https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Ljudski pevci in godci so zapeli in zaigrali po domače v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 21.02.2015 ob 9:30  

Pričela so letošnja Območna srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki bodo trajale po vseh regijah oz. Območnih izpostav  Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vse do meseca septembra.


Eno izmed takšnih srečanj se je odvijalo v petek 20. februarja v prostoru Doma starejših občanov Gornja Radgona, kjer so se zbrali ljudski pevci in godci ljudskih viž Območne izpostave Gornja Radgona, katera zajema občine Apače, Gornjo Radgono, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Kulturni dogodek so s svojo  navzočnostjo spremljali župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, podžupan občine Gornja Radgona Robert Žinkovič, ter predsednik sveta OI JSKD Gornja Radgona Milan Nekrep.

Na srečanju se je predstavilo sedem skupin, ki so prepevale in godle pesmi ali napeve, ki se prenašajo iz roda v rod po ustnem izročilu ter jih je težko najti zabeležene na notnem črtovju. Tako so pod mentorskim vodstvom Vlada Maguša nastopile Ljudske pevke DU Negova – Spodnji Ivanjci, pod mentorskim vodstvom Marije Simonič so ubrano zapele pevke KUD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, Tamburaško društvo Apače se je predstavilo s ljudskimi tamburaškimi melodijami pod vodstvom Jana Juršnika, KUD BUBLA Radenci se je predstavilo s Ljudskimi pevci Večnica, pod vodstvom Vilija Jaušovca so nastopile pevke  Društva ljudskih pevk Apače, pod vodstvom Ivice Stolnik KD Pevska skupina Vrelec iz Radencev je prepeval mešani pevski zbor, ter kot zadnji nastopajoči sosrečanje s svojim nastopom zaključili tamburaši Tamburaške skupine KD » Peter Dajnko« Črešnjevci, ki jo vodi Danilo Banfi.

Dogodek je spremljal strokovni spremljevalec Franc Kene, ki je po končani prireditvi z razgovoru z vodji skupin ocenil, svetoval in podal smernice za kakovostnejšo izvajanje tega ljudskega petja in muziciranja.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2015 ob 12:38 gost

      Kaj pa potem , vaši kraji , ne premorejo same moške skupine ? Moški so bili prvi ljudski pevci, saj so imeli veliko več časa od žensek , ki so morale doma paziti na otroke ! Lepo , da ohranjate to zvrst kulture. Kdo pa vas je ocenjeval ? Bojda ne gos. Jasna Vidakovič ? Ona namreč ODVRAČA s svojim pristopom od ohranitve ljud. petja !!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2015 ob 18:18 gost

      Če je to tisti g.Kene, ki je vodil revije lovskih pevskih zborov in rogistov potem sem zadovoljen oz. ne dvomim v strokovnost.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.