https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Imenovanje upniškega odbora Aha Mure razburilo sindikate; oškodoval naj bi delavce

07.01.2015 ob 9:20  

Stečajna družba Aha Mura bo šla drugič na javno dražbo, v februarju naj bi jo prodajali po izklicni ceni dobre tri milijone evrov. Sindikaliste pa je v minulih dneh razburila odločitev murskosoboškega okrožnega sodišča o oblikovanju petčlanskega upniškega odbora.

 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije za Pomurje je okrožnemu sodišču v Murski Soboti konec lanskega decembra na podlagi pritožbe sindikata Aha Mure podala pritožbo zoper sklep o imenjovanju upniškega odbora z 18. decembra.

Sindikati: upniški odbor ni smiseln

Sodišče je namreč v upniški odbor imenovalo predstavnike upnikov, katerim Aha Mura v stačaju dolguje največ (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gorenjska banka, Banka Koper, SID – Slovenska izvozna in razvojna banka, ter Metka Obal kot predstavnica delavcev). Sindikat se je na sklep sodišča pritožil, saj meni, da odbor sploh ni potreben in smislen, saj je razpoložljiva stečajna masa relativno nizka in zadostuje le za poplačilo prednostnih terjatev. Moti jih pa tudi to, da so v upniškem odboru kar trije predstavniki bank, s čimer so banke favorizirane. Kot je za Večer pojasnil sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Pomurje Jože Turkl, se jim zdi nesprejemljivo, da bi bile banke v prednostnem položaju in najbolj poplačane, delavci pa bi bili prikrajšani oziroma bodo njihove terjatve šele v drugi vrsti.

Sindikat, ki je prepričan v uspešnost svoje pritožbe, se ne strinja z imenovanjem predstavnikov vseh treh bank, saj imajo vse tri banke svoje terjatve že zavarovane z ločitveno pravico, zaradi česar naj ne bi bilo potrebe po njihovi vključitvi v upniški odbor.

Sprememba zakonodaje bi lahko omogočila predhodno poplačilo delavcev

Anton Rozman, generalni sekretar sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije, je za Večer pokomentiral, da si v sindikatu prizadevajo tudi za spremembo zakonodaje, tako da bi se delavci poplačali iz razpoložljive stečajne mase pred poplačilom terjatev ločitvenih upnikov. To se jim zdi pošteno tudi zaradi tega, saj smo davkoplačevalci z milijonskimi zneski sanirali banke, zaradi česar bi bilo pošteno, da se vsaj delno poplačajo delavci.

Upniški odbor ustanovljen na zahtevo bank

Upniški odbor je bil v decembru oblikovan na zahtevo upnika banke SID, drugi dve banki pa sta z zahtevo soglašali. Stečajni upravitelj Stevo Radovanović je banki SID priznal terjatev v višini 1,3 milijona evrov, prerekal pa je ločitveno pravico, s katero je bila ta terjatev zavarovana. Podobna situacija je pri drugih dveh upnikih, pri čemer sta Banki Koper in Gorenjski banki priznani navadni terjatvi v višini po okrog dva milijona evrov.

Terjatve je sicer prijavilo 76 upnikov in so skupno znašale 116,5 milijona evrov. Nekdanji zaposleni so jih prijavili 6,2 milijona evrov. Stečajni upravitelj Radovanović je priznal 32 milijonov evrov terjatev, dobrih 20 milijonov evrov je prerekal, ostalih 65 milijonov evrov je priznal pogojno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2015 ob 14:42 RDEČI KRIŽ gost

      Mislim da bi morala država zaradi gospodarske krize oz zelo,zelo...slabega socialnega položaja delavcev ki so izgubili službe,najprej izplačat njih saj so že nekateri tako ali drugače že zelo zadolženi tako z neplačevanjem položnic,krediti,nepremičninskih davkov...itd...že na robu proprda,oz obupa če se lahko tako izrazim.Kje je še pa potem hrana in drugih življenjsko pomembnih stvari...

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2015 ob 16:28 Strelec gost

      Banke bi morale zaplenit nepremičnine,avte,ladje in druge luksuzne predmete totim ničvrednim direktorjem,ne pa se spravit na tovarne kjer imajo ubogi delavci kruh,tovarne bi morale bit kot javne ustanove kjer se zaščiti delavce ki niso nič krivi za nesposobnost direktorjev,in drugih anđalerov ki gledajo samo na denar ne pa na delo.Če so to nesposobno državo ogoljufal bi jih morala država tako kaznovat da bi jim uzela use imetje inpravice,ter zaprla, s tem bi se saj malo oddolžila za svojo nespametnost...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2015 ob 17:46 tat gost

      to bando je treba pred zid postaviti ! nič nadaljevati pa se meniti ker bo vse slabše !

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2015 ob 18:34 gost

      TAT, to je že davno prepozno. Glavnina je ukradenega, zdaj so na vrsti tisti ki so ostali.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2015 ob 19:39 Iz Mure z ljubeznijo gost

      Ge nega rednoga verta pa reda ide vse v božjo mater! Vsi so kradli kak srake, že od nekdaj.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2015 ob 9:51 gost

        Vrejd z delavcami! Zmislite si kelko delavcov je negda v Muri delalo. Pa zmislite si kak so negda vsi domov nosili kunce, fršluse, resline, gumbe... puno prekmurje je bilou teh stvari. Pa ka so si za sejbe v fabriki šivali srakice pa ancuge. Tak ka maš prav, vsi so kradnoli kak srake. Moja mati je negda delala v Muri pa znan ka je tou. Tudi ona je kradnola. Fse ka smo rabili za šivanje pri kuči je iz Mure prinesla, zašenki.... fkradnila je. In vsi ostali so delali enako. Si zamislite kakšne količine toga materijala je šlo iz Mure? In tou je nešče mogo plačati dobavitelon. Se spoumnin ka je prišlo že tak daleč ka so mogli pri vratarnicaj varnostniki pregledavati taške, pa včasik tudi redne pretres delavcov, tak na velko se je kradnolo. Tak ka ste delavci med večjimi krivcami za to ka je vse šlo vkurac. Znan ka ste si vsi mislili, vej zaradi enih kuncov pa enoga fršlusa nede nišče propadno, vej pa tou niti opazili nedo. Ali gda tou napravi 6000 delavcov te je pa že tou mali načik.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.01.2015 ob 19:52 pero gost

      Tou je pa kriv Janša pa tej kumonisti stari keri še vodijo vse to lopovčino.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.01.2015 ob 23:09 SAJ NI RES, PA JE gost

      Nemorem verjet kako mala je Slovenija,predstavljajte si če bi vsa ta Slovenska vlada sedla v recimo Nemški parlament bi Nemčija tako začela propadat kot zdaj Grčija,sedaj si pa zamislite da za to Slovensko vlado je samo Slovenija Ljubljana in še mogoče dve mesti zraven za vse ostala mesta so Nesposobni vladat oz njim je malo mar kar se dogaja v pomurju...Samo vedno in povsod se samo hvalijo z Ljubljano.Nemorem verjeti kako so lahko tako Glupi da nemorejo tej celi Sloveniji tako vladat kot Ljubljani pa samo dva milijona nas je...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.01.2015 ob 10:48 gost

      Nekako te razumem kaj si hitel povedat,ampak te moram popravit da oni nikoli niso vladal ali delal za gospodarstvo saj sami niso nikoli delal in tega ne bodo nikoli razumeli,saj niso v štali gor rasli.Delajo samo za lopove taki ki so njim podobni...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.01.2015 ob 11:21 MURA gost

      Toti gost malo višje,če nisi nikoli delal v Muri bodi rajši TIHO,ne pa da govoriš same neumnosti. Kako te ni sram da tako obtožiš svojo mater kaj je ona počela v Muri,če je ona vzela kake konce ali zadrgo to še ne pomeni da so vsi povprek jemali saj so imeli druge delavne operacije ki niso nikoli bili v stiku z gumbi,zadrgami,kaj šele konci,Mura ni in nikoli ni imela probleme s pomanjkanjem koncev gumbov zadrg in drugih takih materialov saj so v času Kuharičove vlade in recimo Moreca posloval z dobički,in od tega je imela tudi tvoja uboga mati korist plačo,regres,božičnico...Zataknilo se je ko so toti dobri voditelji odšli in prišli sami LOPOVI ki jim ni bil cilj delo ampak denar...Takšen je zdaj ta cilj te NESPOSOBNE vlade...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.01.2015 ob 12:29 gost

      Ajde Mura ne seri, ka vsi dobro znamo kak se je v Muri kradnolo. Zakoj bi me naj bilo sran ka san napiso o moji materi tou ka san? Domouv je znosila vse ka se je dalo, glih tak kak njene sodelavke. Ti poven kak so tou delali? Moja mati je mela dostop do gumbov, njena kolegica do fršlusov, druga do kuncov, tretja pa do reslinov.... in godila se je blagovna menjava. Biu san enkrat celo na praksi v Muri v mehanični delavnici, pa san na lastne oči vido kak so šlosari odli po obrataj pa so jin po meri srakice šivali. misliš ka je keri tou uradno kupil? To vse se je dogajalo glih te gda je Kuharič biu direktor, konec 80¨pa v začetki 90¨. Seveda ka znan kelko je bilou teh drobnarij na zalogi v Muri, zato so pa vsi mislili ka nede nihče opazo. Pa ne boudi ka so nej vsi tou delali. Ges poznan ogromno lidij ka so včasik v Muri delali in vsi do zadnjoga so tou delali. Meni so še cilou poročni ancug v Muri materine pajdašice zašenki zašile, pa srakice še na rezervo. Što je tej materijal plačo? Dokeč je bila Jugoslavija ka se je odavalo na jug ge se je Murina roba v trgovinaj odavala za pou cenej kak v Sloveniji in še cenej od proizvodnih stroškov (razlika se je krila iz proračuna samo ka se je prikazovala uspešnost podjetja pa so se talali dobički in delale tri smene), dotečas je Mura dobro delala in se je nišče nej sekejro ka delavci kradnejo. Po osamosvojitvi pa se jestvar spremenila in na izhodaj so se pojavili varnostniki. Čuo san cilou ka so ponoči na zunanji strani ograje v civili varnostniki ponoči v avtojaj sideli pa pazili in lovili tiste ka so v kmici prek ograje pajdašon metali Murino robo. In keri pravi ka je tou nej istina laže kak pes.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.01.2015 ob 15:43 Bivši delavec gost

      Pa kaj bluziš s temi krajami tvoje mame in njenih kolegic,saj tovarna ni propadla zaradi vaših malih rib kot je to Mura napisal,saj večina ni hodila tja delat samo z namenom da bi si kaj odnesla oz kot ti veliš ukradla,delali so vestno in pošteno za kruh.Zdaj če so vaši kradli to še ne pomeni da so tudi usi kradli saj nekateri sploh niso imeli interes do teh oblek kaj šele da bi kaj uzeli.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.01.2015 ob 16:44 Za pravice Delavca gost

      S takim čudakom ki bi še lastno mater v žlici vode utopil ne boste prišli do konca,seveda kot pravi Mura res niso vsi kradli ,tudi sam z ženo sva delala v muri pa nisva nikoli imela interesa kaj uzet. ker naju niso nikoli zanimale tote obleke ampak delo in pošteno plačilo. n pošteno plačilo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.01.2015 ob 12:28 lepa breba gost

      delal sam v muri in vido kak kradnejo,sem kaj tu ges zel kaksen reslin ali si dal zasiti,ampak to je bil reslin keri je osto,to je kaplja v morje ,problem je to ka je država to ščela ka muro zaprejo,in kmeti ostanejo doma na njivah,ker v ljubljani nega njiv,pa dobrega mesa pa pogač,oni so sceli ka bi prekmurje bilo suženstvo za ljubljano ,ampak kmet se se iz dreka iskopo pa zdaj je gospod namesto ka bi pridno doma delal,pa pridelaval svojo zemljo, dobro je tak sami si drek kopljemo,tak je z občinami, ja samo občine ,berlin ma 3,5 miljon ludi pama enega zupana, drekasta vlada,slovenska pa uničuje drzavljane ker se politiki idejo vojne što de prlej spadno,kmeti ka ste slepi. meni je dobro za vas pa me baš briga džubre

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      24.01.2015 ob 19:55 gost

      Ta isti sindikat je dal Mojci Lukančič priznanje "roža mogota" ... http://www.pomurec.com/vsebina/8527/Prva_dama_Mure_s_strani_sindikatov_prejela_posebno_%C2%BBrozo%C2%AB

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.03.2015 ob 19:26 gost

      Pero jebo ti JANŠA onu najmiliju tebe pa v tvojo prazno tintaru

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.03.2015 ob 19:57 pero gost

      pero jebo sam sebe, ker je glup..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.