https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FURS proti neplačnikom socialnih prispevkov: kazni za neoddajo obračunov do 30 tisoč evrov

12.06.2015 ob 13:40  

Finančna uprava (FURS) bo poostrila nadzor nad delodajalci, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Na FURS-u namreč ugotavljajo, da tega pojava kljub kljub nadzorom ni nič manj.

 

Lansko leto delodajalci niso oddali obračunov prispevkov za 15.600 zaposlenih

To sicer predstavlja 2,2 odstotka vseh zaposlenih pri nas, kar pa je kljub nizkemu odstotku nesprejemljivo, opozarja FURS. Zaposlene in sindikate zato pozivajo, da aktivno spremljajo, ali delodajalci pravice delavcev uresničujejo, v primeru nepravilnosti ali suma nanje pa obvestijo FURS, poročajo Finance.

V primeru nesodelovanja v postopku nadzora bodo delodajalce oglobili

FURS bo pri delodajalcih, ki REK obrazcev kljub pozivu niso oddali, preveril ali so izplačali plače. Ponovno bodo pozvani k predložitvi obračunov prispevkov oziroma k predložitvi izjave o neizplačevanju plač z obrazložitvijo. Nesodelovanje v postopku nadzora bo FURS sankcioniral:  za neoddajo obračunov je predvidena globa v višini 800 do 30 tisoč evrov za delodajalca in od 600 do 4 tisoč evrov za odgovorno osebo. Za morebitno nepredložitev podatkov, pojasnil in izjav v postopkih nadzora pa je predvidena kazen od tisoč do 16 tisoč evrov za podjetje ali podjetnika, za  odgovorno osebo pa 850 do 2.200 evrov.

V primeru, da so zaposleni prejeli neto izplačila, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo FURS  zoper te delodajalce uvedel še prekrškovne postopke ter jim naložil predložitev obračunov prispevkov in seveda plačilo le-teh. Če ugotovijo, da plače niso bile izplačane, pa bo FURS informacije o neizplačilu posredoval delovnemu inšpektoratu. Ta pa je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, ki z neizplačilom plač zaposlenim kršijo Zakon o delovnih razmerjih.

Situacije, kjer obstaja sum, da vam delodajalec ne plačuje prispevkov

Na FURS-u opozarjajo na situacije, v katerih obstaja morda sum, da vam delodajalecne plačuje prispevkov, kot so:

-       zaposleni prejema plačilo za delo v gotovini in ob tem ne prejme obračuna plače oziroma ne prejme plačilne liste

-       poleg plače (običajno v višini minimalne), prejme še dodatno gotovinsko plačilo (za katerega niso obračunani obvezni prispevki)

-       zaposleni na podlagi vpogleda v evidenco zanj obračunanih in plačanih obveznih prispevkov pri finančni upravi dobi podatek, da obračun plače za določen obračunski mesec zanj ni bil dostavljen davčnemu organu

-       formalno je delovno razmerje vzpostavljeno pri eni družbi, plačilo za delo pa zaposleni prejema od druge družbe, največkrat v gotovini.

Sami lahko preverite ali vam delodajalec plačuje prispevke

Zaposleni lahko preverijo, ali imajo obračunane in plačane prispevke in sicer preko sistema eDavki (potrebno je digitalno potrdilo) ali pri pristojnem finančnem uradu (oddate vlogo, ki je dostopno tudi na spletni strani finančne uprave).

Foto: freeimages.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2015 ob 16:42 gost

      vej pa že čas ka se zgenejo samo zaj de jih prevroče

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.06.2015 ob 18:06 peklenšček gost

        Prevroče, prevroče, praf mate, ve smu pa v PEKLI. Cekini samo v pekli ružijo, pa jij je nikdar nej zadosta.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2015 ob 11:05 eS Pe gost

      Kot vse v Sloveniji so tudi kazni nerealne. Le od kje bo nekdo vzel 30 jurjev, če je večno v rdečih številkah? Norost državnih birokratov res ne pozna meja. Kazen se sicer lahko napiše ampak se plačala ne bo nikoli. Še lepše je to pri de o ojoih, ki so uradno brez denarja. Državni birokrati so zmagovalci v neumnosti na svetu.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.06.2015 ob 19:05 gost

      Glavno da napišejo kazen. Delavec pa svojega tak ne dobi..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.07.2015 ob 15:32 Radeba gost

      Deutschmark for Greece! http://radeba.manifo.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.