https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladi s projektom do premagovanja stereotipov in združevanje le-teh v različnosti

Lendava, 4.3.2015  

Včeraj je v MKI mansardi v Lendavi potekala zaključna slovesnost projekta Prečkajmo meje – združimo svet, na kateri so razglasili rezultate projekta, predstavili izdelke, podelili certifikate mladim in odprli cyber-kotiček.

Vodja projekta Filip Pongrac na kratko podal aktivnosti in zaključke projekta: »Projekt je trajal tri mesece, od 15. oktobra do 31. januarja. V tem času smo izvedli dvainpetdeset aktivnosti, na katerih je sodelovalo 579 mladih. V teh stodesetih dneh  smo  brezplačno razdelili 330 zvezkov, 330 map in 460 svinčnikov z namenom, da so mladi tisti, ki lahko spremenijo svet.« To je bil njihov moto in pri samem projektu so mladi spoznali, da so oni tisti, na katerih stoji prihodnost in svet.

Pri projektu so  najbolj bila obiskana predavanja in delavnice, udeleženci pa so se lahko udeležili tudi ekskurzij, obeležij, razstav in naredili selfije. »Naš projekt je imel namen, da bi z mladimi prečkali meje, ki nam jih predstavljajo predsodki in stereotipi, in jih združevali v razumevanju do različnosti, ki nas obdajajo, bodisi na narodno madžarsko manjšino, Rome in žensko ali zvrst glasbe, obleko,  katerakoli okoliščino.« Mladi so se na teh aktivnosti naučili, kaj so to človekove pravice, kdaj so nastale in katere so človekove pravice. Spoznali so, kaj je to diskriminacija in enakopravnost. Svoja znanja so pridobili preko primerov, dogodkov in socialnih iger, kjer so se vživeli v vloge Romov, priseljencev, ki ne govorijo naš jezik.

Slovesnost so s svojim obiskom počastili tudi predstavniki Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji, Dr. Daniel S. Mattern in Tina Šušteršič, župan Občine Lendava mag. Anton Balažek in predstavnik dijakov Grega Ferenc ter učiteljica-mentorica Nataša Prendl iz Dvojezične srednje šole v Lendavi. Mag. Anton Balažek, ki je pripomogel k izvedbi projekta, je pohvalil vse oblikovalce in sodelujoče v projektu in povedal, da bi rezultate tega projekta morali začutiti v vsakodnevni komunikaciji in aktivnostih ter vsem udeležencem zaželel še veliko uspehov. Dr. Daniel S. Mattern je čestital in pohvalil vse udeležence projekta in obenem dejal, da je zelo ponosen, da je sodeloval pri projektu in je zelo navdušen, saj je projekt zelo zanimiv in poučen. Predstavnika iz Dvojezične srednje šole v Lendavi Grega Ferenc in Nataša Prendl pa sta s svoje perspektive povedala, kako so mladi doživljali ta projekt.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.