https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Tomas Pocak – citrar, odličen pisec priredb znanih pesmi in član novonastale skupine

19.6.2014  

Tomas se je z glasbo srečal v osnovni šoli, ko je prvič zaigral na klaviature. Od osmega leta igra madžarske citre, v najstniških letih se je sam naučil igranja na kitaro, sedaj pa je član novonastale skupine ter odličen pisec in izvajalec priredb znanih pesmi na klavir. Napisal pa je že tudi nekaj svojih skladb.

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Težko bi povedal kako točno se je vse skupaj začelo. Mogoče se je vse skupaj začelo nekje v osnovni šoli, ko sem tu pa tam zaigral na ene majhne klaviature, ki smo jih imeli doma, ampak ne vem, če lahko to vse skupaj štejem kot neke začetke. Z glasbo sem se mogoče malo bolj začel ukvarjati zadnjih pet let, ampak tudi to na amaterski ravni, ko sem se začel nekako samostojno učiti kitaro, kot vsak drugi najstnik. Nato je seveda sledil prvi band, prvi nastopi in mogoče bi lahko bolj to štel kot začetke.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Na glasbeni poti me najbolj podpira moj najboljši prijatelj, kateremu se iz srca zahvaljujem. Poleg njega me podpirajo tudi ostali člani novonastale skupine in prijatelji. Kdo me je navdušil za glasbo? Verjetno je bila kakšna pripadnica nežnejšega spola. Šalo na stran, ne bi vedel.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločil za te inštrumente?

Na to vprašanje bi najraje odgovoril, da ne znam igrati nobenega inštrumenta. Mogoče bi jih velika večina tu naštela kar nekaj inštrumentov, nato pa v resnici ne bi znali niti osnov na večini inštrumentov. Znal bi zaigrati osnovne akorde na kitari in klavirju, ampak ker sem samouk so tudi te osnove kar slabe. Drugače pa že od osmega leta naprej  igram madžarske citre. Kitaro sem začel igrati iz razloga, ker smo po koncu osnovne šole začeli ustanavljati band in je manjkala kitara. Ker ni bilo nobenega, ki bi jo igral, sem se odločil, da bom kar sam poskusil igrati kitaro. Vedno pa je bila moja želja, da bi obvladal igranje klavirja. Na žalost me starši niso oziroma me niso hoteli vpisati v glasbeno šolo, zato sem se bil primoran začeti učiti kar sam.

Katero zvrst najpogosteje izvajaš?

Najpogosteje izvajam pop, rock, alternativni rock.

Passenger - Let Her Go (Tomas Pocak Piano Cover)

Tvoj najljubši izvajalec oziroma vzornik ter pesem?

Vsak izvajalec je po svoje zanimiv in težko najdem le enega, ki bi mi bil najljubši. Zelo obožujem skupine kot so Boyce Avenue, Piano Guys. Ti dve skupini izvajata predvsem priredbe, ki mi velikokrat zvenijo veliko boljše kot original. Drugače pa poleg teh dveh skupin obožujem Arctic Monkeys, Coldplay, U2, 30 Seconds To Mars, Flirrt, zadnje čase so me navdušili tudi za skupino Queen. Rad se zgledujem po izvajalcih kot so John Legend, John Mayer, Hans Zimmer, Jan Plestenjak, Bruno Mars in še veliko drugih. Najljubša pesem? Odvisno od počutja. Mogoče bi si v vročini najraje zapel kako božično (smeh).

Kdaj in kje si prvič nastopil javno? Si imel veliko treme, kako si se je znebil?

Rad imam vprašanja, ko ne vem odgovora (seveda ko ne gre to za kak izpit), ker lahko na kratko odgovorim kar z »ne vem«. Šalo na stran, verjetno je pa to bilo kdaj v vrtcu, ko ima večina še ogromno treme. 

Napisal si že svoja avtorska dela. Katera in od kod navdih in ideje za njih?

V javnosti sem do sedaj objavil le komad z naslovom Tebe le hočem. Imam še nekaj ostalih, ki pa jih še nisem predstavil javnosti. Navdih za ta komad je bil neuresničljiva ljubezen, ko si nekaj želiš, pa veš da je neuresničljivo, ko na nekoga čakaš, ampak ga ni. Na koncu se je vse skupaj vseeno uresničilo, ampak definitivno ne zaradi pesmi. V zadnjih nekaj mesecih sem napisal kar nekaj besedil, saj kot vedno najprej napišem besedila in jih še nato uglasbim. Navdiha pa kar ne manjka, saj nežnejši spol kar hitro poskrbi za to, da se rodijo nove pesmi.

Napisal si že odlične priredbe znanih komadov na klavir. Kako si začel s tem? Po kakšnem načinu izbereš pesem in kako se tega lotiš?

Začelo se je vse tako, da sem gledal posnetke na spletu in sem zagledal priredbo pesmi Just the way you are, ki jo je priredila skupina The Piano Guys. To se mi je zdel zelo zanimivo in poskušal sem zaigrati nekaj na podoben način. Nato sem poslal posnetek nekaterim prijateljem, ki so bili začudeni nad tem in na njihovo željo sem nato posnetek objavil na spletu. Nad odzivom sem bil kar pozitivno presenečen. Nato me je veliko ljudi spraševalo, kdaj bom posnel naslednjo priredbo, ker sem jim je ta dopadla. Nato pa sem čez čas objavil nove posnetke, ki pa sem jih poskušal narediti po svoje. Zbiram vedno novejše pesmi, ki so popularne in ki so tudi meni osebno zelo všeč. Nato jih nekajkrat poslušam in si zraven poskušam igrati melodijo. Po vsem tem pride najlepši del, ko vse skupaj vadim in nato sledi še samo snemanje, kjer največkrat zgubim največ potrpljenja.

Tomas Pocak - Tebe le hočem

Kaj te poleg glasbe v življenju še osrečuje?

Večino prostega časa posvečam glasbi, saj sem rad v svojem domačem »studiu«, kjer snemam priredbe znanih pesmi, kjer poskušam posnet ideje za nove komade. Poleg tega vadim z novonastalim bendom in s citrarsko skupino. To so stvari, ki me najbolj osrečujejo. Poleg vsega tega pa rad ustvarjam videoanimacije, berem znanstvene revije, si pogledam kakšen zanimiv film.

Kakšni so tvoji načrti glede glasbene kariere? Te bomo lahko v prihodnosti slišali na kakšnem odru v Pomurju?

Rad bi uspel z novonastalim bendom, posnel čim več avtorskih komadov in naredil čim boljše priredbe znanih komadov. Mogoče si bolj kot to želim, da bi imel malo večji domači studio, kjer bi lahko posnel pesmi tudi za druge izvajalce. Zaenkrat me zagotovo ne boste slišali na odru, kajti z novonastalo skupino smo šele začeli z vajami. 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija