https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Marko Mesarič (Modri planet): Mladi Prekmurec s svojo ekipo razvija brezpilotno vozilo, ki zajema podatke iz okolja

06.05.2015 ob 7:00  

Marko Mesarič, doma iz Lipovec, je končal študij geodezije na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Rad potuje, se ukvarja s športom ter druži s prijatelji in znanci. Vedno znova pa se rad vrača v Prekmurje, ki ga je zamenjal za Ljubljano, kjer živi in dela. Skupaj s prijatelji so razvili novo geodetsko orodje, ki lajša vsakodnevno delo in ga pohitri.

 

Trije mladi geodeti so svoje znanje in izkušnje nadgradili v nekaj več

»Kot študent univerzitetnega študija geodezije sem delal preko študentskega servisa v geodetskem podjetju Geo2, kjer sem si pridobil veliko znanja in izkušenj. Tam se je porodila ideja o tovrstni storitvi. S Tomažem Izakom, direktorjem podjetja, sva kontaktirala še sošolca iz faksa - Vida Petermana, ki je bil takoj pripravljen sodelovati in zgodba se je začela«, razlaga idejne začetke Marko. Ekipi treh geodetov se je pridružil še programer Mitja Puzigaća. Njihovo podjetje se imenuje Modri planet. Sedaj so kot pravi Marko zaključena celota, ki pelje razvoj programa 3Dsurvey, ki je njihova osnovna naloga. Vsak ima svoja specifična znanja, ki pripomorejo k skupnemu napredku.

Svojim strankam so želeli ponuditi nekaj več

Marko pravi, da so začeli kot »klasično geodetsko podjetje, ki je želelo ponuditi nekaj več svojim strankam. Razmišljali smo, kako zapolniti informacijske baze podatkov brez tega, da bi bilo potrebno čakati pet let na ciklično aero snemanje Slovenije. Leta 2011 smo kupili prvo brezpilotno plovilo, ki nas je stalo 40.000 evrov, kredit zanj pa odplačujemo še danes. Potem so se zadeve začele zelo hitro razpletati. Prva tri leta smo delali na konkretnih projektih in si pridobili dragocene izkušnje, katere smo implementirali v programa 3Dsurvey.«

Razvili so program, ki omogoča izračun 3D prostorskih podatkov iz digitalnih fotografije

Marko pravi, da je »geodetsko delo večkrat naporno, dolgotrajno in velikokrat tudi nevarno. Celoten paket je sestavljen iz drona - brezpilotnega plovila, ki zagotavlja zajem fotografij iz zraka, digitalnega fotoaparata in fotogrametričnega programa 3Dsurvey, ki omogoča izračun 3D oblaka točk, izračun digitalnega modela terena in ortofoto načrta.« 

Področje na katerem delujejo se po besedah Mesariča zelo hitro razvija. »Trg brezpilotnih plovil in njihove uporabe je ena najhitreje rastočih panog. Strankam ponujamo celovito rešitev s katero lahko začnejo delati v najkrajšem možnem času«, pravi Marko.

Konec lanskega leta so prepričali  investitorje visokotehnološke investicijske konference Coinvest. Njihov proizvod 3D Survey je bil izbran za najboljšega med 70 predstavljenimi proizvodi.

Geodetske izkušnje so zapakirali v paket za obdelavo

Trenutno imajo razvito distribucijsko mrežo na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. V Sloveniji pokrivajo prodajo produkta sami. Prodajo želijo razširiti še v Avstrijo, Nemčijo in druge evropske države. »Sprva smo bili sami, mislili smo da brcamo v temo. Potem so se naenkrat pojavila velika podjetja, ki so postala naši konkurenti. Naše ključne prednosti so geodetske izkušnje, ki smo jih zapakirali v paket za obdelavo. Lahko povem, da smo najbolj geodetsko usmerjeni v primerjavi z drugimi »mapping« programi«, razlaga Marko.

Financiranje s pomočjo sredstev za mlada inovativna podjetja

O financiranju pa pravi, da »preko dela na konkretnih projektih, ki smo jih izvajali v preteklosti smo vzporedno financirali razvoj programa 3Dsurvey. Pridobili smo tudi sredstva za mlada inovativna podjetja preko Slovenskega podjetniškega sklada in pred kratkim postali eno izmed prvih slovenskih podjetij v katero je pod lastniško strukturo vstopil Slovenski podjetniški sklad. Kar se tiče investitorjev lahko povem, da jih je v Sloveniji zelo težko pridobiti v prvi fazi, ko si najbolj ranljiv in ko denar najbolj potrebuješ. Takrat najpogosteje tudi prodaš delež podjetja zelo poceni.«

»Mislim, da je bistvo, da se specializiraš za določeno področje, ga raziščeš in si enostavno najboljši na tem področju«

Kot izziv mladim in tistim, ki želijo na svojo podjetniško pot a si ne upajo, pa Marko pravi, »mislim, da je še veliko priložnosti, ki čakajo na vas. Česar se lotim, vidim pomanjkljivosti ali možnosti za izboljšave. Veliko je stvari, ki bi jih potrebovali in jih enostavno ni. Seveda to potegne veliko vloženega truda in časa vendar na dolgi rok se izplača. Skratka »all in«.  

Foto: pomurec.com, facebook Modri planet

    Fotogalerija