https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Vid Ščavničar: »Glasba je hrana za dušo in vsaka zvrst glasbe nosi neko sporočilo«

18.11.2015  

Vidu je bila glasba položena že v zibelko. Igra harmoniko, obvlada pa tudi klavir, kitaro in bobne. Všeč mu je glasba prejšnjega stoletja, njegova velika želja pa je ustvarjanje avtorskih skladb.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kakšen je začetek tvoje glasbene poti?

Lahko rečem, da mi je bila glasba  položena v zibelko, saj izhajam iz glasbene družine. Oče in mama sta igrala pri tamburaški skupini, kasneje pa sta starejša brata začela obiskovati glasbeno šolo. Vedno, ko sta doma vadila ali nastopala, sem ju rad poslušal in to me je še toliko bolj spodbujalo k temu, da bi se želel tudi sam učiti igranja na inštrument. Problem je bil edino, da nisem vedel, kateri inštrument izbrati. Spomnim se le tega, da sta starša predlagala kitaro, potem pa sta si tik pred vpisom v glasbeno šolo premislila. In tako sem z devetimi leti prvič prestopil prag glasbene šole kot učenec harmonike pri učitelju Mateju Zavcu.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločil za te inštrumente?

Igram harmoniko, s katero počasi zaključujem magisterij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v prostem času pa zaigram tudi kaj na klavir, ki je glede igranja zelo podoben harmoniki. Poleg teh dveh obvladam še kitaro in bobne. Bobni so mi bili vedno fascinantni in še zdaj se mi zdi, da ko poslušam glasbo slišim najprej ta inštrument.

Glede glasbenih zvrti - katera ti je najbližje in kateri posvečaš največ časa?

Glasba prejšnjega stoletja- se pravi »old school« varianta. Nekako se najbolj nagibam k takratni pop in rock glasbi, vendar so tudi ostale zvrsti kot na primer disco iz 80 odlične. V tem obdobju skorajda ne moreš zgrešiti dobrih bendov in same glasbe pa naj gre za našo ali tujo. Kot vsak otrok, ki se poskuša zgledovati po starejših sestrah in bratih, je tudi mene začela zanimati ta scena. In še zdaj se spomnim, da sem se v osnovni šoli počutil kot nekakšen »outsider«, kajti skoraj vsi moji vrstniki so poslušali čisto nekaj drugega.

Kot glasbenik pa vseeno menim, da je glasba hrana za dušo in vsaka zvrst glasbe nosi neko sporočilo oz. namen, ima svoj način življenja, zato je v določenih okoliščinah tudi primerna pa naj gre za narodno-zabavno, klasično ali rock glasbo.

Kdaj in kje si prvič nastopil javno? Kakšni so bili občutki?

Uff, tega je že dolgo, Verjetno je bil kakšen razredni nastop na glasbeni šoli ali pa proslava. Mislim, da je bilo prisotne kar nekaj treme…

Si učitelj na Moderni glasbeni šoli Jama v Murski Soboti in član glasbene skupine. Kako usklajuješ vse te dejavnosti s prostim časom?

Enkrat nam je profesorica na srednji glasbeni in baletni šoli rekla: »Glasbeniki boste lahko ob svoji službi uživali.« S tem sigurno ni mislila le na koncertiranje, temveč tudi  na učenje. Tako tudi sam poskušam in se trudim pri pouku in na vajah ustvariti prijetno atmosfero in s tem pozabiti dejstvo, da je to samo služba ali delo. Je pa res, da ni nekega fiksnega prostega časa- enkrat ga je nekoliko več, drugič malo manj.

Kaj pa avtorski komadi?

Veliko željo imam po ustvarjanju avtorskih skladb. Eden je že nastal, tako, da je led prebit, upam, da jih bo še v kratkem več.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki pojejo le doma v sobi in ne upajo stopiti na oder in zapeti?

Kot prvič, zbrati je potrebno dovolj poguma, da se predstavite ljudem. Lahko so to družina, znanci, prijatelji, sosedje, ki bodo sigurno zelo veseli in ponosni na vas.  S tem si boste hitro nabrali več samozavesti in izkušenj. Najbolj pomembno od vsega pa je, da pri tem res uživate.

Kakšne načrte si si zadal na glasbenem področju? Se katero izmed njih že uresničuje?

Teh je vedno preveč. (smeh). Lahko povem, da se nekateri že uresničujejo, za nekatere pa je potrebnega malo več časa. Poleg avtorske glasbe, ki sem jo omenil že prej, raznih projektov in drugih sodelovanj z raznimi glasbeniki bi želel drugim pokazati, da je harmoniko moč uporabiti v več glasbenih zvrsteh, kot pa jih je po mojem mnenju večina ljudi vajena.  

 

Vida lahko poslušate na spodnji datoteki:

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    20.11.2015 ob 11:44 mika gost

    Vid je car!

    3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    20.11.2015 ob 18:24 gost

    će ti tak praviš...

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.