https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Obnova judovskega spomenika v Murski Soboti je poklon prekmurskim žrtvam holokavsta

Murska Sobota, 28.01.2015 ob 7:05  

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 70. obletnici osvoboditve zloglasnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau se je temu spominu preteklosti počastila tudi MO Murska Sobota s krajšo slovesnostjo ob judovskem pokopališču v Panonski ulici in blagoslovom obnovljene spominske plošče. Spominska plošča ni le poklon tistim, ki so tukaj pokopani, ampak tudi tistim, ki bi tukaj morali biti, a so žal ostali drugje. V spomin in opomin, da se kaj takega nikoli več ne ponovi.


 »To je najmanj, kar smo lahko storili v spomin na nekdanje someščane«

Župan MO Murska Sobota Aleksander Jevšek je povedal, da ga je pred kratkim obiskala na dnevu odprtih vrat Erika Fürst iz Murske Sobote, edina še živeča priča grozot Auschwitza. Želela je, da bi preimenovali Park spominov v Židovsko pokopališče. »To je najmanj, kar smo lahko storili v spomin na nekdanje someščane, ki so veliko prispevali h kulturnemu in gospodarskemu razvoju mesta«, je dodal Jevšek. MO Murska Sobota je obnovila spominsko ploščo in spremenila napis, ki sedaj ustreza zgodovinskim dejstvom. Posvečena je vsem someščanom, ki so pokopani na židovskem pokopališču kot tudi tistim, ki bi morali biti in so bili žrtve holokavsta.

 

Simbolično prizadevanje za spomin na prekmurske Jude

Slavnostni govornik je bil eden največjih poznavalcev zgodovine Judov pri nas, dr. Marjan Toš, med drugim tudi član akademske skupine v nacionalni delegaciji v Mednarodni zvezi za spomin na holokavst-IHRA. Po njegovih besedah je ob koncu 19. stoletja v Prekmurju živelo okrog 1.100 Judov, kar tretjina v Murski Soboti. Bili so uspešni trgovci in industrialci ter veliko pripomogli k napredku naših krajev. Med drugo svetovno vojno so v holokavstu prekmurski Judje doživeli skoraj popolno uničenje.  Povedal je tudi, da je prav, da kraj spomina na Jude ob spominskem parku in nagrobnikih dobi svoje pravo ime, saj spominski park ni izražal njegove zgodovinske namembnosti. Poleg postavitve spominske plošče v Lendavski ulici, kjer je nekoč stala sinagoga in pozabljenega kovčka na železniški postaji, obnovljena spominska plošča zaokruža simbolno prizadevanje za to, da se prekmurske Jude ne pozabi.  

 

Spomenik je blagoslovil rabin iz Trsta

Obnovljeni spomenik je blagoslovil rabin Ariel Haddad iz Trsta. Z judovskimi pesmimi sta nastopila Tjaša Šimonka in Miha Kavaš.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2015 ob 14:45 istvan gost

      Ka se debeli že pa odi ta kejpat.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2015 ob 14:47 Šari gost

      Najprej holokauvst, po vojni pa komunisti in od Judiv ni ostalo nič.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.01.2015 ob 22:37 gost gost

      he, he nepozabno gda levi odpirajo spomenike judom :) Kak je pa bilo po vojni?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.