https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prvo srečanje Gibanja za dostojno delo in socialno družbo v Murski Soboti

Murska Sobota, 05.03.2015 ob 7:05  

Minulo soboto so se v MIKKu v Murski Soboti zbrali tisti, ki jim ni mar za današnje oblike dela ter si želijo dostojno delo in socialno družbo. Redna oblika zaposlitve postaja vse bolj utopija predvsem za mlade, ki se pogosto znajdejo v prekarnem delu. Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo so na prvem srečanju v Prekmurju predstavili problematiko in skupaj z udeleženci skušali izluščiti poglavitne probleme regije in predloge za njihovo rešitev.

S svojim znanjem in izkušnjami želijo pomagati tudi drugim po Sloveniji, vendar pa mora biti iniciativa iz lokalnega okolja

Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo je najprej predstavil gibanje, nato pa udeležence pozval k razmisleku, s katerimi problemi se soočajo v regiji in kaj lahko naredijo za izboljšanje. V gibanju, ki izvira iz Zasavja in se želi v bodoče razširiti po celi Sloveniji,  so ustanovili delovno skupino in želijo stopiti v stik z vlado, izdali so zloženko Obrazi prekarnega dela s katerim ozaveščajo o pravicah, ki že obstajajo, uredili spletno stran www.dostojno-delo.si in  izvajajo razne delavnice. Maja bo zaživela gledališka skupina s katero želijo na prekarno delo opozarjati še na ta način. Vsako leto poteka tudi tabor aktivistov in aktivist, ki bo letos potekal predvidoma v Prekmurju. Izvajajo stalno akcijo postani ambasador dostojnega dela in kampanjo proti novodobnemu suženjstvu.

Vsak brezposelni je potenciani prekarni delavec, vsak prekarni delaec pa potencialni brezposelni

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo že več let opozarja na problematiko prekarnega dela. Pojav »novodobnega suženjstva« ima velik vpliv na trg delovne sile in na življenja prekarnih delavcev in njihovih družin. Poleg izboljšanja stanja pravic in povezovanja, jih želijo ozavestiti tudi o njihovih že obstoječih pravicah. Prioriteta gibanja je delovanje na treh vsebinskih nivojih in sicer - prekariat, aktivno državljanstvo ter iskanje alternativ.

Kaj sploh je prekarno delo?

»Besedna zveza prekarno delo je med ljudmi še danes nepoznana. Slovar slovenskega knjižnega jezika v izdaji iz leta 1991 (s ponatisom 2008) besedo prekaren razlaga še v pomenu težaven, mučen, torej še brez pomenske povezave z delom ali delavcem. Druga izdaja Slovarja iz oktobra 2014 pa pridevnik prekaren že razlaga z nanašajoč se na negotovo, navadno slabo plačano začasno zaposlitev. Ob osamosvojitvi Slovenije torej slovenski knjižni jezik še ni poznal izraza za negotovo zaposlitev, v letu 2014 pa se je ta izraz vsaj v knjižnem jeziku že ustalil. Pričakujemo lahko, da se bo kmalu ustalil tudi med prekarnimi delavci. Nepoznavanje izraza lahko pripišemo tudi slabi slabi organizaciji prekarnih delavcev, saj so doslej obstajali samo obrobni poskusi povezovanja po posameznih področjih, nikakor pa ti poskusi še niso pomenili skupnega organiziranega boja za pravice prekarnih delavcev, ki ga poznamo pri klasičnih zaposlitvah, kjer so sindikati združeni v zvezo.

Prekarno delo po ocenah Statističnega urada Republike Slovenije predstavlja visokih 40 % vsega delovno aktivnega prebivalstva. Leta 2011 je bilo v t. i. atipičnih zaposlitvah zaposlenih 15 % delavcev po pogodbi za določen čas, 13 % samozaposlenih, 7 % delavcev po pogodbi za krajši delovni čas, 4 % delavcev preko študentske napotnice in 1 % delavcev, ki so se zaposlili preko agencij za posredovanje dela. Dr. Anton Kramberger v prispevku Strukturni razlogi težje zaposljivosti mladih v Sloveniji razdeli trg dela na centralnega, v katerem so relativno varne zaposlitve za nedoločen čas, in perifernega, v katerem so negotove (prekarne) zaposlitve. Težava mladih je pravzaprav dvojna. Gledano s stališča generacij na trgu dela za mlade preprosto ni dovolj delovnih mest: leta 2013 se je na Zavod za zaposlovanje prijavilo 19.071 iskalcev prve zaposlitve, zaposlilo pa se jih je le 7.688. Hkrati pa so službe, ki so na voljo za iskalce prve zaposlitve, povečini del perifernega trga dela, torej se lahko zaposlijo skorajda izključno le v prekarnih oblikah zaposlitev.« (Vir: www.dostojno-delo.si)

Prvo srečanje v Murski Soboti

V Murski Soboti so izpostavili probleme »selitve« slabih vodstev iz enega podjetja v drugo, pa slabo plačanega sezonskega dela, samooskrbi in ekološkem kmetijstvu pri nas kot priložnosti in problemih v povezavi s tem, izkoriščanju delavcev, delu na črno, pa delu v Avstriji da ali ne in drugih problemih. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2015 ob 7:13 pfg gost

      Eeeee cirkusanti, deca draga delazi trbej in nej modruvati! Kak dolocene pojave vidimo tak znamo ka ste nej resni. Pubertetniki

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2015 ob 9:03 gost delo gost

      Socialna država, torej skrb za blaginjo ljudi je umrla z osamosvojitvijo. To je že menda vsem jasno. Torej ne moremo zahtevati enake pravice, kot smo jih imeli. Ne gre skupaj trdi kapitalizem in pravice, ki izhajajo iz socializma( delo za vse, pomoč pri šolanju otrok, skrb za varno starost, pokojnine in še in še). Tako je bilo odločeno s strani ljudstva in zdaj je tako , kot se je želelo. Res pa je, da smo se v naši državi prehitro šli trdi kapitalizem in je težko ljudem dopovedati, da je vse drugače. Sicer pa obljubljali so vse mogoče, tudi drugo Švico in kje so zdaj ti? Skriti v varnem zavetju svojega kapitala, za sebe so poskrbeli in so še zdaj v aktivni politiki, ki nam dopoveduje, da je treba zategovati pas. A ga sami zategujejo?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.