https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Trgovci se ne strinjajo z Židanom, živila s pretečenim rokom bi raje podarili

05.06.2014 ob 11:00  

Od 24. maja so lahko v prometu tudi živila, ki imajo pretečen datum minimalne trajnosti.  Trgovci se nagibajo k temu, da takšnih izdelkov ne bodo imeli v prodaji.


Kot poročajo Slovenske novice, na leto zavržemo 82 kilogramov hrane na prebivalca. To pomeni, da Slovenci zavržemo trikrat preveč hrane, kot bi bilo z vidika racionalne porabe sploh sprejemljivo. 

foto:www.politikis.si

Novost, ki jo je blagoslovil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, dovoljuje, da se živilo lahko prodaja pod pogojem, da je primerno označeno in na posebnih prodajnih policah. Primer: izdelki, ki imajo rok uporabnosti »najmanj do« in jim bo ta rok potekel, bodo po spremembi pravilnika ločeni od drugih izdelkov in še vedno na voljo kupcem.

V Lidlu pravijo, da skrbijo za to, da tovrstne izdelke odprodajo, še preden jim rok poteče

 »Živila z daljšim rokom trajanja (moka, riž, testenine, olje itd.), ki bi jim rok trajanja potekel še v času prodaje, na naših prodajnih policah praktično ni,« pravijo. Kar je sprememba pravilnika omogočila in bo Lidl z veseljem izkoristil pa je, da bodo lahko izdelke, ki bi morali iti v uničenje, drugače obravnavali in podarili humanitarnim organizacijam.

V Hoferju zatrjujejo, da prodajne politike ne nameravajo spreminjati

»Delujemo kot trajnostno naravnano in družbeno odgovorno podjetje, zato s presežki hrane kot z drugimi izdelki postopamo po internem sistemu nadzora kakovosti in optimizacije. Hrane ne zavržemo, ostankov pa praktično nimamo. Kar pa ostane (na primer kruh), še pred iztekom roka pocenimo in skorajda v celoti prodamo. Če bi bilo katero živilo treba zavreči iz razloga, ker ni več primerno za zaužitje (npr. v primeru, da je plesnivo), pa je uničenje nujno in neizogibno,« pravijo.

V Mercatorju pravijo, da so takšni izdelki še vedno varni za uporabo, relativno pa se jim spreminja kakovost

 »Takšni izdelki morajo biti posebej ločeni in označeni. To velja za vse nosilce dejavnosti, ki dajejo v promet takšne izdelke. Tisti, ki bodo take izdelke prodajali, bodo prevzeli velik del odgovornosti, prodajo pa bodo tako kot doslej preverjale inšpekcijske službe,« so nam povedali. Ceno bo po njihovih besedah določil nosilec dejavnosti. Priznali so, da to področje v Mercatorju še proučujejo, ker je »kompleksno in zahtevno«, z dobavitelji in humanitarnimi organizacijami pa morajo uskladiti vrsto aktivnosti in protokolov. »Nagibamo se k temu, da takšnih izdelkov ne bomo imeli v prodaji,« dodajajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.