https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prvi šolski dan: namesto nenadzorovanega krsta novincev organizirani sprejem za prve letnike

Murska Sobota, 02.09.2014 ob 13:00  

Prvega septembra so se na novo odprla tudi vrata srednjih šol. Te so organizirale na ta dan krajši pouk tako za prve letnike kot dijake višjih letnikov, ponekod pa so prve letnike sprejeli z nagovori ravnateljev ali drugih šolskih sodelavcev. Obiskali smo srednjo Ekonomsko šolo Murska Sobota in Gimnazijo Murska Sobota.


V Ekonomsko šolo Murska Sobota je v šolskem letu 2014/2015 vpisanih 350 dijakov, od tega 71 v prvi letnik. Tako kot tudi drugje se bodo zaradi prepisov te številke še septembra spreminjale. Za slednje so na prvi šolski dan pripravili sprejem z nagovorom ravnatelja Darka Petrijana. Sledila je malica in pouk z razrednikom.

V Gimnazijo Murska Sobota je v novem šolskem letu vpisanih 428 dijakov, od tega v prvi letnik 101 dijakov. Tudi tu so za prve letnike pripravili sprejem, na katerem jih je nagovorila podravnateljica Alenka Stvarnik in svetovalna delavka Brigita Hari. Sledila je ura pri razredniku.

Pa še nekaj besed o iniciaciji oziroma krstu fazanov, o katerem je ta teden veliko govora. Na Ekonomski šoli opažajo po besedah ravnatelja Darka Petrijana, da je tega vse manj, nekateri dijaki sicer so popisani, vendar grobega popisovanja in nadlegovanja niso zaznali. Morda je k temu doprineslo tudi dejstvo, da so dijaki višjih letnikov pouk zaključili pred sprejemom prvih letnikov. Tudi po besedah Romana Činča, ravnatelja Gimnazije Murska Sobota opažajo, da je tovrstnega ravnanja vse manj. To počnejo ponavadi dijaki, ki so sami to doživeli in svojo izkušnjo prenašajo naprej.

Na spletni strani Srednje poklicne in tehnične šole so že pred začetkom šolskega leta opozarjali, da takega početja ne dovoljujejo in kot so zapisali »bomo vsak poskus t.i. krsta novincev iz prvih letnikov, v skladu z 18. členom Pravilnika o šolskem redu v srednjih šolah, obravnavali kot najtežjo kršitev in sicer kot psihično ali fizično nasilje, za kar je zagrožena kazen izključitve iz šole.«

Dijake in šole so opozarjali na ta problem in jih ozaveščali tudi Varuh človekovih pravic RS in Ministrstvo RS za izobraževanje, šolstvo in šport.

Sicer pa je bilo zaznati, da se nekateri dijaki popišejo morda celo sami ali dovolijo, da jih drugi.

Na nekaterih srednjih šolah pripravljajo krst novincev na ravni šole s sprejemom v Dijaško skupnost na bolj kulturni način in sicer konec tega tedna. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.