https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti se je začel osmi Festival računalništva in sodobnih komunikacij

Murska Sobota, 05.12.2014 ob 12:00  

Ta konec tedna poteka v Murski Soboti letos že osmi Festival računalništva in sodobnih komunikacij. Letošnja tema festivala je množično financiranje. Pripravili so pester in zanimiv program, obiskale pa so jih tudi številne osnovne in srednje šole. Poleg predavanj in delavnivc si lahko ogledate v soboškem gradu še muzej računalništva.


Letošnja tema je množičo financiranje

Festival računalništva in sodobnih komunikacij - FRISK letos poteka že osmo leto zapored in ostaja največji nekomercialni informacijsko-komunikacijski dogodek pri nas. Na njem so vsako leto s številnimi predavanji predstavljeni globalne trende in ideje, ki so podkrepljeni s konkretnimi lokalnimi in slovenskimi uspešnimi primeri. Pri tem sodelujejo z lokalnimi, slovenskimi in tudi svetovno znanimi podjetji, mediji, organizacijami in izobraževalnimi institucijami. Letošnja tema je množično financiranje, pa tudi o tem kako uspeti pri razvoju in financiranju IT-ideje.

Za mlade predavanje o pasteh interneta

Festival se je začel s predavanji dr. Renata Lukača o pasteh in stranpoteh interneta, ki so ga pripravili za mlade, ki so za te pasti še posebej dovzetni. Lukač je govoril o prevarah z elektronsko pošto in zlonamerno kodo, pasteh pri rabi interneta in varnostnih ukrepih, kako se izogniti tveganjem in stranpotem, o spletni etiki in nasilju, o objavah v družabnih omrežjih, o virtualnih svetovih, o osebnih podatkih. Mlade je opozoril, da naj ne objavljajo na internetu ničesar, za kar bi jim bilo pozneje žal. Nekateri so si na ta račun zapravili mladost in si ne upajo iz hiše.

Letošnja novost borza kadrov

Sledila je uradna otvoritev festivala. Tadej Kirinčič, organizator festivala je povedal, da se trudijo izpostavljati pozitivne in dobre ideje ter informacije. Na kratko je predstavil množično financiranje, ki je letošnja tema festivala. Opozoril je tudi na letošnjo ponovno uvedno muzeja računalništva. V prostorih soboškega gradu si lahko ogledamo računalnike in računalniško oprema iz časa fičkov in stoenk. Opozoril je na številne delavnice, ki jih bodo izvedli, učinkovito komuniciranje s facebookom, pa fotografsko in pripravo videa.  Vsa predavanja in delavnice so tudi letos brezplačne. Letošnja novost festivala je borza kadrov. Na eni strani imamo izkušene posameznike, strokovnjake s področja računalništva in informatike, po drugi strani pa podjetja pogosto ne njdejo pravega kadra, zato jih želijo povezati.

Predstavili so še uspešen pomurski projekt Kefirko. Roman Wolf iz RRA Mura pa je predstavil projekt Podjetno v svet podjetništva. Gre za podjetniško usposabljanje mladih visoko izobraženih brezposelnih oseb v 12 regijah v Sloveniji, med drugim tudi v Murski Soboti. Mladi s strokovno pomočjo razvijajo podjetniške ideje in se usposabljajo za njihovo realizacijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.