https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Teodor Žalik – organist, prosti čas pa mu kradejo računalniška tehnologija in knjige

6.11.2014  

Teodor se je kot prvega inštrumenta učil igranja na harmoniko in klaviature. Trenutno študira orgle na Akademiji za glasbo v Ljubljani, najraje pa nanje izvaja Bachovo glasbo. Kot organist ima veliko nastopov, izpostavil pa bi nastope na letnih koncertih študentov orgel v Cankarjevem domu. Prizadeva si, da bi tudi v Pomurju na javni glasbeni šoli odprli oddelek za orgle.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj si se začel ukvarjati z glasbo?

Moja uradna glasbena pot se je začela v drugem razredu osnovne šole z vpisom v nižjo glasbeno šolo s harmoniko. Neuradno pa sem začel nekje s štirimi leti, na očetovi štirideset-basni harmoniki in prvimi klaviaturami. Nikoli ne bom pozabil, ko se mi je nekega dne po glavi vrtela melodija Svete noči in sem jo na vsak način skušal prenesti v klaviature.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te najbolj podpira?

Za glasbo sta me najprej navdušila in omogočila ukvarjanje z njo starša, za to sem jima še posebej hvaležen. Za glasbeni razvoj je pomembno, da se zelo zgodaj podaš na glasbeno pot. Tako kot se na primer otrok najhitreje nauči jezika (materinskega in tujega) od prvega do četrtega leta, tako je za glasbo pomembno, da ji namenimo pozornost v zgodnjih letih (ne prav v prvem letu, a mislim, da razumete bistvo). Seveda se lahko tudi v poznejših letih veliko doseže, če te spremlja odlična motivacija. Mislite, da bi bil Mozart tudi tako uspešen, če ga oče Leopold ne bi učil že od samega začetka? Verjetno bi bil precej glasbeno talentiran človek, a brez višjega znanja. Če nadaljujem z odgovorom, na orgle, inštrument, ki ga študiram na Akademiji za glasbo v Ljubljani, sem že od malega »pafnjen«, pobudo za učenje tega inštrumenta pa je prišla od takratnega kaplana v Turnišču, Damjana Kejžarja. Na srečo se je takrat odprla Šola za cerkveno glasbo v Murski Soboti in tako sem se uradno začel učiti tudi orgle. Srednjo glasbeno šolo sem vzporedno z orglarsko šolo nadaljeval s harmoniko, zato je bil potreben nakup novega inštrumenta, česar si sam še zdaleč nisem mogel privoščit. Starši in babica so me tako marsikdaj finančno podprli in mi tako omogočili nadaljevanje šolanja. Na srečo si lahko orgle »sposojam« po raznih cerkvah, torej me tudi župnije in duhovniki podpirajo na svoj način, ko mi omogočijo vadenje na cerkveni inštrument.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločil za te inštrumente?

Na vprašanje »Katere inštrumente igraš« naj povem to, da ni toliko pomembno KOLIKO inštrumentov igraš, ampak KAKO DOBRO jih igraš. Lahko si povprečen glasbenik, ki doseže amatersko raven igranja, ker te igranje več inštrumentov na nek način časovno omejuje, ali pa izvrsten glasbenik, ki morda zraven svojega igraš še kakšen na kak drug inštrument, bolj za sebe kot za druge ali pa sploh ne in delaš le na enem inštrumentu. Najdejo se redke izjeme, kot je na primer trobentač James Morisson. Kakor koli že, igram kromatično in klavirsko harmoniko, orgle in klavir. Razlogov za harmoniko, orgle ali klavir je veliko; na prvem mestu je verjetno dostopnost do teh inštrumentov: harmoniko smo že imeli od prej, orgle so dobesedno moje sosede - živim zraven cerkve, za klavir sem se pa določil, ker sem hotel vzporedno z orglarsko še klavirsko tehniko peljal, konec koncev lahko po končanem študiju orgel učim tudi klavir - začetne razrede seveda.

Katero zvrst najraje in najpogosteje izvajaš?

Glede samostojnega izvajanja nisem preveč izbirčen, a če imam izbiro najraje izberem Bachovo glasbo. Občasno se zgodi, da med mašo za intermezzo odigram odsek kakšne filmske glasbe, ki je primerna za tak prostor. Lahko bi odigral izsek iz Piratov iz Karibov med obhajanjem; bilo bi zanimivo spremljat odziv vernikov - to sem povedal bolj za šalo kot zares. Kot organist v večini primerov uporabljam orgle kot spremljevalni inštrument, kot študent orgel pa študiram klasično glasbo, od stare glasbe do moderne - kot sem že izpostavil, najraje izvajam Bachovo glasbo.

Solistični recitali AG 2014 / 1 2 

Teodor Žalik od 9:38 minute naprej.

Kaj pa tvoj najljubši izvajalec in pesem?

Moj najljubši izvajalec in pesem se menjujeta kot sezonske gume. Spomnim se obdobja, ko sem poslušal Beatlese, do Queensov, tudi big band glasba, od Michael Buble do Sinatre,  trenutno pa najpogosteje prisluhnem filmski glasbi (Hans Zimmer).

Kdaj in kje si prvič nastopil javno? Kakšni so bili občutki?

Moj prvi nastop sem, tako kot je omenil Nejc Tratnjek v enem izmed prejšnjih intervjujev, imel s harmoniko v osnovni šoli Turnišče. Ne spomnim se kako je bilo s harmoniko, ostal mi je le občutek - adrenalin. Bolj natančno pa se spomnim prvega javnega nastopa z orglami v cerkvi v Turnišču v spremljavi otroškemu zboru. Koncentracija in pozornost sta bila v začetku popolnoma razdrobljena.

Tvoj najboljši nastop do sedaj in zakaj?

Kot organist imam veliko nastopov, s katerimi sem zadovoljen. Nekako najbolj nagrajenega se počutim ob letnih srečanjih pevskih cerkvenih nastopov na dekanijski ravni, do zdaj. Izpostavil pa bi nastope na letnih koncertih študentov orgel Akademije za glasbo v Cankarjevem domu. Ob teh dogodkih res začutim, da sem nekaj dosegel, saj je igranje na orgle v Cankarjevem domu za mene velika čast.

Se udeležuješ tudi kakšnih tekmovanj? Kako potekajo priprave?

V zadnjih letih sem imel zdravstvene razloge, da se nisem udeležil tekmovanj. Naslednje leto bom prvič tekmoval z inštrumentom, tudi s harmoniko sem se izogibal tovrstnim aktivnostim. Pripravljanje na tekmovanje bo tako kot vsaka priprava na izpit ali letni koncert. Med vadenjem občasno tudi eksperimentiram, iščem nove načine kako utrditi glasbeni spomin, kako najbolj učinkovito vadit, da v čim krajšem času osvojim notno gradivo. V glavnem pa si skušam narediti vadenje čim bolj raznoliko, zanimivo in kar je v sodobnem času najtežje, izklopim zunanje dejavnike, ki motijo vadenje, predvsem Facebook.

S čim se poleg glasbe v življenju še ukvarjaš?

Od majhnega mi del pozornosti krade računalniška tehnologija, ne toliko, da bi menjal kariero, a dovolj za hobi. Zelo rad berem kako knjigo med vožnjo po mestnem prometu, moja e-knjižnica je polna zanimivih vsebin (kakor za koga seveda) kakega področja psihologije ali stare znanosti o spominu (Method of loci ali Memory palace), do domišljijskih knjig. Kakega življenjepisa o Nikoli Tesli se tudi ne branim.

Kakšni so tvoji načrti glede glasbene kariere?

Do zdaj še nisem čisto začrtal poti kariere, to samo pomeni da še ne vidim konca študija. Po zaključku študija orgel bom verjetno vzporedno ob delu, če se bo dalo, doštudiral še nekaj glasbenih področij, predvsem kompozicija in glasbena teorija ter študij harmonike. Povezal sem se tudi z nižjo glasbeno šolo v Lendavi, da bi tudi v Prekmurju odprli oddelek za orgle na javni glasbeni šoli. Kolikor mi je znano, se v Prekmurju orgle poučuje samo na privatni glasbeni šoli v Beltincih. Čas pa bo pokazal, koliko lahko dosežem v tej smeri.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.