delovanje plinarne tudi na širšem področju, je direktor Cipot povedal, da mislijo v prihodnosti postaviti tudi rastlinjak, o samem projektu pa je več povedala dr. Tanja Bagar. Rastlinjak bi se na prvem mestu uporabljal za poskuse (kompost), na drugem mestu pa kot semenska banka slovenskih avtohtonih vrst.

Za zaključek sta direktor CEROP-a Franc Cipot in generalni direktor RUDIS-a (podjetje, izbrano kot najugodnejši ponudnik na razpisu) mag. Andrej Gorjup zasadila brezo na območju CEROP-a.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.