https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Murskosoboški svetniki o predlogu proračuna, preoblikovanju Komunale in reorganizaciji mestne uprave

06.02.2015 ob 10:30  

Včeraj je potekala tretja seja mestnega sveta MO Murska Sobota. Svetniki so med drugim razpravljali o predlogu proračuna za leto 2015, preoblikovanju javnega podjetja Komunala d.o.o, reorganizaciji mestne uprave, dvigu cen odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode ter oskrbe s pitno vodo. Podana so bila številna mnenja in predlogi.


Svetniki sprejeli predlog proračuna za leto 2015

Svetniki murskosoboškega mestnega sveta so se precej časa zadržali pri predlogu proračuna za leto 2015 v prvi obravnavi. Župan Jevšek je podal okoliščine v katerih je predlog letošnjega proračuna nastajal. Občina letos nosi čez 900.000 tisoč evrov visoko finančno breme iz preteklosti, večji del gre za obveznosti po izgubljeni tožbi s firmo Petrol v zvezi z čistilno napravo, na letošnji proračun na vpliva tudi znižana povprečnina. Proračun so prilagodili z zmanjšanjem sredstev tam, kjer je to mogoče. Proračun je po besedah Jevška usmerjen socialno, saj socialnih tranferjev niso zmanjševali. Zaradi bremenitev in ker ni sredstev za zaključek vitalnih projektov je nujna dolgoročna zadolžitev. MO Murska Sobota se za proračun leta 2015 lahko dolgoročno zadolži do višine 1.000.000,00 evrov. Po številnih razpravah so predlog proračuna za leto 2015 v prvi obravnavi sprejeli.

Veliko pozornosti so namenili tudi preoblikovanju javnega podjetja Komunala

Srečko Đurov, v.d. direktorja mestne uprave MO Murska Sobota in prof. dr. Boštjan Brezovnik iz Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor sta svetnikom in svetnicam predstavila nov predlog Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Komunala, javno podjetje d.o.o. Đurov je poudaril, da želijo, da se omeji vpiv politike in jasno omejijo pristojnosti, da javno podjetje posluje pozitivno ter občanom zagotavlja najnižje možne cene. Brezovnik pa je predstavil pojasnila k vsebini odloka.  Predlog odloka je bil v združeni prvi in drugi obrtavnavi na koncu sprejet. Predlagan odlok med drugim znižuje število članov nadzornega sveta na tri in daje pomembna pooblastila pri upravljanju podjetja organu mestne uprave zadolženemu za finance.

Tudi o preoblikovanju in reorganizaciji mestne uprave

Srečko Đurov je povedal, da postavljajo dvig učinkovitosti občinske uprave na prvo mesto. Obrazložitev je dopolnil prof. dr. Boštjan Brezovnik iz Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor. Med drugim je povedal, da bodo z večjo učinkovitostjo lažje pripravljali projekte in črpali nepovratna sredstva. Do sedaj je bilo pet oddelkov, po novem pa jih bo sedem. Jevšek je ob tem izpostavil, da delovanje mestne uprave po reorganizaciji ne bo stalo niti centa več.

Dražje odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode ter oskrba s pitno vodo

Sprejete so bile tudi nove cene storitev javne službe odvajanja komunalne odpadne vode in cen storitev oskrbe s pitno vodo v MO MS. Za deset kubikov komunalne vode bo po novem potrebno odšteti namesto 3,5 evra sedaj 4,3 evra. Cena za omrežnino se bo zvišala iz 4,64 na 5,77 evra na priključek. Kljub številnim razpravam je bil sklep sprejet.

O socialnem varstvu in neodvisnem živjenju invalidov

Svetniki so se na tretji seji seznanili še s povzetkom načrta na področju socialnega varstva za obdobje 2014-2016 in poročilom o izvajanju Akcijskega načrta za neodvisno življenje invalidov v MO MS za obdobje 2011-2015 in za leto 2014.

O širitvi sistema daljinskega ogrevanja na območju MO Murska Sobota in imenovanju nadomestnega člana nadzornega sveta Javnega stanovanjskega sklada MO MS pa tokrat svetniki niso razpravljali. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2015 ob 11:12 tttt gost

      komaj je župan prevzel vajeti,že zvišuje stroške življenja v mestu...........

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2015 ob 11:21 sobocanec gost

      Ljudje komaj zivijo iz meseca v mesec svetniki pa sprejmejo sklep o podrazitvi komunalnih storitev...narobe svet

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2015 ob 12:32 gost

      Napijšite šteri svetniki so sprejeli povišanje.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2015 ob 13:14 Robin Hood gost

      Na kratko. V ceni vode je 9 različnih postavk. Podražile sta se samo dve. In še to za tako minimalno, da skoraj ni vredno razpravljati. V marsikateri drugi občini sta ti dve postavki že do sedaj bili višji, kot v MOMS. Veliko občin je raje iz proračuna pokrivalo razliko, ker se pred volitvami ne bi radi zamerili ljudem. Dejstvo pa je, da s tem drobižem ne bo nihče večji siromak in ne bogataš. Lahko pa občina na letni ravni s tem, da ne pokriva razlike privarčuje za en konkreten projekt v dobro vseh ljudi. Za 10 kubikov odpadne vode bo treba odšteti 80 centov. Za omrežnino pa 1.17 centa. Povprečno porabi 4 članska družina okrog 20 kubikov. To bi pomenilo za cca 2,8EUR večji račun. To je manj, kot stane škatlica cigaret. Na osebo cca 70 centov. Tisti, ki bo propadel za teh 70 centov mu plačam celoletno porabo vode.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2015 ob 17:12 gost

        Postavk je 6, podrakšale so se tri. Ges san zračuno podrakšanje za 3,20 € pri 20 kubikaj. Si pozabo napijsati ka sta lejko pri 4 članski družini 2 otroka in še en brezposelni. Ka pa zdaj praviš za podražitev na eno plačo. Pa se si skup zamejšo; odpadno vodou, omrežnino, čijsto vodou. Tij nebi plačo celoletno podražitev, nej pa porabo vode. Nakladač San sebe si z lokom v koleno strejlo.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2015 ob 13:28 EMU gost

      Pri elektriki je isto. Maš ceno elektrike pa omrežnino. In še dodatke (prispevke OVE......) Sama cena elektrike je najmenši strošek. Največ me pride omrežnina.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.02.2015 ob 13:50 istina gost

      To so predvolilne obljube Jevška ka trbej se zdignode od stavbnoga zemljišča do vode do sega kak se njemi k... zdigne, tak de zdigavo cejne? Naš samo poven lejko sobočanci to je vaš policaj ka ste ga zvolili tu ga mate!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2015 ob 13:56 gost

      Svetniki imajo največje sejnine v Pomurju,naj si zmanjšajo sejnine nej pa ka dvigujejo komunalne stroške.Ljudje komaj shajajo čez mesec,vsak evro se pozna. 2,8 evra na mesec znese 30 evrov na leto.polek vseh podražitev s strani države in gospodarstva se bo teh 30 evrov letno zelo poznalo. Cecanje navadnega delavca se nadaljuje.......

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.02.2015 ob 14:38 milan gost

      Tau s komunalo je verjetno zatau ka se šiftara spakira pa ke de novi direktor bencik. naj živi SD.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.02.2015 ob 15:22 lizač gost

      Niveski bi trbelo lizati muco!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.02.2015 ob 15:42 mačo gost

      tou pajdo , tou ji delaj pa nej samo niveski , celotni boljši populaciji !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.02.2015 ob 15:50 lizač gost

      No pozabo sam se povedat da mene pes lijže kdaj sem zalokani in to sem vsaki dan več krat no ker nevem sem pijani bumbar.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.02.2015 ob 17:17 ms gost

      Dugo pre dugo ma v rokaj vajati te čüden Šiftar .Tü ge je sploh nikoli ne bi smel biti .Ka pa ŠOŠ de še dale drek groužal ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2015 ob 17:26 gost

        Fajn, ka si pa Šoš-a notri vpleu. Zdaj več nemo debatejrali o podrakšanji vode ampak o SDS in Šouše. Vütro da mo debatejrale o zaposlitvi Opecove na občini, te pa pa lejko Janšo vpleteš.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.02.2015 ob 17:47 gost

      Ka pa celec pa mičo pa gujt pa takši si podobni koristoljubneži uni do tu drek grožali?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.02.2015 ob 19:44 kilo gost

      -) 17.26 ))) Saki pijše ka njemi paše in nišče te ne sijli čitati še menje odgovarjati

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.02.2015 ob 10:20 Sobočanec gost

      Ta komunala in Vodovod se obnašata kak v času socializma. Će je zguba zaradi nesposobnega vodenja, pa dvignemo cene. Ja kaj pa običajnemu potrošniku sploh preostane? Ima možnost it drugam? NIMA , torej čist monopolističen položaj in cene lahko dvigajo kot se njim zazdi. PA potem rečejo pa ja je to majhen dvig samo za 1,2 EUR na 10 m3 vode. Na letni ravni je to znesek okrog 30 EUR, saj povprečna družina porabi več kot 10 m3 vode. In to dvigujejo taki ljudje, ki nikol niso delali v gospodarstvu. Ali je kdo izračunal koliko EUR to pomeni za tovarno Mlečnega prahu?? 24% na njeno porabo, ni več tako nedolžno malo. Saj to je tako, ko si se vsa leta napajal z proračunskega denarja (policija in vse te organizacije) in so zgubili stik z realnostjo. Za industrijo je vsako povišanje, ob vseh teh nenormalnih obremenitvah plač, in davgih odločilnega pomena. Spomnimo se v kaki situaciji je tovarna Pomurske mlekarne, pa MURA pa , Agromerkur, vse to so velke porabnice vode in vsi tako lažerno dvignejo oz. pritisnejo gumb za povišanje vodnarine in omrežnine za 24%. Kot ovce, kaj župan-pastir predlaga to sprejmejo, Narobe svet.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.