https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mobišank – maturitetni izdelek srednješolcev SPTŠ Murska Sobota, ki je požel že veliko pozornosti

09.07.2015 ob 12:05  

Dijaki SPTŠ Murska Sobota, Damjan Baligač, Mihael Bohinec, Blaž Kocbek in Žan Vukan so za maturitetni izdelek naredili mobilni šank. Po njem imajo že sedaj, čeprav ga še ne oddajo, zelo veliko povpraševanj, tudi iz tujine. 

 

Na spletu so zasledili podobno vozilo in ga izdelali tudi sami

»Na idejo smo prišli sredi septembra, ko smo se začeli pogovarjati o tem, kaj bomo delali za maturitetni izdelek. Končna ideja pa je prišla, ko smo na spletu zasledili sliko podobnega vozil, kot smo ga naredili kasneje tudi mi«, pravi Mihael Bohinec.  In ga opiše takole: »Mobišank je kolo, ki ga poganja 8 oseb s pomočjo nog in eden v sredini, ki vozilo vozi, zaustavlja in streže, seveda, le ko vozilo miruje. Na njem najdemo vse kar je potrebno za pravi piknik: šank, žar in dobro družbo. Opremljen pa je tudi z lučmi ter trobljo, tako da ustreza cestno prometnim pravilom.«

Miha pravi, da ga »trenutno še ni možno najeti, vendar pa o tem premišljujemo. Je pa res, da dobivamo skoraj dnevno ponudbe iz celotne Slovenije in tudi iz sosedne Avstrije, da bi ga posodili oziroma dali v najem«.

Dijaki so sami poskrbeli tudi za financiranje izdelka

»Naš izdelek smo v celoti financirali iz sredstev, ki smo jih dobili od sponzorjev in donatorjev. Okvirni stroški so bili kar precej visoki, okrog šest tisoč evrov. Vendar se je ta denar porazdelil na finančna sredstva, materialna sredstva in na storitve«, razloži Mihael.

Štirje meseci dela

»Od ideje do končnega izdelka je minilo skoraj 9 mesecev, dejanska izdelava pa nam je vzela  4 mesece dela. Najprej smo se lotili okvirne podobe, kako bi naj približno izgledal, kaj vse naj bi imel in kako naj bi se premikal. Ko smo imeli idejo, smo jo predstavili sponzorjem in donatorjem, ki so nam pomagali z finančnimi sredstvi oziroma materialom. V decembru samo nabavili jeklo in začeli z delom. Vse potrebno smo nabavljali postopoma, tako kot je napredovalo delo. Za izdelavo smo porabili vse šolske popoldneve, vse sobote in nedelje, tako da smo bolj ali manj samo delali in se učili. Marca smo ga polakirali ter postavili na kolesa. V aprilu pa smo elektriko, šank, streho in končno montažo uspešno zaključili. Zaključek z našim delom je uspel celo nekaj dni pred kot smo to načrtovali, tako da smo imeli tudi nekaj prostega časa in smo si lahko malo oddahnili«, pravi Mihael. 

Ponosni so na poslovne prijatelje in občudovalce od blizu in daleč

Na vprašanje, kaj so z izdelavo izdelka pridobili in se naučili, pa Mihael odgovarja, da »točno to kar smo želeli, uspešno smo opravili maturo. To da pa samo dobili veliko poslovnih prijateljev in občudovalcev od daleč in od blizu, pa je stvar na katero smo zelo ponosni, saj se kaj takega ne zgodi ravno vsak dan v življenju. Naučili pa smo ogromno, smo pa tudi ogromno znanja, ki smo ga dobili na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti uporabili ali celo nadgradili.  Obdelali pa samo vse: poslovanje, izdelavo, modeliranje z različnimi računalniškimi programi in seveda tudi predstavljanje našega izdelka«.

Vsak član ekipe je delal to, kar rad dela

Delo so si kot pravi Mihael razdelili tako, da si je vsak izbral delo katero rad dela. Blaž je bil glaven pri stiki z sponzorji, Mihael je bil odgovoren za idelavo 3D-modela, Damjan je bil glaven pri izdelavi, Žan pa je vodil vse račune in skrbel za finance. Ne glede na razdelitev dela, pa pravijo, da so si pri izdelavi v glavnem pomagali.

Foto: pomurec.com, SPTŠ Murska Sobota

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija