https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovesnost ob dnevu reformacije: reformacija še poteka in nas dela boljše, odlične

Murska Sobota, 24.10.2015 ob 11:30  

Včeraj je v Gledališču Park Murska Sobota potekala slovesnost ob prihajajočem državnem prazniku dnevu reformacije.

 

Najprej je zbrane nagovoril župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, slavnostni govornik prireditve pa je bil Tone Peršak, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS. Peršak je med drugim spregovoril o pomenu reformacije, prispevku knjig in drugih tiskov v prekmurskem jeziku, delovanju in pomenu prekmurske evangeličanske cerkve, ki je vplivala na ohranitev slovenstvo v Prekmurju oziroma bi brez protestantizma živeli bistveno drugače. Vsem je zaželel vsaj del te samozavesti in vere vase, ki so jo imeli slovenski protestni v 16. stoletju pa vse do danes.

Letošnji  dan reformacije je posvečen 300. obletnici prve knjige v prekmurskem jeziku. Ob tej priložnosti je častni škof mag. Geza Erniša predstavil projekt Franc Temlin in novi film Mali katekizem velikega človeka. Slednji pripoveduje o življenju in delu Temlina. Film je režiral Štefan Celec, sodelovali pa so še Jože Glažar, Klaudija Sedar  in drugi. Erniša je med drugim izrazil spošljiv poklon slovenski reformaciji, ki se je globoko zapisala in zarezala v našo etno in versko genezo ter zaželel spoštljivo čutno in vsebinsko bogato ter razmišljujoče praznovanje 31. oktobra, slovenskega državnega in verskega praznika. Strinja se, da je spet potrebna reformacija, vendar je po njegovih bededah reformacija nekaj kar vedno poteka, kar nas iz dobrega transformira v še boljše, iz dobrega in še boljšega pa v odlično. Ta odličnost naj bo vedno naš ponos, prispevek k velikim dejanjem slovenske reformacije.

V kulturnem programu prireditve je nastopil pevski zbor Cantate.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2015 ob 14:25 gost

      Škoda, ker take proslave kazijo določeni koruptivni direktore iz javnih uprav, katere mislijo, da so drugi ljudje slepi in gluhi. Res škoda, ker dan reformacije je velik praznik, poštenih in vernih ljudi.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2015 ob 9:48 purdi gost

      Ma ajde ............

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2015 ob 12:03 gost

      Verjetno mijsleš na novinara z vestnika , ka objavla samopromocijske članke direktora. Rejsan že dugo ga je nej dau na prvo stran vestnika in njegoveh blebetanj, ge zakrijvle svojo grdo preteklost.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2015 ob 15:12 kz gost

      dajte ajde pa praznik

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2015 ob 20:47 centralni komite gost

        točno ne je svetek , ka so nas prisilili , da smo začeli šteti nej samo poslušati ka nam nakladajo !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2015 ob 18:34 gost

      zakoj ste mi zbrisali komentar?????? Štero pravilo javnega komuniciranja na forume san kršo? Nejsan bil žaljivi. Pito san "ka ma delati Jevšek (SD) na cerkveni proslavi in če je Židan tudi bil tam". Zatevam pojasnilo zakoj ste me zbrisali, takšnp uredniško poliitko pa bom prijavo na Media watch. Če ščete biti javni medij ne brišite javnosti, ki ne krši pravil!!!!!!!! Ali pa bojte privatni medij, pa to javno napišite, ka so vsi drugače misleči od vaših urednikov nezaželeni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.