https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lions klub Ljutomer organiziral predavanje o novostih v dentalni medicini in oralni kirurgiji

15.10.2015 ob 10:00  

Strokovna in laična javnost sta v ponedeljek, 12.10.2015, v Golarjevi hiši v Ljutomeru lahko prisluhnili predavanju doc. dr. Borisa Gašpirca, predstojnika Katedre za ustne bolezni in parodontologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, o uporabi laserjev v dentalni medicini. Predstavljene so bile tudi najnovejše možnosti zdravljenja na področju zobne protetike in oralne kirurgije.


LK Ljutomer občasno organizira brezplačna poučna predavanja, ki jih izvajajo priznani domači strokovnjaki ter poslušalce seznanijo z vrhunskimi dosežki in zadnjimi dognanji stroke. V začetku leta je tako bila  organizirana  zanimiva predstavitev svetovno znanega arheologa dr. Ivana Šprajca na temo »Maji - zanimivo ljudstvo stare Amerike«. Tokratno srečanje pa je bilo namenjeno seznanjanju laične in strokovne javnosti o zadnjih dosežkih na področju dentalne medicine.

Osrednji predavatelj doc. dr. Boris Gašpirc se že več kot 20 let ukvarja z uporabo laserjev na področju ustnih bolezni in parodontologije. Prisotnim pomurskim zobozdravnikom in drugim obiskovalcem je nazorno predstavil možnosti uporabe laserja, kot sodobnega pripomočka pri zdravljenju ustnih bolezni. Bolezni dlesni so danes namreč eden glavnih krivcev za izgubo zoba. Včasih je bila to zobna gniloba (karies). Parodontalna bolezen danes prizadeva več kot 80 % slovenske populacije. Dr. Gašpirc je predstavil številne možnosti uporabe laserja v stomatologiji, ki se poleg  odstranjevanja kariesa lahko uporabi tudi kot nadomestilo za mehanično rezanje in vrtanje. V primerjavi s skalpelom laser preoblikuje in odstranjuje mehka tkiva z minimalno krvavitvijo, z manj bolečine in brez šivanja, kar je za pacienta ugodneje in povzroča manj zapletov.

 

V drugem delu predavanja sta mlada specializanta Mojca Trost in Tadej Osterc, ki je sicer doma iz Bučečovec ter maturant ljutomerske gimnazije, predstavila svoje dosedanje delo in dosežke ter občinstvu na praktičnih primerih pokazala, kaj vse lahko današnja dentalna medicina ponudi na področju zobne protetike in oralne kirurgije.

Ljutomerčani in gostje iz Pomurja so se tako lahko seznanili o možnostih, ki jih nudi sodobna  dentalna medicina, hkrati pa so to tudi  novi izzivi za zobozdravnike in višja pričakovanja za paciente.

Predsednik LK Ljutomer Boštjan Pihlar se je ob zaključku predavanja zahvalil tudi Borisu Žnidariču iz botrskega kluba Ljubljana Forum, ki je pomagal pri organizaciji predavanja. Prisotni so ob tej priložnosti zbrali  prostovoljni prispevek, ki je namenjen socialno ogroženi družini iz področja KS Mala Nedelja.

Zapisal: T. Nemec

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.